Tady je jeden klenost – kokosová panna cotta s kardamomem a letním ovocem naloženým v likéru Crème de Cassis! Velmi oblíbený je také čokoládový fondán.
Kokosová panna cotta s kardamomem a letním ovocem naloženým v likéru Crème de Cassis
Ingredience:
- 500 ml kokosového mléka (žádnou light verzi prosím)
- 3 lžíce kokosového cukru (klidně i víc, záleží na vás)
- 1 balení želatiny v plátcích
- 1 – 2 lžičky kardamomu (klidně víc nebo méně, opět se řiďte svou chutí)
Na dokončení:
- červené letní ovoce (červený rybíz, červený angrešt, třešně, maliny, jahody, granátové jablíčko)
- Crème de Cassis
Postup
Nejdříve vyleštěte vhodné skleničky nebo nádobky. Pokud chce hotovou panna cottu vyklápět, nemusíte leštit, ale vytřete je lehce olejem.
Želatinu namočte do studené vody a nechte 5 minut bobtnat. Namáčejte list po listu, aby se k nim voda dostala ze všech stran a byly pěkně ponořené.
V rendlíku svařte kokosové mléku s cukrem a kardamomem. Poté lehce vyždímejte želatinu a přidejte jí ke vřící smetaně. Za stálého míchání nechte želatinu rozpustit a povařte ještě asi 2 minuty. Připravenou směs naplňte do skleniček. Mně se osvědčilo použít trychtýř, aby nebyly skleničky zbytečně opatlané. Skleničky s náplní nechte vychladnout a poté je dejte na zhruba 6 hodin do lednice (nejlépe přes noc).
Ovoce omyjte, vypeckujte, odstopkujte a případně přepulte (jahody a třešně) a zalijte likérem. Dejte do lednice odstát na stejně dlouhou dobu jakou se bude chladit panna cotta.
Pokud panna cottu vyklápíte, nejdříve jí opatrně „odkrojte“ nožem od stěn nádoby a poté s ní klepněte o talířek. Kdyby se dezertu stále nechtělo ven, trochu zvenku nahřejte dno nádobky pod proudem tekoucí vody a pokus o vyklepnutí opakujte. Buďte trpěliví, však ona se vyklopí!
Redakce Receptik.cz