Osvěžte se tímto krémovým kávovým Martini! Je to ideální nápoj po večeři: káva a irský likér s křupavým okrajem z kávových zrn.
Voláme všechny milovníky kávy. Máme pro vás koktejl. Kávové Martini. Je hladký, pěnivý a krémový. A co je na něm nejlepší? Křupavý okraj z kávových zrn. Každý doušek je přívalem chuti, ve které se snoubí hořká káva se sladkou vanilkou, krémovou čokoládou a ovocným závěrem irské whiskey. Ideální nápoj po večeři pro kávové závisláky.
Co se skrývá v kávovém Martini?
Espresso Martini je klasický koktejl, který byl vynalezen v 80. letech minulého století a který se připravuje z espressa, vodky a Kahlua. Toto kávové Martini má trochu volnější formu a to proto, že neexistuje přesná definice jako u espresso martini.
V tomto kávovém Martini se snoubí bohatá krémová chuť irského likéru s tradiční kombinací vodky a Kahlua. Potřebujete následující ingredience:
- Káva připravená jakýmkoli způsobem
- Vodka
- Kávový likér (např. Kahlua nebo jiný)
- Irský likér (např. Baileys nebo jiný)
- Kávová zrna a cukr na okraj
Připravte si kávu jakýmkoli způsobem
Pro toto kávové Martini použijte libovolný způsob přípravy kávy. Pokud jej podáváte jako nápoj po večeři a nechcete zůstat vzhůru celou noc, můžete použít kávu bez kofeinu.
- Aeropress: je skvělý pro přípravu jednoho šálku kávy a je velmi úsporný
- Kávovar: stačí jakýkoli kávovar, který máte
- Kávovar na espresso: Pokud máte kávovar na espresso, můžete si k této kávě připravit i americano
Jak se dělá zdobený okraj
Co je nejlepší na tomto kávovém Martini? Křupavý kávový okraj.
Obalení okraje v kávových zrnech a cukru umocňuje hořkou kávu a sladkost v každém doušku. Na tomto smyslovém zážitku je něco, co dělá tento nápoj ještě zábavnějším (platí to i pro slaný okraj v klasické margaritě).
- Kávová zrna namelte velmi jemně – budete potřebovat jen hrst zrn
- Nasypte je na talíř se stejným množstvím cukru
- Navlhčete okraj sklenice
- Namočte vnější okraj okraje do sklenice a jemně jím otáčejte, stačí, aby byla pokryta vnější strana sklenice, nikoliv vnitřní
Použijte jakýkoli irský likér
Dalším nezbytným prvkem kávového Martini je irský likér, který mu dodává bohatou a krémovou konzistenci. Irská likér je vyráběný z irské whiskey, smetany a překvapivě i čokolády.
Nejoblíbenějším irským likérem je Baileys, ale existují i jiné značky.
Ingredience na kávové Martini
- 60 ml mírně vychlazené kávy (v případě potřeby použijte kávu bez kofeinu)
- 30 ml vodky
- 15 ml Kahlua (nebo jiného kávového likéru, například Tia Maria nebo Sheridan’s)
- 15 ml irského likéru (Bailey’s nebo jiné)
- Na okraj: stejný poměr jemně mleté zrnkové kávy a krystalového cukru, na ozdobu
Postup na kávové Martini
- Připravte si kávu.
- Navlhčete okraj koktejlové sklenice.
- Na talířek dejte jemně mletou zrnkovou kávu a cukr a nakloněte vnější okraj sklenice do směsi tak, aby pokryla vnější okraj.
- Do koktejlového šejkru dejte kávu, vodku, Kahluu a irský likér.
- Přidejte 2 hrsti ledu a protřepejte, dokud nevychladne.
- Přecedíme do připravené koktejlové sklenice.