Připravte si toto klasické ragú s hovězím masem, červeným vínem a zeleninou.
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
- 2 řapíky řapíkatého celeru, jemně nasekaného
- 2 mrkve, oloupané, jemně nakrájené
- 170 g mletého hovězího masa
- 170 g mletého telecího masa
- 85 g pancetty nakrájené na tenké plátky, jemně nasekané
- 1/2 hrnku suchého červeného vína
- 3 hrnky hovězího nebo kuřecího vývaru
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 450 g tagliatelle nebo fettuccine (nejlépe čerstvé vaječné)
- Jemně nastrouhaný parmezán (k podávání)
Postup
- Ve hrnci rozehřejte olej. Přidejte cibuli, celer a mrkev a smažte do měkka 8-10 minut. Přidejte hovězí a telecí maso a pancettu; rozdělte je hřbetem lžíce a restujte, dokud nezhnědnou, asi 15 minut.
- Přidejte víno, za častého míchání a seškrabávání připečených kousků vařte 1 minutu. Přidejte 2 1/2 hrnku vývaru a rajčatový protlak a promíchejte.
- Snižte teplotu na nízkou a za občasného míchání mírně vařte, dokud se chutě nespojí, asi 1 a 1/2 hodiny. Dochuťte solí a pepřem.
- V malém hrnci přiveďte mléko k varu a postupně ho přidávejte do omáčky. Omáčku mírně přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud se mléko nevstřebá, asi 45 minut, a v případě potřeby přidejte další vývar po 1/4 hrnku, aby se omáčka zředila.
- Přiveďte velký hrnec s vodou k varu. Osolte, přidejte těstoviny a za občasného míchání vařte 1 minutu před dosažením al dente. Sceďte je a ponechte si 1/2 hrnku vody z těstovin.
- Přendejte ragú do velké pánve na středně vysoký plamen. Přidejte těstoviny a promíchejte je. Pokud se vám omáčka zdá suchá, vmíchejte po lžících trochu vyhrazené vody z těstovin.
- Těstoviny rozdělte na teplé talíře. Podávejte s parmezánem.