Klasické druhy cukroví – linecká kolečka, vanilkové a pařížské rohlíčky, marokánky

CukrovíDezertyDžemy, marmelády a povidlaKrémy, polevy a náplněLinecké cukrovíPečené cukrovíPlněné cukrovíVánoční cukroví

Náš epos o cukroví začneme klasickými druhy. Těmi, které nemohou na našem svátečním stole chybět, každá rodina na ně má osvědčený recept a nedá na něj dopustit.

U nás do téhle skupiny patří vanilkové rohlíčky – půl napůl z vlašských a lískových ořechů, linecké cukroví s kapkou citronu a domácí marmeládou, nejlepší marokánky, bílkové cukrovísněhové kokosky, pařížské pusinky (nebo rohlíčky) s čokoládovým krémem, který se jen rozplývá, a marokánky napěchované ořechy a sušeným ovocem. Také žloutkové cukroví jako žloutkové koláčky. Oblíbené jsou také kakaové pracny a madlenky.

Za vyzkoušení stojí i zdravější verze ve veganské podobě. Pečené i nepečené vánoční cukroví pro vegany je velmi delikátní záležitost, zkuste také upéct zdravou vánočku, mrkvové cukroví nebo zdravé perníčky. Můžete si zkusit také připravit paleo cukroví nebo veganské cukroví.

Vanilkové rohlíčky – recept

Ingredience: 

  • 300 g hladké mouky 
  • 50 g moučkového cukru 
  • 220 g másla 
  • 60 g strouhaných lískových ořechů 
  • 60 g strouhaných vlašských ořechů 
  • 2 žloutky 

Na obalení: 

  • 200 g moučkového cukru 
  • 2 sáčky vanilkového cukru 

Postup na vanilkové rohlíčky

  1. Z mouky, moučkového cukru, másla, ořechů a žloutků vypracujte těsto a nechte odležet v lednici (minimálně hodinu, klidně přes noc).
  2. Z těsta odebírejte kousky velikosti oříšku, na vále vyválejte dlaní malé rohlíčky, stočte do tvaru podkovy a klaďte na plech vyložený papírem na pečení.
  3. Nebo můžete z těsta vyválet dlouhého tenkého „hada“, rozkrájet ho na několikacentimetrové válečky, stočit a péct.
  4. Pečte při 180°C do zezlátnutí (zhruba 8 minut). Ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nechte vychladnout a uložte v chladu. 

TIP: Za vyzkoušení stojí také tento recept na ořechové rohlíčky nebo tradiční vánoční vaječný likér, který v tento svátek nesmí chybět.

Linecká kolečka – recept

Ingredience: 

  • 300 g hladké mouky 
  • 60 g moučkového cukru 
  • 160 g másla 
  • 2 žloutky 
  • 1-2 lžičky citronové šťávy 

Na dokončení: 

  • 1 sklenička oblíbené marmelády z červeného ovoce (pokud máte domácí, tak je to jasná volba) 
  • 1 lžíce rumu 

Postup na linecká kolečka

  1. Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové šťávy ručně vypracujte soudržné těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu (nebo přes noc) odpočinout v lednici.
  2. Poté na moukou poprášené ploše vyválejte plát o síle přibližně 3 mm a vykrajujte tvary podle fantazie.
  3. Vždy jeden plný a jeden s vykrojeným středem, které budete po upečení spojovat marmeládou rozmíchanou s rumem. Nejčastější jsou kolečka s hvězdičkovým středem.
  4. Pečte na plechu vyloženém papírem na pečení při 180°C (do zezlátnutí okrajů) a před promazáním nechte dokonale vychladnout. Uložte do chladu.

Pařížské pusinky (nebo rohlíčky) – recept

Ingredience: 

  • 2 velká vejce 
  • 200 g krupicového cukru 
  • 200 g strouhaných vlašských ořechů (nebo směsi vlašských, lískových a pekanových ořechů) 
  • 2 lžíce hladké mouky 

Čokoládový krém (může se použít i na kokosky, takže pokud budete připravovat oba druhy cukroví, připravte krému dvojnásobné množství)

  • 125 ml šlehačky 
  • 100 g kvalitní hořké čokolády (já nejraději používám čokoládu se 70% kakaové hmoty) 
  • 50-75 g moučkového cukru 
  • 250 g másla, změklého 

Na dokončení rozpuštěná čokoláda na polití. 

TIP: Pokud mluvíme o kokoskách, co zkusit něco nového a připravit tyhle paleo kokosky.

Postup na pařížské pusinky (pařížské rohlíčky)

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Bude to trvat zhruba 10 minut. Do vaječné směsi přimíchejte ořechy a mouku.
  2. Těstem naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkejte drobné pusinky nebo krátké proužky (těsto hodně nabude).
  3. Pečte na 160°C dozlatova. Nechte dokonale vychladnout. 
  4. Na krém svařte smetanu s čokoládou a nechte vychladnout. (Klidně ji můžete svařit den předem a na noc uložit do lednice.) Po vychladnutí vyšlehejte čokoládovou smetanu dohladka. Pozor na přešlehání.
  5. Pokud se vám směs srazí, nezoufejte a dejte ji na pár vteřin nahřát do mikrovlnné trouby, potom půjde vyšlehat znovu. Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny a poté do ní zašlehejte čokoládovou směs.
  6. Pozor, čokoládová i máslová směs by měly mít stejnou, tedy pokojovou, teplotu. Hotovým krémem naplňte sáček s otevřenou zdobící špičkou s krátkými hustými zoubky a ozdobte jím rohlíčky.
  7. Dejte vychladit (do lednice či mrazáku nebo na balkon, pokud venku mrzne) a namáčejte do rozpuštěné čokolády. 

TIP: Vyzkoušet stojí za to také linecké cukroví ze špaldové mouky.

Marokánky – recept

Ingredience: 

  • 125 ml smetany 
  • 125 ml mléka 
  • 4 lžíce hladké mouky 
  • 4 lžíce krupicového cukru 
  • 250 g směsi nasekaných ořechů a sušeného ovoce (používáme 50 g vlašských ořechů, 50 g lískových ořechů, 50 g arašídů, 40 g brusinek, 40 g rozinek, 20 g kandované citrusové kůry) 

Na dokončení hořká (či kombinace hořké a mléčné) čokoláda na potření. 

Postup na marokánky

  1. V kastrůlku smícháme smetanu, mléko, mouku a cukr a vařte do zhoustnutí. Vmíchejte směs ořechů a sušeného ovoce.
  2. Na plech vyložený papírem na pečení dělejte dvěma lžičkami kupičky a lehce je zploštěte. Pečte při 180°C do zezlátnutí okrajů.
  3. Po upečení a vychladnutí sloupněte z papíru a hladkou stranu (tedy tu, která byla přilepená k papíru) potřete rozpuštěnou čokoládou.

A tak, když si budete vychutnávat vánoční cukroví, vzpomeňte si na to, že nejde jen o sladkosti na talíři, ale že vánoční cukroví přináší teplé a uklidňující pocity v době, kdy se svět zdá být hektický a rychlý. K cukroví si dejte krémový vaječný koňak, který cukroví skvěle doplní. Je to malá sladká zastávka, kterou si zasloužíme a kterou můžeme s láskou připravit a sdílet s těmi, které máme rádi.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang