Tento recept na klasické pečené kuře s citronovou omáčkou je skvělá volba pro sváteční oběd.
Ingredience
- 1 celé kuře bez drobů
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 citrony
- 1 celá hlavička česneku, příčně rozříznutá na 1/2
- olivový olej
- 2 cibule, oloupané a nakrájené na silné plátky
- 120 ml suchého bílého vína
- 120 ml kuřecího vývaru, nejlépe domácího
- 1 lžíce hladké mouky
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Vnitřek kuřete hojně osolte a opepřete. Citrony rozkrojte na čtvrtiny, dvě čtvrtiny vložte do kuřete spolu s česnekem a zbytek citronů si nechte. Kuře zvenku potřete olivovým olejem a bohatě posypte solí a pepřem. Nohy svažte kuchyňským provázkem a konce křídel zastrčte pod tělo kuřete.
- Kuře vložte do malé zapékací misky (pokud je mísa příliš velká, cibule se spálí.) Odložené citrony a nakrájenou cibuli dejte do velké mísy a promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, 1 lžičkou soli a 1/2 lžičky pepře. Směs nalijte kolem kuřete.
- Kuře pečte asi 1 hodinu a 15 minut, dokud po naříznutí u stehna nevytéká průhledná šťáva. Kuře vyjměte na talíř, přikryjte alobalem a nechte 10 minut odpočívat, zatímco budete připravovat omáčku, přičemž citrony a cibuli ponechte v pečicí míse.
- Mísu postavte na sporák a nastavte střední teplotu. Přidejte víno a míchejte, abyste seškrábli hnědé kousky. Přidejte vývar, přisypte mouku a za stálého míchání minutu vařte, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte veškerou šťávu, která se shromáždila pod kuřetem.
- Kuře naporcujte na talíř a podávejte s citrony, cibulí a teplou omáčkou.