Recept na kokosové kari

Hlavní jídlaOmáčkyOmáčky a dipy
pexels-karolina-grabowska-4198929

Vyzkoušejte recept na aromatické kari s kokosovým mlékem, které se dá použít na různé snadné večeře během týdne. Z tohoto receptu vznikne asi šest šálků kari.

Ingredience

  • 1 kus zázvoru (15 cm), oloupaný, nahrubo nasekaný
  • 10 stroužků česneku, nahrubo nasekané
  • 6 lžic rostlinného oleje
  • 2 lžičky hnědých hořčičných semínek
  • 6 čerstvých nebo sušených kari listů (nepovinné)
  • 1 lžička asafetidy (nepovinné)
  • 2 velké červená cibule, jemně nakrájená
  • sůl
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 plechovka drcených rajčat (800 ml)
  • 2 plechovky neslazeného kokosového mléka (400 ml)
  • 2 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru

Postup

  1. Zázvor a česnek rozmixujte v kuchyňském robotu a v případě potřeby přidejte několik kapek oleje, aby se rozmixovaly dohladka, až vznikne hrubá pasta.
  2. Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Do hrnce přidejte několik hořčičných semínek. Když začnou semínka poskakovat, snižte teplotu na střední a přidejte listy kari (pokud používáte), asafetidu (pokud používáte) a zbývající hořčičná semínka.
  3. Hrnec přikryjte a za stálého míchání vařte koření, dokud hořčičná semínka nezačnou postupně praskat, asi 30 sekund.
  4. Odklopte hrnec a vraťte oheň na středně vysokou teplotu. Přidejte zázvorovo-česnekovou pastu a za stálého míchání vařte, dokud nezačne hnědnout, asi 1 minutu.
  5. Přidejte červenou cibuli a velkou špetku soli a vařte za častého míchání a v případě potřeby snižte teplotu, abyste zabránili připalování, dokud cibule nezíská zlatohnědou barvu a nebude zavařená, 10-12 minut.
  6. Vmíchejte kurkumu, pak rajčata a přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední a za častého míchání vařte, dokud rajčata nezískají lesk a neztmavnou a olej se nezačne oddělovat od okrajů hrnce, 7-9 minut.
  7. Přidejte kokosové mléko a vývar a promíchejte; osolte. Kari přiveďte k varu a poté snižte teplotu na středně nízkou. Přikryjte a vařte dalších 10 minut, každých pár minut promíchejte, aby se nepřipálilo.
  8. Kari ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte.

TIP: Vyzkoušejte i další rychlé a zdravé recepty, které se hodí k obědu i k večeři.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang