Kapustové sýrovo-nesýrové chipsy. Jak je často vidět na Instagramu, přidávají se klidně i jako součást jídla, a to třeba do salátu nebo do kari.
Kapusta. Hlavní sezóna kapusty trvá od listopadu do února, lze ji však zakoupit během celého roku jak na trzích tak v supermarketech.
Obsahuje velké množství vitamínů A, C, D, E, také fosfor, hořčík, vápník a selen. Při nákupu si dejte především pozor na to, aby nebyla nahnilá a ovadlá.
Sýrovo-nesýrová varianta je chuťově úplná pecka. Ne vždycky je tolik času na sušení, článek proto přináší i zrychlenou variantu, která se hodí v případě kadeřávkových listů. Ta však funguje skvěle i v případě kapustových listů.
Počet porcí: 2 plechy
Doba přípravy: 5 minut + čas pro odmočení kešu
Doba pečení: 6-7 hodin
Ingredience:
- 1 kapusta – hlavně vnější listy
- 1 hrnek kešu ořechů – předem odmočených alespoň 2-4 hodiny
- 4 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička hořčice bez cukru a éček
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1 lžička soli – popřípadě více podle chuti
- špetka pepře
- 1/2 hrnku vody
Zrychlená varianta:
- 1 kapusta – nebo je skvělý také kadeřávek
- 4 lžíce lahůdkového droždí
- špetka chilli vloček
- sůl, pepř
- olivový olej
Kapustové chipsy – postup
Kapustu si omyjte, osušte a otrhejte listy. Omytými kuchyňskými nůžkami si vystříhejte chipsy větší velikosti, pracujte pouze s listy a tvrdé stonky vyhoďte. Takto nastříhané chipsy si přendejte do větší mísy a dejte stranou.
V mixéru si rozmixujte odmočené kešu ořechy s lahůdkovým droždím, přidejte šalotku, česnek, sůl, pepř, kurkumu a trochu vody. Mixujte do hladké konzistence a postupně přidávejte zbytek vody. Popřípadě si dochuťte dle potřeby.
Takto vzniklou „sýrovou“ omáčku nalijte do misky s nastříhanou kapustou a listy v ní pečlivě obalte. A teď buď naskládejte na sušící pláty, posypte navrch trochou lahůdkového droždí a sušte zhruba 6-7 hodin.
Nebo chipsy vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Také posypte navrch trochou lahůdkového droždí. A pečte na 40° minimálně 7 hodin/přes noc. Pokud nebudete chtít být trpěliví a nebude vám vadit, že se vytratí pečením hodnotné látky, tak pečte rovnou na 100° minimálně 1 hodinu a v půlce času je obraťte.
Zrychlená varianta:
Připravte si kapustové chipsy úplně stejně jako v postupu výše. Zakápněte je v misce 2 lžícemi olivového oleje, přidejte sůl, pepř a chilli a pořádně promíchejte.
Vyložte jednotlivé chipsy vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Zasypte vydatně lahůdkovým droždím a pečte na 180°zhruba 20-30 minut, aby byly hezky křupavé.