Tuňákový salát je klasický pokrm, který prošel zkouškou času. Díky osvěžující kombinaci jemného tuňáka, křupavé zeleniny a pikantní zálivky se stal oblíbeným mezi milovníky salátů po celém světě. Ať už si ho vychutnáte samostatně, jako náplň do sendvičů nebo na zeleném lůžku, tuňákový salát je všestrannou a sytou variantou jakéhokoli jídla.
V tomto článku se budeme věnovat umění přípravy dokonalého tuňákového salátu a několika kreativním variacím, které potěší vaše chuťové pohárky.
Základ tuňákového salátu
Klíčem k senzačnímu tuňákovému a šopskému salátu s balkánským sýrem je kvalita jeho ingrediencí. Začněte s čerstvým tuňákem, ať už konzervovaným, nebo vařeným a vločkovaným, což vám usnadní přípravu. Vybírejte si kousky nebo tuhé druhy, protože mají výraznější strukturu.
Tuňáka zkombinujte s nadrobno nakrájeným celerem, červenou cibulí a křupavými okurkami nakrájenými na kostičky, aby byl lahodně křupavý. Chuť zvýrazněte posypáním čerstvým koprem nebo petrželkou, zkrátka tím, co máte v oblibě.
Dresink na salát s tuňákem
Dresink hraje zásadní roli při povýšení tuňákového salátu na novou úroveň. Klasická kombinace majonézy, dijonské hořčice a citronové šťávy vytváří pikantní a krémový základ.
Poměry upravte podle svých chuťových preferencí a přidejte trochu sladkosti lžičkou medu nebo špetku pikantnosti špetkou kajenského pepře.
Chcete-li zdravější variantu, zvažte nahrazení majonézy řeckým jogurtem nebo přidejte avokádo, abyste získali krémovou alternativu bohatou na živiny.
Jak na netradiční salát s tuňáka
Tradiční tuňákový salát je sice oblíbený, ale existuje nekonečné množství možností, jak ho obohatit o vlastní ingredience. Zkuste do salátu přimíchat na kostičky nakrájená jablka nebo hroznové víno, které mu dodají sladkost, nebo pražené mandle či vlašské ořechy, které mu dodají lahodnou křupavost.
Pro středomořský nádech přidejte nasekané olivy, sušená rajčata, vařený bulgur a rozdrobený sýr feta. Experimentujte s různými bylinkami a kořením, jako je kari, uzená paprika nebo čerstvá bazalka, a vytvořte tak jedinečné chuťové profily.
Servírování tuňákového salátu
Tuňákový salát nabízí mnohostranné možnosti servírování, které přesahují tradiční misku. Pro rychlý a sytý oběd si salát naberte na lůžko z čerstvých listů hlávkového salátu nebo ho nacpěte do pita kapsy či wrapu a ozdobte mungo klíčky nebo edamame.
Jako předkrm na večírek ho můžete podávat v okurkových pohárech nebo jako dip s křupavými tortillovými chipsy nebo opečenými plátky bagety.
TIP: Vyzkoušet můžete také toast s tuňákem a vejcem. Pokud nemáte chuť na tuňáka, vyzkoušejte osvěžující mangový salát.
Skladování studeného tuňákového salátu
Tuňákový salát je vynikající volbou pro přípravu jídla, takže si jeho dobroty můžete vychutnávat po celý týden. Salát skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici, aby vydržel čerstvý až tři dny.
Pokud chcete salát nosit s sebou, rozdělte ho do jednotlivých nádob, abyste si ho mohli snadno vzít s sebou na oběd. Pokud dáváte přednost teplé variantě, zvažte lehké ohřátí salátu a podávání na lůžku z vařené rýže nebo quinoy.
Jednoduchý tuňákový salát – recept
Chcete si připravit rychlé, ale výživné jídlo? Tak jste tu správně. Tento recept na tuňákový salát je nesmírně jednoduchý a plný bílkovin, stejně jako jednoduchý studený těstovinový salát.
Ingredience na jednoduchý tuňákový salát
- 1 plechovka tuňáka
- 1 stonek řapíkatého celeru nakrájené na kostičky
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžička červené cibule, jemně nasekané
- 1 lžička citronové šťávy
- Špetka soli
- Špetka černého pepře
Postup jednoduchého tuňákového salátu
- V misce tuňáka rozmělněte vidličkou. Přidejte celer, majonézu, cibuli, citronovou šťávu, sůl a pepř. Promíchejte.
- Ochutnejte a upravte koření podle svých představ. Přikryjte a nechte vychladnout nebo ihned spotřebujte.
- Z tuňákového salátu si můžete udělat sendvič na plátky chleba, namazat si ho na krekry jako svačinu.
Salát s tuňákem bez vajec – recept
Perfektní kombinace jemných chutí a svěžího tuňáka. Nemáte v klasických salátech rádi vařená vejce? Nevadí. V tomto receptu se bez nich obejdete.
Ingredience na salát s tuňákem bez vajec
- 2 konzervy tuňáka (kusového nebo tuhého, odkapaného)
- 1/2 hrnku celeru, jemně nasekaného
- 1/4 šálku červené cibule, jemně nasekané
- 1/4 šálku okurky nakrájené na kostičky
- 2 lžíce čerstvého kopru nebo petrželky, nasekané
- 1/2 šálku majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
Postup salátu s tuňákem bez vajec
- V míse vidličkou rozklepejte osušeného tuňáka.
