Zahřejte se touto vegetariánskou polévkou minestrone! Tento klasický recept na polévku minestrone je zdravý, snadno se připravuje a chutná neuvěřitelně. Pokud ji nedoplníte sýrem, je i veganská.
Příprava
- Doba přípravy: 20 minut
- Doba vaření: 45 minut
- Celkový čas: 1 hodina a 5 minut
Ingredience
- 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
- 2 středně velká žebra celeru, nakrájená
- ¼ šálku rajčatového protlaku
- 2 šálky nakrájené sezónní zeleniny (brambory, žlutá dýně, cuketa, fazolky nebo hrášek)
- 4 stroužky česneku, prolisované
- ½ lžičky sušeného oregana
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 1 velká plechovka nakrájených rajčat i s tekutinou
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky vody
- 1 lžička jemné mořské soli
- 2 bobkové listy
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 šálek celozrnných těstovin, kolínka neb mušličky
- 1 plechovka fazolí, propláchnutá a scezená, nebo 1 ½ šálku vařených fazolí
- 2 šálky baby špenátu
- 2 lžičky citronové šťávy
- čerstvě nastrouhaný parmezán na ozdobu (nepovinné)
Postup
Zahřejte 3 lžíce olivového oleje ve velkém hrnci na středním ohni. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer, rajčatový protlak a špetku soli. Za častého míchání vařte, dokud zelenina nezměkne a cibule nezprůsvitní, asi 7 až 10 minut.
Přidejte sezónní zeleninu, česnek, oregano a tymián. Za častého míchání vařte asi 2 minuty, dokud se nerozvoní. Přilijte nakrájená rajčata a jejich šťávu, vývar a vodu. Přidejte sůl, bobkové listy a hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.
Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté hrnec částečně zakryjte pokličkou a nechte asi 1 cm mezeru pro únik páry. Podle potřeby snižte teplotu, aby se udržel mírný var.
Vařte 15 minut, poté sejměte pokličku a přidejte těstoviny, fazole a zeleninu. Pokračujte ve vaření v odkrytém hrnci po dobu 20 minut nebo dokud nejsou těstoviny uvařené al dente a zelenina nezměkne.
Odstavte hrnec z ohně a vyjměte bobkové listy. Vmíchejte citronovou šťávu a zbývající lžíci olivového oleje. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem, dokud se chutě opravdu neprojeví. Pokud chcete, ozdobte misky s polévkou strouhaným parmazánem.