Italské klobásy vařené s paprikami, sladkou cibulí, drcenými rajčaty a česnekem. Taková uspokojivá kombinace. Podávat je můžete např. s těstovinami či s polentou.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 40 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 4 italské klobásy (sladké, pálivé, nebo několik od každého druhu)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 zelená paprika nakrájená na proužky
- 1 červená paprika nakrájená na proužky
- 1 paprika jiné barvy (žlutá nebo oranžová) nakrájená na proužky
- 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 1 velká žlutá cibule nakrájená na půlměsíčky
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1/2 šálku červeného vína (volitelné)
- 1/2 lžičky červených pepřových vloček (volitelné)
- sůl dle chuti
Postup
- Na velké pánvi s poklicí rozehřejeme olivový olej na středním plamenu. Když je olej rozpálený, přidáme klobásy a pomalu je opečeme. Pokud příliš prskají a praskají, snížíme teplotu. Chceme, aby se opekly jemně, nikoliv aby se připekly. Vaříme je několik minut a občas je otočíme, aby se opekly ze všech stran. Když jsou klobásy opečené, vyjmeme je z pánve a dáme stranou.
- Přidáme do pánve cibuli a papriku a zvýšíme teplotu na nejvyšší stupeň. Promícháme, aby se vše obalilo olejem na pánvi. Za stálého míchání směs co nejlépe opečeme.
- Jakmile cibule a papriky změknou, posypeme je solí. Jakmile zčernají, přidáme česnek a restujeme ještě 1 minutu.
- Přidáme červené víno, pokud ho používáme. Vařečkou seškrábeme dno pánve, aby se uvolnily všechny připečené a zčernalé kousky. Víno necháme svařit na polovinu.
- Přidáme rajčata, oregano a vločky červeného pepře, pokud je používáme, a dobře promícháme. Přidáme zpět klobásy. Přivedeme k varu, všechny přísady povaříme a poté snížíme teplotu na minimum.
- Přikryjeme a vaříme asi 20 minut, dokud papriky nezměknou a klobásy nebudou uvařené.
Tipy
- Nemáte-li k dispozici papriky různých barev, vůbec to nevadí. Klidně můžete použít pouze jednu barvu papriky, chcete-li.
- Pokud chcete jemnější pokrm, použijte pouze sladké klobásy, nikoliv pálivé. Naopak, chcete-li pokrm pikantnější, použijte pouze pálivé klobásy.
- Po uvaření vydrží klobása s cibulí a paprikami v lednici 3-4 dny.
- Pokrm můžete také zamrazit až na 3 měsíce. Poté je stačí přes noc rozmrazit v lednici a znovu ohřát v hrnci na mírném ohni.