- Do mísy přidejte nakrájený celer, červenou cibuli, okurku a čerstvý kopr nebo petržel.
- V samostatné malé misce vyšlehejte majonézu, dijonskou hořčici a citronovou šťávu, dokud se dobře nespojí.
- Dresinkem přelijte tuňáka a zeleninu a jemně promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Tuňákový salát dejte alespoň na 30 minut do chladničky, aby se chutě spojily.
- Vychlazený podávejte samostatně, jako náplň do sendvičů nebo podle vlastního výběru
Poznámka: Recept můžete libovolně upravit přidáním dalších ingrediencí, jako jsou na kostičky nakrájená jablka, hroznové víno, ořechy nebo koření, podle svých chuťových preferencí.
Salát s tuňákem a vejcem – recept
Za vyzkoušení stojí, ale i tento jednoduchý a chutný salát se svěžím tuňákem a krémovou chutí vajec. Tak lehké a výborné.
Ingredience na salát s tuňákem a vejcem
- 2 konzervy tuňáka (kusového nebo tuhého, odkapaného)
- 4 vejce uvařená natvrdo, nakrájená
- 1/2 šálku celeru, jemně nasekaného
- 1/4 šálku červené cibule, jemně nasekané
- 1/4 šálku nakládané zeleniny nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
Postup salátu s tuňákem a vejcem
- V míse smíchejte okapaného tuňáka, nakrájená vejce uvařená natvrdo, celer, červenou cibuli a okurky.
- V samostatné malé misce vyšlehejte majonézu, dijonskou hořčici, citronovou šťávu a případně čerstvý kopr nebo petrželku.
- Dresinkem přelijte směs tuňáka a vajec a jemně promíchejte, dokud se směs dobře nespojí a nepokryje.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Tuňákový salát s vejci uložte alespoň na 30 minut do chladničky, aby se chutě spojily.
- Podávejte vychlazené jako samostatný salát, jako náplň do sendvičů nebo obalů nebo s oblíbeným návrhem na servírování.
Tuňákový salát s těstovinami – recept
Klasický těstovinový salát se vyplatí obohatit o potřebné bílkoviny – v tomto případě přidáte kousky čerstvého tuňáka a rozdrobený feta sýr.
Ingredience na tuňákový salát s těstovinami
- 225 g těstovin (například rotini, fusilli nebo penne)
- 2 konzervy tuňáka (kusového nebo tuhého, odkapaného)
- 1 šálek cherry rajčátek, rozpůlených
- 1/2 šálku okurky nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku červené cibule, jemně nakrájené
- 1/4 šálku černých oliv, nakrájených na plátky
- 1/4 šálku rozdrobeného sýra feta
- 1/4 šálku čerstvé petrželky, nasekané
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 lžička dijonské hořčice
- Sůl a pepř podle chuti
Postup tuňákového salátu s těstovinami
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente. Slijte je a propláchněte studenou vodou, aby se ochladily.
- Ve velké míse smíchejte uvařené těstoviny, okapaného tuňáka, cherry rajčata, okurku, červenou cibuli, černé olivy, sýr feta a čerstvou petrželku.
- V samostatné malé misce vyšlehejte olivový olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, dijonskou hořčici, sůl a pepř, dokud se dobře nespojí.
- Zálivku nalijte na směs těstovin a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience obalily.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.
- Mísu přikryjte plastovou fólií a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu, aby se chutě spojily.
- Před podáváním těstovinový salát jemně promíchejte, aby se dresink znovu rozprostřel.
- Podávejte vychlazené jako osvěžující a sytou variantu těstovinového salátu.
Perfektní salát z tuňáka – recept
Pro přípravu salátu můžete využít i jiné zelené listy jako je například špenát nebo kapusta. Křehký salát je perfektně doplněn tuňákem.
Ingredience na perfektní salát z tuňáka
- 2 konzervy tuňáka (kusového nebo tuhého, okapaného)
- 4 šálky míchaných zelených salátů (např. hlávkový salát, špenát nebo rukola)
- 1/2 šálku cherry rajčátek, rozpůlených
- 1/2 šálku okurky nakrájené na plátky
- 1/4 šálku červené cibule nakrájené na tenké plátky
- 1/4 šálku oliv Kalamata, zbavených pecky a rozpůlených
- 2 lžíce kaparů
- 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy perfektního salátu z tuňáka
- Ve velké salátové míse smíchejte míchanou zeleninu, cherry rajčata, plátky okurky, červenou cibuli, olivy Kalamata, kapary a čerstvou petrželku.
- V samostatné malé misce vyšlehejte citronovou šťávu, extra panenský olivový olej, sůl a pepř a vytvořte zálivku.
- Do salátové mísy přidejte okapaného tuňáka a vidličkou ho rozdělte na kousky.
- Salát a směs tuňáka přelijte zálivkou.
- Ingredience jemně promíchejte, dokud se zálivka rovnoměrně nepromíchá.
- Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
- Salát rozdělte na talíře nebo do misek.
- Ihned podávejte a vychutnejte si čerstvý a chutný tuňákový salát.
Chuť tuňákového salátu zvýrazněte citronovou kůrou. Než odšťavníte citron na zálivku, nastrouhejte citronovou kůru a přidejte ji do salátu.
Citronová kůra dodá salátu jasnou a citrusovou chuť, která skvěle doplní tuňáka. Salátu dodá další vrstvu svěžesti a komplexnosti.