Domácí karamelová omáčka se snadno připravuje. Trvá jen 10 minut a potřebujete k ní pouze cukr, máslo a smetanu. Lžící ji můžete přelít zmrzlinu, přidat do koláčků nebo do ranní kávy. Karamelovou omáčku můžete použít i na svůj oblíbený recept na vafle.
Příprava
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 10 minut
- Počet porcí: 8 porcí
Ingredience
- 210 g cukru
- 85 g másla (soleného nebo nesoleného)
- 120 ml tučné smetany
Postup
- Zahřejte cukr na mírném ohni ve dvou nebo tříčtvrtečním hrnci s těžkým dnem. Cukr se začne rozpouštět za minutu nebo dvě.
- Jakmile se cukr začne rozpouštět, snižte trochu teplotu, aby se cukr nepřipálil.
- Intenzivně míchejte metličkou nebo dřevěnou lžící, dokud se všechen cukr nerozpustí. Cukr se bude trochu hrudkovat, ale míchejte dál.
- Jakmile se všechny krystalky cukru rozpustí (tekutý cukr by měl mít středně jantarovou barvu), ihned přidejte do pánve máslo. Šlehejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Jakmile se máslo rozpustí, stáhněte pánev z ohně.
- Pomalu přidejte smetanu a pokračujte ve šlehání.
- Šlehejte, dokud není karamelová omáčka hladká. Nechte ji několik minut vychladnout na pánvi, pak ji nalijte do skleněné zavařovací sklenice a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Uchovávejte v chladničce až 2 týdny.
- Chcete-li karamel znovu ohřát, ohřívejte jej v mikrovlnné troubě po 30sekundových intervalech, dokud není teplý a snadno se nalévá.