Tento krémový, bohatý veganský hummus je připraven z pouhých pěti ingrediencí a je hotový za 10 minut. Podávejte s křupavou sezónní zeleninou nebo teplým pitta chlebem.
Ingredience
- 1 plechovka cizrny, okapaná
- 60 ml studené vody plus 30 ml pro dosažení jemnější konzistence
- 1 malý stroužek česneku oloupaný a rozdrcený
- 1 citron, odšťavněný a pak z ½ zbavený kůry
- 3 lžíce tahini
- 1 lžíce olivového oleje na ozdobu (nepovinné)
- směs crudités a opečený chléb pitta k podávání (nepovinné)
Postup
- Cizrnu důkladně propláchněte v cedníku pod tekoucí studenou vodou.
- Přendejte ji do velké mísy kuchyňského robotu spolu s 60 ml vody a rozmixujte téměř dohladka. Přidejte česnek, citron a tahini a znovu rozmixujte.
- Pokud je konzistence příliš hustá, postupně přilévejte až 30 ml vody. Znovu mixujte asi 5 minut, nebo dokud nebude hummus hladký a hedvábný.
- Dochuťte ho špetkou mořské soli a přendejte do misky. Hřbetem dezertní lžičky hummus rozetřete a pokapejte trochou olivového oleje.
- Podávejte s křupavými crudités a opečeným chlebem pitta, pokud máte rádi.