Tento recept na tiramisu vám ukáže, jak si doma připravit klasický italský vrstvený dezert s piškoty namočenými v kávě s rumovou příchutí, krémovým krémem z mascarpone a šlehačkou. Vrchní část tiramisu je posypaná kakaovým práškem, takže dezert je působivý a navíc se nemusí péct.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Doba vaření: 5 minut
- Dodatečný čas: 5 hodin
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 6 velkých žloutků
- 3/4 šálku bílého cukru
- 2/3 šálku mléka
- 1 a 1/4 šálku tučné smetany
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 500 g mascarpone při pokojové teplotě
- 1/4 šálku silné vařené kávy při pokojové teplotě
- 2 lžíce rumu
- 2 balíčky piškotových sušenek
- 1 lžíce neslazeného kakaového prášku
Postup
- Žloutky a cukr vyšleháme ve středním hrnci dokud se dobře nespojí. Přilejeme mléko a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud směs nepřijde k varu.
- Vaříme opatrně po dobu 1 minuty, poté stáhneme z ohně a necháme mírně vychladnout.
- Pevně přikryjeme a dáme na 1 hodinu vychladit do ledničky.
- Ve středně velké míse vyšleháme elektrickým mixérem smetanu a vanilku dokud se nedají vytvořit ostré špičky.
- Žloutkovou směs vyndáme z ledničky. Přidáme mascarpone a šleháme dohladka.
- V malé misce smícháme kávu a rum. Piškoty podélně rozpůlíme a pokapeme kávovo-rumovou směsí.
- Na dno misky naaranžujeme polovinu namočených piškotů. Rozetřeme na ně polovinu směsi mascarpone a poté polovinu šlehačky. Vrstvy ještě jednou zopakujeme. Povrch posypeme kávovým práškem.
- Přikryjeme a dáme do lednice na 4-6 hodin.
Tipy
- Pokud chcete nealkoholickou verzi nebo nemáte-li rádi rum, jednoduše ho z receptu vynechejte. I tak bude tiramisu vynikající jen se samotnou kávou.
- Tiramisu se podává vychlazené, proto i případné zbytky ihned uložte do ledničky. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici až 4 dny.
- Tiramisu můžete také zamrazit. Zabalte dezert do vrstvy plastové fólie a poté ještě do vrstvy alobalu. Zamrazit můžete tiramisu až na 3 měsíce. Před podáváním nechte přes noc rozmrazit v lednici.