Tento klasický recept na fazolovou polévku je kouřový a neodolatelně sytý. Je rychlý a snadný, trvá jen něco málo přes 30 minut.
Ingredience
- 1 středně velká žlutá cibule nakrájená na malé kostičky
- 2 velké mrkve nakrájené na kostičky
- 2 celerová žebra nakrájená na kostičky
- 4 velké stroužky česneku, mleté
- 3 lžíce olivového oleje
- 795 g plechovky drcených rajčat pečených na ohni
- dvě 425 g plechovky fazolí, scezené
- 425 g plechovka ledvinových fazolí, okapaná
- 250 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce uzené papriky
- ½ lžičky kmínu
- 1 lžička fenyklových semínek
- 2 lžičky soli
Recept je na 6 porcí.
Postup
- Cibuli, mrkev a celer nakrájejte na kostičky.
- Česnek rozmělněte.
- Ve velkém hrnci nebo holandské troubě na středním plameni smažte cibuli, mrkev a celer 5 až 7 minut, dokud cibule nezprůsvitní.
- Přidejte česnek a vařte 1 minutu.
- Přidejte rajčata, okapané fazole, zeleninový vývar, uzenou papriku, kmín, semínka fenyklu (při přidávání semínek fenyklu je rozdrťte prsty) a kuchyňskou sůl.
- Vařte 15 minut.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.
- Podávejte teplé.
- Zbytky vydrží v chladu až 3 dny nebo zmrazené až 3 měsíce.