koblihy

Máte rádi smažené koblížky či donuty? Vyzkoušejte tento zajímavý recept ozvláštněný jablečným ciderem.

Příprava

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 55 minut

Ingredience

  • 2 šálky jablečného moštu
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1/2 šálku celozrnné mouky
  • 2/3 šálku hnědého cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu, muškátového oříšku, skořice a nového koření
  • 2 velká vejce, pokojová teplota
  • 6 lžic másla, rozpuštěného a vychladlého
  • Olej na smažení
  • Čokoládová poleva na koblihy nebo javorová poleva na koblihy, volitelně

Postup

  1. V malém hrnci přiveďte jablečný mošt k prudkému varu, dokud se nezredukuje na polovinu, asi 12 minut. Nechte zcela vychladnout.
  2. Prošlehejte mouku, hnědý cukr, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu a koření. V samostatné míse prošlehejte vejce, rozpuštěné máslo a vychlazený jablečný mošt; vmíchejte je do suchých přísad. Přikryté nechte v chladničce, dokud nebude dostatečně pevné, aby se dalo tvarovat, asi 1 hodinu.
  3. Těsto rozdělte na polovinu. Na pomoučeném povrchu každou část rozklepejte na tloušťku 1/2 palce a vykrajujte pomoučeným vykrajovátkem na koblihy.
  4. V elektrické pánvi nebo fritéze zahřejte olej na 160 °C. Smažte koblihy po několika kusech dozlatova, 2-3 minuty z každé strany. Osušte je na papírových utěrkách a nechte mírně vychladnout. V případě potřeby namočte koblihy do polevy nebo cukru podle vlastního výběru.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang