Karamelový pudink

Vyzkoušejte tento recept na datlový pudink s karamelovým přelivem – snadný recept na vynikající malý dezert.

Příprava

  • Příprava: 1 hodina
  • Pečení: 25 minut
  • Celkem: 1 hodina

Ingredience

  • 225 g celých datlí
  • 175 ml vroucí vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 175 g hladké mouky, plus další na vymazání
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 2 vejce
  • 85 g změklého másla a další na vymazání
  • 140 g cukru
  • 2 lžíce černé tresti
  • 100 ml mléka

Na karamelovou omáčku

  • 175 g světlého cukru
  • 50 g másla, nakrájené na kousky
  • 225 ml dvojité smetany
  • 1 lžíce černé tresti

Postup

  1. Vypeckujte a nakrájejte 225 g datlí medjool na drobno, vložte je do mísy a zalijte 175 ml vroucí vody.
  2. Nechte je asi 30 minut vychladnout a dobře nasáknout, pak je trochu rozmačkejte vidličkou. Vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu.
  3. Vymažte máslem a vysypte moukou sedm mini pudinkových formiček a postavte je na plech. Troubu předehřejte na 180 °C.
  4. Zatímco se datle namáčejí, připravte pudinky. Smíchejte 175 g hladké mouky a 1 lžičku sody bikarbony a v samostatné misce rozšlehejte 2 vejce.
  5. Ve velké míse šlehejte 85 g změklého másla a 140 g cukru demerara několik minut do mírně krémové konzistence. Po částech přidávejte vejce a mezi jednotlivými přídavky je dobře prošlehejte.
  6. Přišlehejte 2 lžíce černé tresti a poté pomocí velké kovové lžíce jemně vmíchejte třetinu mouky a sody bikarbony a polovinu 100 ml mléka, přičemž dávejte pozor, abyste šlehání nepřehnali. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechnu mouku a všechno mléko.
  7. Do pudinkového těsta vmíchejte namočené datle. Směs může v tomto okamžiku vypadat trochu sraženě a bude připomínat měkké, husté těsto.
  8. Lžící ho rovnoměrně rozdělte do forem a pečte 20-25 minut, dokud nevykyne a neztuhne.
  9. Mezitím dejte 175 g světlého cukru muscovado a 50 g kousků másla na omáčku do středně velkého hrnce s polovinou 225 ml dvojité smetany.
  10. Za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  11. Vmíchejte 1 lžíci černé tresti, mírně zvyšte teplotu a nechte směs 2-3 minuty probublávat, dokud nezíská sytou karamelovou barvu, a občas zamíchejte, aby se nepřipálila. Sundejte pánev z ohně a zašlehejte zbytek dvojité smetany.
  12. Vyjměte pudinky z trouby. Nechte je několik minut v plechovkách, pak je dobře uvolněte od stěn plechovek malým nožem na paletu a teprve potom je vyklopte.
  13. Můžete je podávat hned s omáčkou, ale budou ještě lepivější, když je necháte den nebo dva obalené v omáčce. K tomu nalijte asi polovinu omáčky do jedné nebo dvou nádob na servírování v troubě.
  14. Obrácené pudinky posaďte na omáčku a pak je přelijte zbytkem omáčky. Přikryjte je volným stanem z alobalu, aby se omáčka nerozmazala (není třeba ji chladit).
  15. Když jsou pudinky připravené k podávání, rozehřejte troubu na 180 °C. Pudinky ohřívejte stále přikryté 15-20 minut nebo dokud omáčka nezačne bublat. Podávejte je samotné nebo se smetanou či pudinkem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang