Snadný recept na rychlý, sytý a chutný chléb z mandlové mouky. Tento jednoduchý chléb je keto a paleo a skvěle se hodí ke slaným i sladkým přílohám.
Tento lahodný chléb je rychle hotový a při pečení krásně voní. Má příjemně neutrální chuť, takže je ideálním doplňkem pro sladké i slané přílohy. Je také velmi sytý.
Na chleba si můžete namazat různé druhy zdravých pomazánek – mrkvovou, cizrnovou nebo třeba celerovou, nebo jej přikusovat ke zdravým salátům z celeru a mrkve, vegetariánskému guláši či salátu s kuřecím masem.
Co upéct z mandlové mouky?
Z mandlové mouky lze připravit širokou škálu lahodných pokrmů a dezertů, které osloví jak milovníky zdravé stravy, tak i ty, kteří si chtějí dopřát chutné pochoutky. Tato mouka, kterou získáváme ze sladkých mandlí, je bohatá na bílkoviny a zdravé tuky, což ji činí skvělou volbou pro bezlepkovou stravu.
Z mandlové mouky lze připravit muffiny, palačinky, bezlepkový chléb, nebo třeba dezerty jako mandlový dort nebo makronky. Její výrazná oříšková chuť dodává pokrmům unikátní aroma a texturu. Takže ať už si přejete zdravé pečivo, nebo sladkou lahůdku, mandlová mouka je výborným základem pro vaření a pečení.
Keto chleba – recept
O víkendu si můžete upéct bochník, pak ho uschovat v lednici a během týdne si opéct jeden nebo dva krajíce k jídlu.
Ingredience na keto chleba
- vejce
- kokosový olej
- jablečný ocet
- sůl
- mandlová mouka
- jedlá soda
Postup na keto chleba
- Všechny ingredience jednoduše smícháte ručně v jedné míse.
- Přidejte tekuté přísady.
- Poté těsto vlijte do vymazané formy na bochník.
- Chléb pečte 30-40 minut při teplotě 180 °C.
- Nechte jej vychladnout a poté nakrájejte na 16 plátků.
Varianty
Základní chléb z mandlové mouky můžete změnit na bylinkový přidáním po ½ lžičce česnekového prášku, oregana a tymiánu. Nebo použijte 1 lžičku italského koření.
Můžete ho také osladit přidáním 1 a ½ lžičky glyceritu stévie (odpovídá ½ šálku cukru), 1 lžičky vanilky a 1 lžičky skořice.
Keto chleba recept
Keto chléb je skvělou volbou pro ty, kteří se řídí keto dietou a chtějí si dopřát chutný chléb bez přebytečných sacharidů. Tento recept vám ukáže, jak snadno si připravit keto chléb, který je bohatý na zdravé tuky a bílkoviny, ale má minimální množství sacharidů.
Má pevnou konzistenci a výraznou oříškovou chuť, která ho činí skvělým doplňkem ke keto jídlu.
Ingredience na keto chleba recept
- 1 a 1/2 šálku mandlové mouky
- 1/4 šálku lněného semínka (mletého)
- 1/4 šálku kokosové mouky
- 1/4 šálku ořechového másla (bez přidaného cukru)
- 4 velká vajíčka
- 1/4 šálku plnotučného řeckého jogurtu (bez cukru)
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku vody
Postup na keto chleba recept
- Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si formu na pečení chleba (ideálně formu na chléb o rozměrech 20 x 10 cm). Vnitřek formy vystelete pečicím papírem a lehce potřete olejem.
- V mixéru smíchejte mandle, lněná semínka a kokosovou mouku. Mixujte, dokud nezískáte jemnou mouku.
- Přidejte ořechové máslo, vajíčka, řecký jogurt, prášek do pečiva a sůl. Mixujte při vysoké rychlosti, dokud nezískáte hladké těsto.
- Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte postupně vodu, dokud máte konzistenci, kterou lze snadno vylít do formy na pečení.
- Vlijte těsto do připravené formy na chléb a vyrovnávejte povrch.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 35-40 minut, nebo dokud chléb nezevře, a povrch bude zlatavý a pevný.
- Nechte chléb vychladnout v misce, poté ho opatrně vyndejte z formy a podávejte na plátky.
Low carb chleba recept – nejlepší low carb chleba
Tento recept na low carb chléb je ideálním řešením pro ty, kteří si přejí snížit příjem sacharidů, ale zároveň si zachovat vynikající chuť a texturu chleba. Naše verze low carb chleba obsahuje zdravé tuky, vlákninu a bílkoviny, které vás budou dlouho držet syté a plné energie. Můžete si ho užít jako samostatný snack, nebo jako doprovod ke svačině či večeři.
Ingredience na low carb chleba
- 1 a 1/2 šálku mandlové mouky
- 1/2 šálku ořechové mouky (například vlašské nebo kešu)
- 1/4 šálku kokosové mouky
- 1/4 šálku lněného semínka (mletého)
- 1/4 šálku semínek chia
- 4 lžíce ořechového másla (bez přidaného cukru)
- 4 velká vajíčka
- 1/4 šálku plnotučného řeckého jogurtu (bez cukru)
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku vody
Postup na low carb chleba
- Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si formu na pečení chleba (ideálně formu na chléb o rozměrech 20 x 10 cm). Vnitřek formy vystelete pečicím papírem a lehce potřete olejem.
- V mixéru smíchejte mandle, ořechovou mouku, kokosovou mouku, lněná semínka a semínka chia. Mixujte, dokud nezískáte jemnou mouku.
- Přidejte ořechové máslo, vajíčka, řecký jogurt, prášek do pečiva a sůl. Mixujte na vysoké rychlosti, dokud nezískáte hladké těsto.
- Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte postupně vodu, dokud máte konzistenci, kterou lze snadno vylít do formy na pečení.
- Vlijte těsto do připravené formy na chléb a vyrovnávejte povrch.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 35-40 minut, nebo dokud chléb nezevře, a povrch bude zlatavý a pevný.
- Nechte chléb vychladnout v misce, poté ho opatrně vyndejte z formy a podávejte nakrájený na plátky.
Chleba z mandlové mouky – chléb z mandlové mouky – recept
Chléb z mandlové mouky je vynikající alternativou pro ty, kteří preferují bezlepkovou stravu nebo chtějí snížit příjem sacharidů. Tento recept vám ukáže, jak snadno si připravit chléb plný zdravých tuků a bílkovin, který má vynikající chuť a konzistenci. Mandlová mouka dodává chlebu oříškovou chuť a vlákninu, což z něj činí výborný doplněk ke každému pokrmu.
Ingredience na chleba z mandlové mouky
- 2 šálky mandlové mouky
- 1/4 šálku kokosové mouky
- 1/4 šálku lněného semínka (mletého)
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 4 velká vajíčka
- 1/4 šálku kokosového oleje (rozpuštěného)
- 1/4 šálku vody
- 1 lžička octa (například jablečného)
- 1/4 šálku semínek slunečnice (volitelně, na ozdobu)
Postup na chleba z mandlové mouky
- Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si formu na pečení chleba (ideálně formu na chléb o rozměrech 20 x 10 cm). Vnitřek formy vystelete pečicím papírem a lehce potřete olejem.
- V míse smíchejte mandlovou mouku, kokosovou mouku, lněná semínka, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné míse rozšlehejte vajíčka, přidejte rozpuštěný kokosový olej, vodu a ocet. Dobře promíchejte.
- Postupně přidejte suché ingredience z první mísy do mísy s vajíčkovou směsí a dobře promíchejte, dokud vznikne homogenní těsto.
- Vlijte těsto do připravené formy na chléb a vyrovnávejte povrch. Pokud chcete, posypete povrch semínky slunečnice pro křupavou vrstvu.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 45-50 minut, nebo dokud chléb nezevře, a povrch bude zlatavý a pevný.
