Máte rádi smažené koblížky či donuty? Vyzkoušejte tento zajímavý recept ozvláštněný jablečným ciderem.
Příprava
- Příprava: 40 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 55 minut
Ingredience
- 2 šálky jablečného moštu
- 3 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku celozrnné mouky
- 2/3 šálku hnědého cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky mletého kardamomu, muškátového oříšku, skořice a nového koření
- 2 velká vejce, pokojová teplota
- 6 lžic másla, rozpuštěného a vychladlého
- Olej na smažení
- Čokoládová poleva na koblihy nebo javorová poleva na koblihy, volitelně
Postup
- V malém hrnci přiveďte jablečný mošt k prudkému varu, dokud se nezredukuje na polovinu, asi 12 minut. Nechte zcela vychladnout.
- Prošlehejte mouku, hnědý cukr, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu a koření. V samostatné míse prošlehejte vejce, rozpuštěné máslo a vychlazený jablečný mošt; vmíchejte je do suchých přísad. Přikryté nechte v chladničce, dokud nebude dostatečně pevné, aby se dalo tvarovat, asi 1 hodinu.
- Těsto rozdělte na polovinu. Na pomoučeném povrchu každou část rozklepejte na tloušťku 1/2 palce a vykrajujte pomoučeným vykrajovátkem na koblihy.
- V elektrické pánvi nebo fritéze zahřejte olej na 160 °C. Smažte koblihy po několika kusech dozlatova, 2-3 minuty z každé strany. Osušte je na papírových utěrkách a nechte mírně vychladnout. V případě potřeby namočte koblihy do polevy nebo cukru podle vlastního výběru.