Připravte si tyto snadné karamelové řezy, které mají tři lahodné vrstvy: korpus, karamelový krém a čokoládovou polevu.
Ingredience
Na korpus
- 150 g hladké/celozrnné mouky
- 80 g hnědého cukru, volně baleného
- 45 g sušeného kokosu
- 125 g másla, rozpuštěného
Na karamelový krém
- 125 g másla, nahrubo nasekaného
- 80 g hnědého cukru, volně zabaleného
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo esence)
- 395 g slazeného kondenzovaného mléka
Na čokoládovou polevu
- 200 g hořké nebo mléčné čokolády na rozpuštění
- 1 lžíce rostlinného oleje
Postup
- Připravte si korpus. Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vymažte a vyložte pečicím papírem obdélníkovou formu o rozměrech 28×18 cm. Smíchejte základní ingredience a vtlačte je do formy.
- Pečte 15 minut, dokud povrch nezezlátne. Pokud máte čas, nechte vychladnout v lednici.
- Snižte teplotu trouby na 160 °C a připravte karamelový krém.
- Máslo, cukr a vanilku dejte do hrnce na středně nízký plamen. Poté, co se máslo rozpustí, metličkou spojte s cukrem a pak už jen nechte vařit.
- Když se objeví bublinky, přidejte kondenzované mléko. Neustále šlehejte po dobu 5 minut, dokud se nezačnou dělat velké pomalé bubliny. Jakmile se začnou objevovat bubliny, šlehejte 1 minutu a poté nalijte na korpus a rovnoměrně rozprostřete.
- Pečte 12 minut. Nechte 20 minut vychladnout na kuchyňské lince a poté dejte na 30 minut do chladničky – dno formy by mělo být teplé, ale povrch na dotek chladný.
- Čokoládu a olej dejte do misky vhodné do mikrovlnné trouby. V mikrovlnné troubě ohřívejte po 30 vteřinách a mezi tím míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
- Nalijte na karamel a rozetřete stěrkou.
- Dejte do chladničky na 1 hodinu nebo dokud řezy neztuhnou. Před podáváním vyndejte na chvíli z lednice, aby čokoláda povolila. Poté nakrájejte na tyčinky nebo čtverečky a podávejte.