Sýrové koláčky si můžete dopřát k odpolednímu čaji nebo jako součást pikniku. Skvěle se hodí také k polévkám nebo pečené krkovici v troubě.
Ingredience
- 225 g hladké mouky, plus další na poprášení
- špetka soli
- špetka kajenského pepře
- 1 lžička prášku do pečiva
- 55 g vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky
- 120 g zralého čedaru, nastrouhaného
- 90-100 ml mléka, plus 1 lžíce navrch
Postup
- Rozehřejte troubu na 200 °C/180 °C s ventilátorem a vložte plech.
- Do mísy prosejte mouku, sůl, kajenský pepř a prášek do pečiva a poté je znovu prosejte, aby se ingredience důkladně spojily.
- Do mísy přidejte máslo a konečky prstů ho spojte ve strouhanku. Do směsi strouhanky nasypte 100 g sýra a třete, dokud se rovnoměrně nerozdělí. Snažte se nemíchat příliš, protože teplo z vašich rukou by mohlo začít máslo rozpouštět.
- Uprostřed směsi udělejte důlek a přilijte tolik mléka, aby vzniklo poměrně měkké, ale pevné těsto. Nepřilévejte všechno mléko najednou, protože ho možná nebudete potřebovat všechno, abyste získali správnou konzistenci.
- Povrch lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na tloušťku přibližně 2 cm. Středně velkým vykrajovátkem (asi 8 cm) vykrojte koláčky, které položte na pečicí papír, potřete trochou mléka a posypte zbylým sýrem. Přesuňte na rozpálený plech.
- Pečte v troubě 15-20 minut nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a propečené.