Recept na karamelovou omáčku

OmáčkyOmáčky a dipySladká jídla
caramel_sauce

Domácí karamelová omáčka se snadno připravuje. Trvá jen 10 minut a potřebujete k ní pouze cukr, máslo a smetanu. Lžící ji můžete přelít zmrzlinu, přidat do koláčků nebo do ranní kávy. Karamelovou omáčku můžete použít i na svůj oblíbený recept na vafle.

Příprava

  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 10 minut
  • Počet porcí: 8 porcí

Ingredience

  • 210 g cukru
  • 85 g másla (soleného nebo nesoleného)
  • 120 ml tučné smetany

Postup

  1. Zahřejte cukr na mírném ohni ve dvou nebo tříčtvrtečním hrnci s těžkým dnem. Cukr se začne rozpouštět za minutu nebo dvě.
  2. Jakmile se cukr začne rozpouštět, snižte trochu teplotu, aby se cukr nepřipálil.
  3. Intenzivně míchejte metličkou nebo dřevěnou lžící, dokud se všechen cukr nerozpustí. Cukr se bude trochu hrudkovat, ale míchejte dál.
  4. Jakmile se všechny krystalky cukru rozpustí (tekutý cukr by měl mít středně jantarovou barvu), ihned přidejte do pánve máslo. Šlehejte, dokud se máslo nerozpustí.
  5. Jakmile se máslo rozpustí, stáhněte pánev z ohně.
  6. Pomalu přidejte smetanu a pokračujte ve šlehání.
  7. Šlehejte, dokud není karamelová omáčka hladká. Nechte ji několik minut vychladnout na pánvi, pak ji nalijte do skleněné zavařovací sklenice a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  8. Uchovávejte v chladničce až 2 týdny.
  9. Chcete-li karamel znovu ohřát, ohřívejte jej v mikrovlnné troubě po 30sekundových intervalech, dokud není teplý a snadno se nalévá.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang