Pot stickers jsou knedlíčky, které pravděpodobně vznikly v Číně. Obvykle se plní mletým vepřovým masem a zelím, ale zkuste je naplnit i jinými přísadami. Obvykle se smaží na pánvi a vaří v páře, aby náplň byla měkká a jemná a těsto knedlíčků křupavé.
Ingredience
Na náplň
- 0,5 kg mletého vepřového masa
- 4 stroužky mletého česneku
- ½ hrnku jemně nasekané jarní cibulky
- 3 lžíce velmi jemně mletého čerstvého zázvoru
- 2-3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 špetka kajenského pepře
- 1 a ½ hrnku jemně nakrájeného hlávkového zelí
Na těsto
- 2 a ½ hrnku hladké mouky, plus podle potřeby
- ¾ lžičky soli
- 1 hrnek horké vody
Omáčka na namáčení
- Omáčka na namáčení
- ¼ hrnku rýžového octa
- ¼ hrnku sójové omáčky
Postup
- Do mísy dejte mleté vepřové maso, jarní cibulku, česnek, zázvor, sójovou omáčku, sezamový olej a kajenský pepř. Přidejte nakrájené zelí a promíchejte vidličkou, dokud se důkladně nespojí.
- Lehce utlačte a přikryjte igelitem. Dejte do chladničky asi na hodinu.
- Do mísy dejte 2 1/2 hrnku mouky a sůl, pomalu přilévejte horkou vodu a míchejte dřevěnou lžící, dokud směs nevytvoří řídké těsto. Ruce si poprašte moukou a těsto přeneste na pracovní plochu.
- Hněťte těsto, dokud nebude hladké a pružné, asi 3 až 5 minut. Pokud se vám těsto zdá příliš lepivé, přisypte ještě trochu mouky, maximálně 1/2 hrnku, a pokračujte v hnětení.
- Těsto zabalte do fólie a nechte ho asi 30 minut odpočívat.
- Odpočaté těsto rozdělte na 4 stejné díly. Zatímco zpracováváte první díl, 3 díly přikryjte utěrkou.
- Vyválejte malý váleček o tloušťce asi 2-3 cm a rozdělte jej na 6 stejných dílů. Každý kus rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na tenký kruh o průměru asi 8 cm, abyste vytvořili základ knedlíčku.
- Postup opakujte se zbývajícími kousky těsta.
- Okraje těsta lehce navlhčete prstem. Do středu dejte malý kopeček mleté vepřové směsi. Přeložte obě strany a uprostřed je přitiskněte k sobě.
- Zbývající okraje přitiskněte k sobě a vytvořte „záhyby“ podél jedné strany. Poklepáním na pracovní plochu mírně zploštěte dno knedlíčku, vytvarujte mírný oblouk, aby stál na pánvi vzpřímeně.
- Přeneste na dobře pomoučený talíř. Postup opakujte se zbývajícím těstem a náplní.
- V malé misce smíchejte rýžový ocet a sójovou omáčku na omáčku.
- Na pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Do rozpáleného oleje vložte asi 6 nebo 7 tyčinek plochou stranou dolů. Smažte, dokud spodek nezíská zlatohnědou barvu, asi 2 minuty. Nalijte několik lžic vody a pánev rychle přikryjte, vařte v páře 3 minuty.
- Odkryjte pánev a snižte teplotu na střední. Pokračujte ve vaření, dokud se voda neodpaří a dno nezhnědne a začne být křupavé, 1 až 2 minuty. Přendejte je na teplou mísu.
- Postup opakujte se zbývajícími knedlíčky a podávejte s omáčkou.