Autentický italský recept na lasagne s krémovou bešamelovou omáčkou. Oblíbené rodinné jídlo všech.
Příprava
- Příprava: 40 minut
- Vaření: 2 hodiny 50 minut
- Servíruje se pro 8 osob
Ingredience
- 250 g čerstvých plátků lasagní
- olivový olej na potření
- velká hrst strouhaného parmazánu
- 110 g nesoleného másla
- 1 celerová tyčinka, jemně nakrájená
- 1 mrkev nakrájená nadrobno
- 1 malá červená cibule, jemně nasekaná
- 25 g sušených hříbků namočených na 10 minut v horké vodě, scezených a nahrubo nasekaných
- 1 větvička rozmarýnu, listy natrhané a nasekané
- 1 kg hovězího nebo telecího boku, nadrobno nakrájeného
- 125 ml suchého bílého vína
- 400 g plechovky sekaných rajčat
- 1 l plnotučného mléka
- 1 bobkový list
- 75 g nesoleného másla
- 125 g těstovinové mouky
- nastrouhaný muškátový oříšek
- 100 g parmezánu, jemně nastrouhaného
- 2 žloutky
Postup
Na ragú rozpusťte máslo ve velké zapékací míse na mírném ohni, až se zpění. Přidejte celer, mrkev, cibuli, hříbky, rozmarýn a trochu koření a 5 minut smažte. Maso okořeňte, přidejte do misky a 5 minut vařte, dokud nezhnědne. Přilijte víno, přidejte rajčata a přiveďte k varu.
Snižte teplotu na minimum, přiklopte pokličkou a vařte 1 hodinu a 30 minut, přičemž na posledních 30 minut pokličku sundejte, aby se omáčka zredukovala. Maso by mělo být měkké, avšak ne příliš rozpadlé, a omáčka by měla být hustá. Ochutnejte, zda je omáčka kořeněná.
Na bešamelovou omáčku nalijte mléko do hrnce s bobkovým listem. Přiveďte k varu, vypněte oheň a odstavte. V kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo, pak do něj zašlehejte mouku a horké mléko. Prudce šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota, a pak ji 10-15 minut vařte, dokud nezhoustne. Vyjměte bobkový list, okořeňte a podle chuti nastrouhejte muškátový oříšek. Vmíchejte parmazán a žloutky a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Těstoviny ponořte v dávkách po třech do hrnce s vroucí osolenou vodou na 20 sekund, aby změkly, a poté je ihned vložte do mísy s ledovou vodou.
Dno a stěny velké zapékací mísy potřete olejem. Na dno dejte vrstvu těstovin, pak přidejte vrstvu ragú a následně vrstvu bešamelové omáčky. Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny těstoviny a ragú, a na závěr na ně naneste vrstvu bešamelové omáčky. Povrch posypte štědrou vrstvou parmazánu.
Pečte v troubě 40-45 minut nebo dokud se nevytvoří bublinky a nezíská zlatohnědou barvu, poté vyjměte z trouby a nechte 10 minut odležet. Lasagne nakrájejte na čtverce a před podáváním je nechte ještě 10 minut odležet – vrstvy tak zůstanou zřetelné a rychleji vychladnou.
Výživové hodnoty na porci
- 729 kalorií
- tuk 42 g
- nasycené mastné kyseliny 23 g
- sacharidy 38 g
- cukry 9 g
- vláknina 2 g
- bílkoviny 45 g
- sůl 0,6 g