Vyzkoušejte recept na aromatické kari s kokosovým mlékem, které se dá použít na různé snadné večeře během týdne. Z tohoto receptu vznikne asi šest šálků kari.
Ingredience
- 1 kus zázvoru (15 cm), oloupaný, nahrubo nasekaný
- 10 stroužků česneku, nahrubo nasekané
- 6 lžic rostlinného oleje
- 2 lžičky hnědých hořčičných semínek
- 6 čerstvých nebo sušených kari listů (nepovinné)
- 1 lžička asafetidy (nepovinné)
- 2 velké červená cibule, jemně nakrájená
- sůl
- 2 lžičky mleté kurkumy
- 1 plechovka drcených rajčat (800 ml)
- 2 plechovky neslazeného kokosového mléka (400 ml)
- 2 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
Postup
- Zázvor a česnek rozmixujte v kuchyňském robotu a v případě potřeby přidejte několik kapek oleje, aby se rozmixovaly dohladka, až vznikne hrubá pasta.
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Do hrnce přidejte několik hořčičných semínek. Když začnou semínka poskakovat, snižte teplotu na střední a přidejte listy kari (pokud používáte), asafetidu (pokud používáte) a zbývající hořčičná semínka.
- Hrnec přikryjte a za stálého míchání vařte koření, dokud hořčičná semínka nezačnou postupně praskat, asi 30 sekund.
- Odklopte hrnec a vraťte oheň na středně vysokou teplotu. Přidejte zázvorovo-česnekovou pastu a za stálého míchání vařte, dokud nezačne hnědnout, asi 1 minutu.
- Přidejte červenou cibuli a velkou špetku soli a vařte za častého míchání a v případě potřeby snižte teplotu, abyste zabránili připalování, dokud cibule nezíská zlatohnědou barvu a nebude zavařená, 10-12 minut.
- Vmíchejte kurkumu, pak rajčata a přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední a za častého míchání vařte, dokud rajčata nezískají lesk a neztmavnou a olej se nezačne oddělovat od okrajů hrnce, 7-9 minut.
- Přidejte kokosové mléko a vývar a promíchejte; osolte. Kari přiveďte k varu a poté snižte teplotu na středně nízkou. Přikryjte a vařte dalších 10 minut, každých pár minut promíchejte, aby se nepřipálilo.
- Kari ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte.
TIP: Vyzkoušejte i další rychlé a zdravé recepty, které se hodí k obědu i k večeři.