Na bramborovém salátu je skvělé, že poslouží mnoha lidem bez velké námahy. Jeho příprava je totiž velice snadná. Podávejte ho při pokojové teplotě nebo chlazený.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 30 minut
- Celkem: 45 minut
- Počet porcí: 4-6
Ingredience
- 900 g brambor nakrájených na kousky (můžou být i se slupkou)
- 6 plátků slaniny
- 3/4 šálku zakysané smetany
- 1/4 šálku majonézy
- 2 lžičky hořčice
- 1/2 šálku zelené cibulky, nakrájené na tenké plátky
- 1/3 šálku nakrájeného celeru
- 1/4 šálku nasekané petrželky
- 2 koprové okurky nakrájené na kostičky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- V hrnci zalijeme brambory studenou osolenou vodou. Přivedeme je k varu a snížíme teplotu na minimum.
- Vaříme asi 20 minut, dokud brambory nejsou při propíchnutí vidličkou měkké. Slijeme a propláchneme studenou vodou, aby se přestaly vařit.
- Rozehřejeme pánev na středně nízkou teplotu. Rozložíme proužky slaniny do jedné vrstvy. Opatrně je opečeme a občas obrátíme, dokud lehce nezhnědnou a nevyškvaří se z nich většina tuku.
- Slaninu položíme na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby nasákla přebytečný tuk. Po vychladnutí nakrájíme slaninu nadrobno.
- Ve velké míse vyšleháme zakysanou smetanu, majonézu a hořčici. Přidáme trochu soli a pepře..
- Přidáme brambory a jemně je smícháme se směsí zakysané smetany. Přidáme zelenou cibulku, celer, petrželku, kyselé okurky a slaninu a opět jemně promícháme. Můžeme přidat také pár lžic šťávy z okurek. Podle chuti osolíme a opepříme
Téměř babiččin bramborový salát lze podávat ihned, nebo jej můžete nechat v ledničce až do doby, než bude připraven k podávání. Nejlépe se podává v den přípravy, ale zbytky v ledničce vydrží 3-4 dny.