Holandská omáčka je jednou z největších klasických omáček na světě. Použijte ji na vejce benedikt a chřest vařený v páře, obzvlášť efektní je také s korýši, jako jsou humři, krabi, krevety.
Ingredicence
- 3 žloutky z velkých vajec (55-60 g)
- 1/4 lžičky kajenského pepře nebo bílého pepře
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1 a 1/2 lžíce vody
- 175 g másla
Postup
- Žloutky vložte do vysoké úzké nádoby, do které se tyčový mixér vejde až po dno.
- Přidejte vodu, citronovou šťávu, kajanský pepř a sůl. Krátce rozmixujte, aby se suroviny spojily.
- Rozpusťte máslo, aby bylo horké. Nechte stát asi 15 sekund, dokud se na dně neusadí bílkovina.
- Při zapnutém tyčovém mixéru pomalu vlévejte máslo tenkým proudem do vajec po dobu asi 45 sekund. Většinu bílkoviny nechte v másle – asi 1 a 1/2 lžíce.
- Jakmile je všechno máslo uvnitř, omáčka by měla být hustá, krémová, hladká a světle žlutá.
- Nyní mixujte dalších 10 sekund a pohybujte tyčí nahoru a dolů. Pokud je omáčka příliš hustá, přimíchejte po lžičkách teplou vodu z kohoutku.
- Při použití k něčemu neslanému, jako je chřest, přidejte trochu soli navíc, pokud kombinujete se slanými jídly, jako jsou vejce benedikt, steaky, ryby, nechte sůl tak, jak je.