Kdo by neznal tento proslulý salát, který si oblíbily miliony lidí po celém světě. Tajemství dokonalé chuti spočívá v zálivce. Vyzkoušejte ho připravit podle našeho receptu a nebudete litovat.
Ingredience
Na dressing:
- 6 sardelových filet v oleji, okapané
- 1 malý stroužek česneku
- sůl
- 2 velké vaječné žloutky
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- ¾ lžičky dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ šálek rostlinného oleje
- 3 lžíce jemně nastrouhaného parmezánu
- čerstvě mletý černý pepř
Na krutony:
- 3 plátky toastového chleba nakrájeného na kostičky
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 římská srdíčka, oddělené listy
- parmezán na podávání
Postup
- Nasekejte sardelové filety, česnek a špetku soli. Pomocí břitu nože je rozmačkejte na kaši a poté je seškrábněte do středně velké mísy.
- Vmíchejte žloutky, 2 lžíce citronové šťávy a hořčici.
- Na začátku přidávejte po kapkách a postupně zašlehávejte olivový olej, pak rostlinný olej. Šlehejte, dokud dresink nezhoustne a nezíská lesklou konzistenci.
- Přimíchejte parmezán. Dochuťte solí, pepřem a případně ještě citronovou šťávou.
- Předehřejte troubu na 240 °C.
- Chléb potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Promíchejte a pečte 10–15 minut dozlatova.
- Do velké mísy vložte pokrájené římské listy.
- Pomocí škrabky na zeleninu tence nastrouhejte malé množství parmezánu a zalijte dressingem.
- Rukama jemně promíchejte salát, krutony a dresink. Navrch přidejte hoblinky parmezánu.