Recept na kandovaný zázvor

Sladká jídlaSnacky

Tento lahodný recept na kandovaný zázvor je hotový za pouhých 75 minut a níže uvedené ingredience vystačí pro 1 osobu.

Ingredience

  • nepřilnavý sprej
  • 455 g čerstvého kořene zázvoru
  • 5 šálků vody
  • přibližně 455 g krystalového cukru

Postup

  1. Chladicí mřížku nastříkejte nepřilnavým sprejem a postavte ji na polovinu plechu vyloženého pečícím papírem.
  2. Oloupejte zázvorový kořen a pomocí mandolíny ho nakrájejte na 1/2 cm silné plátky.
  3. Vložte ho do čtyřkilového hrnce s vodou a postavte na středně silný oheň.
  4. Přikryjte a vařte 35 minut nebo dokud zázvor nezměkne.
  5. Zázvor přendejte do cedníku a nechte ho okapat, přičemž si ponechte 60 ml tekutiny z vaření.
  6. Odvažte zázvor a odměřte stejné množství cukru.
  7. Vraťte zázvor a 60 ml vody do pánve a přidejte cukr.
  8. Postavte na středně silný oheň a za častého míchání přiveďte k varu.
  9. Snižte teplotu na střední a za častého míchání vařte, dokud cukrový sirup nevypadá suchý, téměř se neodpaří a nezačne rekrystalizovat, přibližně 20 minut.
  10. Zázvor ihned přendejte na chladicí mřížku a rozetřete, aby se jednotlivé kousky oddělily.
  11. Po úplném vychladnutí skladujte ve vzduchotěsné nádobě až 2 týdny.
  12. Cukr, který spadne pod chladicí mřížku, uschovejte a použijte na posypání zázvorových sušenek, na posypání zmrzliny nebo na oslazení kávy.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang