Sausage rolls jsou jako britská verze párku v rohlíku. Ochutnejte tak kousek teplé, dobře ochucené klobásové rolky.
Ingredience
- 1 balení (500 g) mraženého listového těsta
- 4 až 5 snítek čerstvého tymiánu
- 1 velké vejce
- 1 lžíce vody
- 450 g vepřové klobásy, odstraněná střívka
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1/2 lžičky mleté šalvěje
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 1/2 lžičky mletého bílého nebo černého pepře
- Celozrnná mouka
Postup
- Rozmrazte balení mraženého listového těsta podle návodu na obalu nebo při pokojové teplotě po dobu 30 minut.
- Mezitím si připravte následující ingredience: Z čerstvého tymiánu utrhněte 4 až 5 lístků, dokud nezískáte 1 polévkovou lžíci, a poté je nasekejte najemno.
- V malé misce rozšlehejte 1 velké vejce s 1 lžící vody.
- V případě potřeby odstraňte střívka z vepřové klobásy.
- Do velké mísy dejte klobásu, tymián, 1 lžíci worcestrové omáčky, 1/2 lžičky mleté šalvěje, 1/2 lžičky cibulového prášku a 1/2 lžičky mletého bílého nebo černého pepře. Čistýma rukama promíchejte, dokud se směs dobře nespojí. Nechte v chladničce alespoň 15 minut ztuhnout.
- Mezitím doprostřed trouby postavte rošt a troubu rozehřejte na 200 °C. Plech na pečení vyložte pečícím papírem.
- Rozložte 2 pláty listového těsta na lehce pomoučené prkénko. Každý plát rozválejte pomocí válečku na obdélník. Každý list podélně rozřízněte na polovinu, abyste získali 4 obdélníky. Obdélníky uspořádejte vertikálně tak, aby kratší strana byla blíže k vám.
- Směs na klobásy rozdělte na 4 porce. Do středu každého obdélníku těsta umístěte podélně jeden váleček klobásy.
- Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Pracujte vždy s jedním obdélníkem a srolujte levou a pravou stranu těsta přes klobásu tak, aby se uprostřed setkaly a překrývaly. Pečlivě přitlačte, aby se šev utěsnil.
- Rukama vytvarujte každou stranu tak, aby vznikl kompaktní tvar špalíku. Urovnejte je švy dolů.
- Každou rolku příčně rozkrojte na 6 dílů . Uspořádejte je na plech švy dolů a rozmístěte je asi 2 cm od sebe. Horní a boční strany každého párečku hojně potřete zbylým vejcem.
- Pečte 12 minut. Otočte plech a pečte, dokud se těsto nepropeče a nenabobtná, vršky nejsou rovnoměrně zlatohnědé a klobása není propečená, dalších 8 až 12 minut. Přeneste je na mřížku a nechte 5 až 10 minut vychladnout.
- Podávejte teplé, při pokojové teplotě nebo i studené s omáčkou podle vlastního výběru.