Tento recept na tiramisu vám ukáže, jak si doma připravit klasický italský vrstvený dezert s piškoty namočenými v kávě s rumovou příchutí, krémovým krémem z mascarpone a šlehačkou. Vrchní část tiramisu je posypaná kakaovým práškem, takže dezert je působivý a navíc se nemusí péct.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba vaření: 5 minut
  • Dodatečný čas: 5 hodin
  • Počet porcí: 12

Ingredience

  • 6 velkých žloutků
  • 3/4 šálku bílého cukru
  • 2/3 šálku mléka
  • 1 a 1/4 šálku tučné smetany
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 500 g mascarpone při pokojové teplotě
  • 1/4 šálku silné vařené kávy při pokojové teplotě
  • 2 lžíce rumu
  • 2 balíčky piškotových sušenek
  • 1 lžíce neslazeného kakaového prášku

Postup

  1. Žloutky a cukr vyšleháme ve středním hrnci dokud se dobře nespojí. Přilejeme mléko a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud směs nepřijde k varu.
  2. Vaříme opatrně po dobu 1 minuty, poté stáhneme z ohně a necháme mírně vychladnout.
  3. Pevně přikryjeme a dáme na 1 hodinu vychladit do ledničky.
  4. Ve středně velké míse vyšleháme elektrickým mixérem smetanu a vanilku dokud se nedají vytvořit ostré špičky.
  5. Žloutkovou směs vyndáme z ledničky. Přidáme mascarpone a šleháme dohladka.
  6. V malé misce smícháme kávu a rum. Piškoty podélně rozpůlíme a pokapeme kávovo-rumovou směsí.
  7. Na dno misky naaranžujeme polovinu namočených piškotů. Rozetřeme na ně polovinu směsi mascarpone a poté polovinu šlehačky. Vrstvy ještě jednou zopakujeme. Povrch posypeme kávovým práškem.
  8. Přikryjeme a dáme do lednice na 4-6 hodin.

Tipy

  1. Pokud chcete nealkoholickou verzi nebo nemáte-li rádi rum, jednoduše ho z receptu vynechejte. I tak bude tiramisu vynikající jen se samotnou kávou.
  2. Tiramisu se podává vychlazené, proto i případné zbytky ihned uložte do ledničky. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici až 4 dny.
  3. Tiramisu můžete také zamrazit. Zabalte dezert do vrstvy plastové fólie a poté ještě do vrstvy alobalu. Zamrazit můžete tiramisu až na 3 měsíce. Před podáváním nechte přes noc rozmrazit v lednici.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang