Kandovaná slanina je překvapivě chutný doplněk do sendviče, k salátům, nebo třeba dokonce k ozdobení koktejlů typu Bloody Mary. Jak si ji snadno připravíte doma?
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 30 minut
Ingredience
- 12 proužků slaniny
- 1/4 šálku světlého hnědého cukru
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C, jeden rošt dejte do horní třetiny a druhý do spodní třetiny trouby. Dva plechy vyložte alobalem a na každý umístěte drátěný rošt vhodný do trouby. Proužky slaniny rozložte kolmo na čáry na drátěném roštu, rozdělte je mezi oba plechy a dbejte na to, aby se nepřekrývaly.
- Proužky slaniny posypte hnědým cukrem a přidejte čerstvě mletý černý pepř. Na každý proužek slaniny použijte asi 1 lžičku hnědého cukru a rozprostřete ho po celé délce proužku.
- Slaninu pečeme v troubě 20 až 25 minut. Doporučujeme během pečení jednou otočit, aby se slanina propekla rovnoměrně. Slaninu začněte kontrolovat kolem 18. minuty, protože některé plátky se v závislosti na obsahu tuku a tloušťce plátků upečou rychleji.
- Slanina je hotová, když se hnědý cukr rozpustí a slanina má tmavě hnědou barvu. Nezapomeňte, že slanina bude při chladnutí dále křupat, takže se nebojte, pokud nyní není úplně křupavá.
- Slanina se dá uchovávat v lednici několik dní a dobře se ohřívá na pánvi na mírném ohni.