Pokud ještě nejste příznivci růžičkové kapusty, tento recept vás jimi učiní. Vyváženost chuti slaniny a sladkosti hnědého cukru promění tuto často znevažovanou kapustu v zeleninu, kterou bude chtít jíst každý.
Ingredience
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 500 g růžičkové kapusty
- 110 g slaniny
Postup
- Rozpalte velkou pánev na středním plameni. Mezitím dejte do velké mísy 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hnědého cukru, 1/2 lžičky soli a 1/2 lžičky černého pepře a promíchejte.
- Ořízněte a rozpulte růžičkovou kapustu a přidejte ji do mísy a promíchejte. Nakrájejte slaninu na kostičky.
- Do pánve dejte slaninu a zbývající 2 lžíce olivového oleje. Za občasného míchání smažte, dokud slanina nezíská zlatohnědou barvu a nebude křupavá, 5 až 7 minut. Poté slaninu vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
- Na pánev přidejte růžičkovou kapustu a uspořádejte ji řeznou stranou dolů do jedné vrstvy. Vařte nerušeně, dokud řezné strany nezískají tmavě zlatavou barvu, asi 4 minuty.
- Vraťte slaninu na pánev a promíchejte. Za občasného míchání vařte, dokud kapusta nezměkne, další 3 až 4 minuty.