Za dobu, co se katův šleh podával v českých restauracích, nezískal zrovna nejlepší pověst. Proto také po čase nadobro vymizel z jídelních menu a tím i z mysli většiny strávníků. Toto výjimečně ostré jídlo se však určitě nevyplatí zatracovat. Pokud je katův šleh připraven z kvalitních surovin, jedná se velmi chutný pokrm. Jak zní recept na katův šleh?
Katův šleh s přehledem dostává svému názvu. Kdo nefandí pálivým pokrmům, ať se tradičnímu českému „kaťáku“ raději vyhne obloukem. Není divu, že si vysloužil také přezdívky čertovo tajemství nebo pekelné nudličky, každé sousto totiž pořádně zapálí na jazyku.
Katův šleh – recepty
Proč má vlastně katův šleh tak špatnou pověst? Restaurace do něj totiž dříve přidávaly cokoliv, co snesl, a tak v katově šlehu mnohdy končily všemožné zbytky surovin z předchozího dne. Z celkem dobrého receptu se tím pádem stala jen zvláště vypadající směs nejrůznějších ingrediencí, která měla s původním receptem pramálo společného. Katův šleh se tak časem stal synonymem pro nekvalitní jídlo.
Základem katova šlehu je vepřové maso nakrájené na nudličky, omáčka na způsob leča a pálivé papričky nebo chilli. Nejčastěji se katův šleh s lečem podává s dušenou rýží.
Pokud se však tento pálivý pokrm připraví z kvalitních surovin, určitě se jedná o dobrý tip, když člověk neví, co k večeři.
TIP: Kdo si pravidelně dopřává pálivá jídla, může vyzkoušet také recepty jako jsou domácí ďábelské tousty, květákovou polévku s chilli nebo fazolový salát s rýží mátou a chilli či krumlovský drak.
Katův šleh bez worcesteru
Klasickou součástí katova šlehu byl worcester, který se do Československa dovážel z Anglie. Tato tmavě hnědá a jemně pálivá omáčka na sebe vzala veškerou odpovědnost za chuť výsledného pokrmu, a tak nezávisle na tom, jaké suroviny se použily, katův šleh chutnal vždy stejně – po worcesteru.
Ačkoliv byl worcester dříve nedílnou součástí receptu na katův šleh, vůbec nevadí, když se vynechá. Mnohem lepší je, když v jídle vyniknou chutě jednotlivých surovin.
Katův šleh bez worchesteru lze připravit jednoduše tak, že se vepřové maso pořádně opeče na pánvi až do zhnědnutí. Tak dodá jídlu tu pravou chuť, kterou nebude potřeba ničím suplovat.
Kdo si neumí katův šleh bez worcestrové omáčky představit, použít ji samozřejmě může. Ve velkém množství receptů se stále nachází, nicméně není nutností, pokud si dá kuchař záležet na přípravě masa.
Katův šleh s bramboráčky nebo rýží – je dietní?
Nejčastěji se servíruje katův šleh s rýží, rozhodně však nejde o dietní pokrm. Kdo se hledá způsob, jak co nejrychleji zhubnout, nebo se zrovna stravuje recepty ketodiety, může na katův šleh s bramboráky k obědu zapomenout.
Zde jsou hodnoty na 100 g z aplikace kalorické tabulky:
Energetická hodnota | 320 kcal |
Bílkoviny | 16 g |
Sacharidy | 9 g |
Tuky | 24 g |
Vláknina | 1 g |
Vedle dušené rýže, je možné podávat katův šleh s velkým množstvím příloh. Možné je použít americké brambory, hranolky, pečené brambory, cuketové bramboráky, ale také krajíc chleba. Zajímavou kombinací je katův šleh s bramboráčky. Pokud vám z přípravy zbydou brambory, můžete z nich připravit klasickou bramboračku.
Katův šleh – recept
Recept na katův šleh není vůbec složitý. Je potřeba dbát na to, aby se dobře opeklo maso a omáčka tak získala tu pravou chuťovou harmonii. Vybírat je nutné kvalitní suroviny, na lečo určitě nepoužívat sterilovanou zeleninu, jak to dříve činili v restauracích, ale sehnat čerstvé ingredience, které pozvednou jídlo na vyšší úroveň.
Katův šleh s lečem – suroviny
- 600 g vepřové kýty či plece
- 1 velká cibule
- 2 červené kapie
- 4 sterilované okurky
- 400 g konzervovaných rajčat drcených
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička soli
- chilli nebo feferonka
Recepty na katův šleh se liší, použít lze například místo konzervovaných rajčat ostrý kečup. Někdo zase používá dijonskou hořčici nebo bílé víno.
Postup na katův šleh
- Začneme tím, že si nakrájíme vepřové maso na nudličky a osolíme. Na vysokém plameni rozehřejeme pánev (ideálně nerezovou), přilijeme olej a přidáme pokrájené maso, které osmahneme dozlatova.
- Mezitím nakrájíme cibuli na půlkolečka. Papriky můžeme oloupat škrabkou, poté je nakrájíme na menší kostičky. Nakonec oloupeme také okurky, které pokrájíme na tenčí plátky. Nezapomínáme občas maso promíchat.
- Cibuli přidáme do pánve s masem a ještě asi 2 minuty společně smažíme. Poté přidáme papriku a promícháme ji s ostatními surovinami v pánvi. Přisypeme také okurky, rajčata a feferonky.
- Ztlumíme plotnu na nejnižší plamen a necháme společně dusit asi 30 minut.
- Podáváme s dušenou rýží nebo jakkoliv upravenými bramborami.
Pro přípravu brambor si předem zjistíme, jak dlouho se brambory vaří. Připravit lze také katův šleh s bramboráčky.
TIP: Srbské rizoto má velice podobné ingredience jako katův šleh. Nicméně přeci jen je to jiný a jedinečný pokrm a rozhodně také stojí za vyzkoušení.
Katův šleh s hranolkama – recept
Je jen na vás, s čím budete pikantní „kaťák“ podávat. Je libo třeba katův šleh s hranolkama?
Ingredience na katův šleh s hranolkama
- 500 g vepřového masa, nakrájeného na nudličky
- 50 ml pálivé omáčky nebo pálivého kečupu
- 50 g nakládaných kapií
- Lžička chili
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 2 nakládané okurky, nakrájené na kolečka
- Pepř a sůl dle chuti
- Olej
- 2 středně velké cibule, nakrájené na kostičky
- Hranolky
Katův šleh s hranolkama – postup
- Hranolky připravte ve fritovacím hrnci, na pánvi nebo v troubě.
- Na velké pánvi rozpalte olej, osmahněte na něm vepřové a dejte stranou.
- Do pánve vložte cibulku, kečup, feferonky, worcesterovou omáčku, a osmahněte.
- Přidejte maso, nakrájené kapie a okurky, a duste do měkka.
- Podávejte s hranolkami.
Katův šleh originál – recept
Recepty na katův šleh prošly za dobu své existence řadou proměn a existují ve spoustě variací. S pomocí tohoto postupu si ale připravíte katův šleh originál.
Ingredience na katův šleh originál
- 500 g vepřového masa, nakrájené na nudličky
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 feferonka
- 3 nakládané okurky, nakrájené na kolečka
- 1 kapie, nakrájená na kousky
- 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kousky
- 250 g drcených rajčat z plechovky
- 1 feferonka, nakrájená na kousky
- 1 lžíce octa
- Olej
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička cukru
Katův šleh originál – postup
- Na velké pánvi osmahněte vepřové nudličky, osolte a opepřete.
- K masu přidejte nakrájenou cibuli, krátce osmahněte, a přidejte papriku, cukr a ocet. Promíchejte a osmahněte.
- Přidejte rajčata včetně šťávy, okurky a feferonku, promíchejte, stáhněte plamen a přiklopte. Za občasného míchání duste zhruba půl hodiny.
- V případě potřeby můžete dosolit.
Hospodský katův šleh – recept
Doma si můžete připravit také klasický hospodský katův šleh. Oproti tomu, který si objednáte v hospodě, má domácí hospodský katův šleh jednu obrovskou výhodu – máte plnou kontrolu nad tím, co do něj přidáte.
Ingredience na hospodský katův šleh
- 500 g vepřové kýty, nakrájené na nudličky
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1/2 hrnku pálivého kečupu
- 3 nakládané okurky, nakrájené na kolečka
- 2 kapie, nakrájené na kousky
- 3 nakládané feferonky, nakrájené na kousky
- 1 cibule, nakrájená na půlměsíčky
- Olej
Hospodský katův šleh – postup
- Vepřové nudličky osmahněte na oleji, osolte a opepřete. Vyjměte z pánve.
- Do pánve vložte cibuli, kapie, okurky, feferonky a kečup, promíchejte, vraťte maso a přidejte obě omáčky. Zalijte šálkem vlažné vody a duste doměkka.
- Ochutnejte, v případě potřeby dosolte, a podávejte s bramboráčky nebo jinou vhodnou přílohou.
Katův šleh z vepřového masa – recept
Součástí tradičního receptu na katův šleh s lečem je vepřové maso. Naučte se, jak si připravit katův šleh z vepřového masa.
Katův šleh z vepřového masa – ingredience
- 500 g vepřové kýty, nakrájené na nudličky
- 1 feferonka, nakrájená na kousky
- 1/2 šálku pálivého kečupu
- 2 cibule, nakrájené na kostičky
- 2 nakládané okurky, nakrájené na kolečka
- 2 kapie, nakrájené na kousky
- Olej
- Sůl a pepř dle chuti
Postup na katův šleh z vepřového masa
- Na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm maso dozlatova. Přidejte cibuli a podlijte troškou vody.
- Přidejte kapii, okurky, feferonky a kečup, promíchejte a duste doměkka.
- Osolte, opepřete, odstavte z pánve a podávejte s oblíbenou přílohou.
Katův šleh z kuřecího masa – kuřecí katův šleh – recept
Chcete si připravit domácí katův šleh s lečem, ale nejste fanoušci vepřového masa? Vyzkoušejte katův šleh z kuřecího masa.
Ingredience na kuřecí katův šleh
- 500 g kuřecího masa, nakrájeného na nudličky
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 3 nakládané okurky, nakrájené na kolečka
- 2 nakládané kapie, nakrájené na kousky
- 3 lžíce rajského protlaku nebo pálivého kečupu
- Olej
- Sůl a pepř dle chuti
Katův šleh z kuřecího masa – postup
- Maso osolte, opepřete a osmahněte na pánvi. Podlijte a nechte chvilku dusit.
- Přidejte okurku, kapie a cibuli, promíchejte a duste zhruba 10 minut.
- Přidejte protlak nebo kečup, promíchejte a v případě potřeby dosolte nebo dopepřete.
- Kuřecí katův šleh nechte ještě chvilku podusit a podávejte s preferovanou přílohou.