- Nechte chléb vychladnout v misce, poté ho opatrně vyndejte z formy a podávejte na plátky.
Kmínový chléb – recept
Kmínový chléb je aromatické a chutné pečivo, které získává svou charakteristickou chuť díky kmínu, koření plnému aromatických olejů. Tento recept vám ukáže, jak snadno si připravit kmínový chléb, který bude skvělým doplňkem k různým pokrmům nebo i samotným sýrům a pomazánkám. Jeho jedinečná chuť a vůně zaručují, že si ho zamilujete na první kousek.
Ingredience na kmínový chléb
- 3 šálky hladké pšeničné mouky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce kmínu (celých semínek)
- 1 balíček sušených droždí (7 g)
- 1 a 1/4 šálku teplé vody
- 2 lžíce oleje (např. olivového)
Postup na kmínový chléb
- V malé misce rozpusťte cukr v teplé vodě a rozdrobte sušené droždí. Nechte směs stát asi 10 minut, dokud se neobjeví pěna na povrchu.
- V míse smíchejte mouku, sůl a kmín.
- Přidejte rozpuštěné droždí a olej do suchých ingrediencí. Dobře promíchejte, dokud se vytvoří hladké těsto.
- Přendejte těsto na pomoučenou pracovní plochu a hnětejte ho asi 5-7 minut, dokud se stane elastickým a hladkým.
- Vytvarujte těsto do bochníku a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem.
- Zakryjte ho čistým utěrkem nebo plastovým obalem a nechte ho v teplém místě kynout asi 1-2 hodiny, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Nechte chléb péct asi 25-30 minut, dokud nebude zlatě hnědý a zvuk při poklepání na spodní stranu bude dutý.
- Vyjměte chléb z trouby, nechte ho vychladnout a podávejte nakrájený na plátky.
Keto pečivo recept
Keto pečivo je ideální pro ty, kteří se řídí ketogenní dietou a hledají způsob, jak si dopřát chutné pečivo bez nadbytečných sacharidů. Tento recept na keto pečivo vám ukáže, jak si připravit lahodné a zdravé pečivo, které se stane skvělým doplňkem vaší stravy.
Má nízký obsah sacharidů a vysoký obsah zdravých tuků, což vám pomůže zůstat v ketóze a zároveň si užívat chutného pečiva.
Ingredience na keto pečivo
- 1 a 1/2 šálku mandlové mouky
- 1/4 šálku kokosové mouky
- 1/4 šálku lněného semínka (mletého)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 4 velká vajíčka
- 1/4 šálku oleje (např. olivového)
- 1/4 šálku smetany (bez cukru)
- 1/4 šálku vody
Postup na keto pečivo
- Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
- V míse smíchejte mandlovou mouku, kokosovou mouku, lněná semínka, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné míse rozšlehejte vajíčka, přidejte olej, smetanu a vodu. Dobře promíchejte.
- Postupně přidejte suché ingredience z první mísy do mísy s vajíčkovou směsí a dobře promíchejte, dokud vznikne hladké těsto.
- Vlijte těsto na připravený plech a vyrovnávejte povrch.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 25-30 minut, nebo dokud pečivo nebude zlatavé a pevné.
- Nechte ho vychladnout a podávejte na plátky.
V závěru tohoto článku o keto chlebu můžeme konstatovat, že i při dodržování nízkého příjmu sacharidů si můžete pochutnat na chutném a zdravém pečivu. Recepty, které jsme zde prezentovali, ukazují, že i při ketogenní dietě můžete mít pestrou a chutnou stravu.
Keto chléb, vyrobený z mandlové mouky, kokosové mouky a dalších zdravých surovin, je skvělou alternativou k tradičnímu chlebu. Je plný zdravých tuků, bílkovin a vlákniny, což vám pomůže zůstat v ketóze a dosáhnout svých zdravotních cílů.
Ať už si ho doplníte avokádem, máslem nebo libovolným oblíbeným zpestřením, keto chléb může být skvělým spojencem na vaší cestě ke zdraví a pohodě.