Tenhle víkend jsem totálně zazdila. Celou sobotu jsem prospala. Fakt beze srandy úplně celou! Vzbudila jsem se v 8 ráno, najedla se, usnula, vzbudila se ve 4 odpoledne, najedla se, usnula a pozdě odpoledne jsem se po probuzení pro změnu najedla a zase usnula. Velmi plodně strávený den.
Jenže tenhle týden byl pro mou zchátralou, sotva doléčenou schránku tak fyzicky náročný a tak pracovně nabitý, že jsme v podstatě v pátek přilezla z práce po čtyřech a potřebovala nutně načerpat nové síly.
Dokonce jsem si stehy z ruky v pátek vyndala sama, abych nestrávila 4 cenné hodiny v čekárně a mohla je raději strávit činorodě v práci. (Varování: Tento kaskadérský kousek neprovádějte bez odborné rady kamarádky lékařky a bez důkladně vysterilizovaného vybavení, které vám zbylo z laborky! Prostě neprovádějte). Zase na druhou stranu už jsem vážně jako veterán nějaké středověké bitvy. Už mi chybí jenom dřevěný špalík mezi zuby a polití rány pálenkou. Pro příště budu připravená.
Byla bych si ráda trochu dáchla i v neděli a jak moc ráda, ale už nějakou dobu bylo víc než jasné, že bude muset být čistě pracovní, restů už totiž bylo takové moře, že bych se v něm mohla velmi snadno utopit. No koneckonců buďme upřímní, kdybych neměla nafukovací křidýlka, už bych byla totálně utopená a pod drnem. Alespoň jsem snad dohnala, co se dohnat dalo a chvíli si teď budu poklidně plachtit na hladině. Aspoň pár dnů!
Mezi tím vším stresem a shonem jsem si stihla udělat aspoň malou radost a upéct do Kavárny Kočičí dort, který jsem už strašlivě dlouho nosila v hlavě. Kompletně bezlepkový! Celý kaštanový! Úžasně voňavý a na zimu přímo jako dělaný! Už když jsem si nesla domů z bio prodejny pytlík kaštanové mouky, měla jsem jasno. Ve spíži na mě totiž čekala i plechovka kaštanového pyré, které už teď mám doma stabilně, protože ho miluju.
Kaštanový dort
Ingredience:
- 2 hrnky kaštanové mouky (nebo 1 hrnek kaštanové mouky a 1 hrnek bezlepkové mouky)
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva bez stop lepku
- 2 lžičky sody bez stop lepku
- 1/2 lžičky soli
- 125 g másla
- 1 a 1/2 hrnku podmáslí
- 3 velká vejce
Na promazání:
3/4 plechovky slazeného kaštanového pyré
Krém:
- 2 balení mascarpone (500 g)
- 1 smetana ke šlehání (250 ml)
- 1 lžíce vanilkové pasty
- moučkový cukr podle chuti
- 1/4 kaštanového pyré
Na ozdobu:
- holandské kakao
- mochyně peruánská
Postup
Vyhřejte troubu na 180°C. Formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení (včetně boků).
Mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl prosejte přes jemné sítko. Máslo rozpusťte a prošlehejte ho s podmáslím, vejci a cukrem. Do tekuté směsi vmíchejte moučnou a krátce promíchejte. Míchejte opravdu jen chviličku, aby bylo těsto hladké, abyste ho nepřemíchali. Vlijte těsto do připravené formy a pečte 30 minut odkryté a 20 minut zakryté alobalem. Dokonalé propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle. Nechte dokonale vychladnout.
Korpus poté seřízněte do roviny, pokud je potřeba, a jednou vodorovně prokrojte. Spodní díl korpusu potřete kaštanovým pyré a přikryjte vrchní vrstvou korpusu.
Poté připravte smetanový krém. Mascarpone prošlehejte spolu s vanilkou a poté za neustálého šlehání pomalu přilévejte smetanu. Šlehejte do té chvíle, než získáte nadýchaný krém. Ten doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Nakonec lehce vmíchejte kaštanové pyré. Nespojujte ho s krémem dokonale, chcete dosáhnout melírovaného efektu. Krém poté ledabyle navrstvěte na dort, povrch neuhlazujte.
Povrch dortu lehce zasypte kakaem a ozdobte plody mochyně.
Redakce Receptik.cz