Recept na klasickou holandskou omáčku

Holandská omáčkaOmáčkyOmáčky a dipy
holandska-omacka-2

Holandská omáčka je jednou z největších klasických omáček na světě. Použijte ji na vejce benedikt a chřest vařený v páře, obzvlášť efektní je také s korýši, jako jsou humři, krabi, krevety.

Ingredicence

  • 3 žloutky z velkých vajec (55-60 g)
  • 1/4 lžičky kajenského pepře nebo bílého pepře
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 1 a 1/2 lžíce vody
  • 175 g másla

Postup

  1. Žloutky vložte do vysoké úzké nádoby, do které se tyčový mixér vejde až po dno.
  2. Přidejte vodu, citronovou šťávu, kajanský pepř a sůl. Krátce rozmixujte, aby se suroviny spojily.
  3. Rozpusťte máslo, aby bylo horké. Nechte stát asi 15 sekund, dokud se na dně neusadí bílkovina.
  4. Při zapnutém tyčovém mixéru pomalu vlévejte máslo tenkým proudem do vajec po dobu asi 45 sekund. Většinu bílkoviny nechte v másle – asi 1 a 1/2 lžíce.
  5. Jakmile je všechno máslo uvnitř, omáčka by měla být hustá, krémová, hladká a světle žlutá.
  6. Nyní mixujte dalších 10 sekund a pohybujte tyčí nahoru a dolů. Pokud je omáčka příliš hustá, přimíchejte po lžičkách teplou vodu z kohoutku.
  7. Při použití k něčemu neslanému, jako je chřest, přidejte trochu soli navíc, pokud kombinujete se slanými jídly, jako jsou vejce benedikt, steaky, ryby, nechte sůl tak, jak je.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang