Karbanátky patří mezi oblíbená jídla. Pokud připravujete malou oslavu, toto je ten správný chod.
Proč se toto jídlo hodí pro hosty? Důvodů je několik: snadno a variabilně se servíruje, snadno se jí. Kromě toho je to zdravější varianta karbanátků, takže neodmítne žádná z dam. Strouhaný kokos dává karbanátkům netradiční slavnostní nádech.
- Příprava: 40 minut.
- Porce: 4
Ingredience
- 400 g tofu natural (příp. marinované tofu)
- 5 PL neslazeného strouhaného kokosu
- 1-2 lžíce sójové omáčky
- 1 cibule krájená na drobné kostičky
- 2 PL lžíce petrželky, jemně nasekané
- 3 stroužky česneku, protlačit
- 1 vejce
- 1 čajová lžička medu
- nastrouhaná kůra z ½ citrónu
- ½ PL sladké mleté papriky
- 4-5 lžíce mouky nebo strouhanky
- pepř, muškátový oříšek, sůl
- olivový olej na smažení
Postup
- Tofu vložte do kuchyňské utěrky a zatižte, aby pod tlakem odteklo co nejvíce tekutiny. Nechte tak min. ½ hodinu.
- Tofu rozmačkejte vidličkou najemno.
- Tofu, strouhaný kokos, sójovou omáčku, cibuli, petržel, česnek, vaječný žloutek, papriku, mouku, koření, muškátový oříšek a sůl dobře dohromady promíchejte a hneťte, dokud nevznikne hladká soudržná hmota. Z ní vytvarujte menší karbanátky.
- Olej rozehřejte v nepřilnavé pánvi a karbanátky osmažte dozlatova po obou stranách.
- Podávejte se salsou nebo salátem z čerstvé zeleniny.