Musím bohužel konstatovat, že pro našince není příprava ramenu nic levného. Za celý nákup (ale včetně obřích misek, které prostě potřebujete) jsem dala okolo 1000 Kč.
Nicméně nějaké suroviny mi zbyly i na příště a taky věřím, že je to o tom vychytat kam pro co zajít. Což je druhá nepříjemná záležitost – bohužel mám ozkoušeno, že vždycky, když něco sháním, tak to nemají, a tak jsem si připadala jak Babica – když nemáte jarní cibulku, dejte tam mangold.
TIP: Všemožné asijské nebo vietnamské pochutiny a přísady lze nakoupit v pražské tržnici Sapa, kterou provozují samotní Vietnamci už od přelomu nového tisíciletí.
Co bude potřeba na 2 porce
Vejce
- 2 vejce
- 100 ml sojové omáčky
- 100 ml vody
- 5 g cukru
Bambus
- 100 g nakládaného bambusu – nudličky
- 50 ml sojové omáčky
- 5 g cukru
Polévkový základ
- 100 g sezamových semínek, které opražíte (bio potraviny)
- 75 ml sojové omáčky
- 50 g cukru
- 50 g chilli oleje (SHINfood)
- 20 g zázvoru
- 125 g tahini – sezamové pasty (Tesco)
Dále
- 700 ml vývaru – může být kuřecí domácí nebo instantní rybí
- kimchi – podle chuti
- jarní cibulku
- čerstvé krevety (nebo i mražené, jenom je předtím nechte rozmrazit a chvilku je restujte, aby pustily vodu)
- 1 hrnek hladké mouky na obalení (pokud náhodou máte doma pravou tempura směs, tak určitě použijte tu)
- 1 vejce
- 1 hrnek ledové vody
- nudle – já použila soba, jelikož ramen nudle jsem nikde neobjevila
- 1 předvařenou kukuřici
Postup
Vejce ponořte do vroucí vody a vařte přesně 6 minut. Poté dejte do dřezu a pusťte na ně studenou vodu, aby se zastavil proces vaření. Když jsou studená, oloupejte je. V menší misce smíchejte sojovku s vodou a cukrem a vejce dejte marinovat – alespoň na 3 hodiny, nebo přes noc.
Bambus dejte na pánev a restujte 3 minuty, potom zalijte sojovkou, posypte cukrem a restujte dokud se tekutina neodpaří. Uložte stranou. Do food processoru nebo mixéru dejte všechny suroviny na polévkový základ a mixujte na nejvyšší stupeň, dokud se vše nespojí v hladkou pastu.
Kukuřici ogrilujte na pánvi a potom seřízněte to žluté od kmenu. Krevety obalte v těstíčku z mouky, vejce a vody a osmažte ve vyšší vrstvě oleje.
Ohřejte vývar a přidejte do něj polovinu polévkového základu a šlehejte (klidně ručně) dokud se oboje nespojí v krémovou tekutinu. VAROVÁNÍ – pokud nemáte moc rádi ostré, přidávejte základ pomalu po lžičkách a ochutnávejte. Má to dost říz.
Nakrájejte si jarní cibulku na tenoučká kolečka, uvařte nudle podle návodu, vejce vyjměte z marinády, rozpulte na 2 poloviny a teď už můžete skládat.
Doprostřed misky dejte porci nudlí, zalijte vývarem (1 porce 350 ml), přidejte kimchi podle chuti (taky je ostré, tak pozor), bambus, jarní cibulku, krevety, kukuřici a navrch rozpůlené vejce. Servírujte s čínskými hůlkami a velkou hlubokou lžící.