Malý kousek tohoto působivě bohatého, karamelového krémového dezertu je nádhernou tečkou za výjimečným jídlem nebo sváteční oslavou.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Doba pečení: 50 minut + odpočívání
- Počet porcí: 10
Ingredience
- 3/4 šálku cukru
- 1/4 šálku vody
- 1 balení změklého smetanového sýra
- 5 velkých vajec
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 1 plechovka odpařeného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- V těžké pánvi vaříme cukr a vodu na středně mírném ohni asi 15 minut, dokud se nerozpustí a nezezlátne. Krystalky na okraji pánve setřeme podle potřeby dodatečnou vodou.
- Rychle nalijeme do nevymazané kulaté zapékací nebo suflé misky a nakloníme, aby se pokrylo dno. Necháme 10 minut stát.
- Předehřejeme troubu na 175 °C. V míse vyšleháme krémový sýr dohladka. Po jednom zašleháme vejce, dokud se důkladně nespojí. Přidáme zbývající přísady a dobře promícháme. Nalijeme na zkaramelizovaný cukr.
- Misku vložíme do většího pekáče. Do většího pekáče nalijeme vroucí vodu. Pečeme 50-60 minut, dokud střed není ztuhlý a směs se bude třást.
- Vyjmeme misku z většího pekáče na drátěnou mřížku a necháme 1 hodinu vychladnout. Přes noc uložíme do lednice.
- Pro vyklopení přejedeme nožem po okraji a vyklopíme na velký servírovací talíř s okrajem. Nakrájíme na dílky a položíme na dezertní talířky. Každou porci přelijeme lžící omáčky.
Tipy
- Můžeme dort převařit? Ano, dort můžete převařit. Výsledkem bude gumovější a vaječný produkt. Spolehlivým způsobem, jak otestovat propečení dortu a pečený krém, je jemně šťouchnout do stěny pánve. Pokud se pudink kýve jako jeden celek, je hotový.
- Jak dort uchovávat? Dort můžete skladovat tak, že ho pevně přikryjete a uložíte do lednice až na 4 dny. Nedoporučuje se dort zamrazovat.
- Co můžeme podávat s dortem? Tento dezert chutná skvěle sám o sobě, ale můžete ho zkusit doplnit porcí bobulového ovoce, ořechy nebo opečeným kokosem.