Zvěřinu si samozřejmě můžete doma připravit kdykoliv, největší popularitě se ovšem tyto pokrmy těší v podzimním období honů. Mezi oblíbené zvěřinové pokrmy patří kromě jiného kančí guláš. Jak naložit maso na kančí guláš a jak připravit nejlepší kančí guláš?
Guláš z kance
Guláš z kance nebo kančí guláš patří v našich končinách mezi nejpopulárnější zvěřinové pokrmy. Zejména na podzim si spousta lidí ráda vychutná lahodný kančí guláš s jeho nezaměnitelnou chutí a vůní, doprovázený třeba knedlíky (např. domácím houskovým knedlíkem nebo knedlíkem z polenty).
S přípravou kančího guláše jsou neodmyslitelně spojené specifické ingredience i postupy, zároveň existuje celá řada nejrůznějších variací na guláš z kance, díky kterým si na své přijde opravdu každý.
TIP: Kdo neholduje zvěřině, může si připravit třeba vepřový guláš, hovězí z pomalého hrnce nebo fazolový guláš s mletým masem.
Recepty divočák guláš
Receptů, podle kterých si můžete připravit guláš z divočáka, je opravdu požehnaně. Stejně jako při přípravě jakéhokoliv jiného guláše se neobejdete bez cibule.
Naopak mezi volitelné nebo méně obvyklé ingredience na guláš z divočáka patří brusinky, smetana, zázvor nebo nejrůznější druhy pepře. Receptů na guláš z divočáka je zkrátka nepřeberně, a je jen na vás, pro který se rozhodnete.
TIP: Kančí maso můžete kromě guláše využít také na pečenou kančí kýtu na víně.
Jak naložit kančí maso na guláš
Pokud s přípravou zvěřiny nemáte dosud žádné zkušenosti a zároveň byste si chtěli připravit ten nejlepší kančí guláš, určitě vás zajímá, jak naložit kančí maso na guláš.
Jedním ze způsobů, jak naložit kančí maso na guláš, je použití nálevu. Nálev se skládá z vody a směsi koření, přičemž se většinou jedná o černý pepř, nové koření, jalovec, bobkový list a sůl.
Nálev se nejprve nechá svařit po dobu zhruba půl hodiny, a do vychlazeného nálevu se uloží kančí maso. Takto naložené maso by mělo ideálně po dobu 24 hodin odpočívat v chladničce.
TIP: Vyzkoušejte také kuřecí paprikáš, který je méně náročný na přípravu.
Kančí guláš recept
Chcete si doma připravit kančí guláš? Recept je jednoduchý, rychle se ho naučíte a určitě se k němu budete rádi vracet.
Kančí guláš ingredience
- 600 g masa z divočáka nakrájeného na kostičky
- 2 lžíce oleje
- 3 cibule
- 50 g slaniny nakrájené na kostičky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 4 rajčata
- 8-10 lžic sójové omáčky
- 100 ml červeného vína
- 2 bobule jalovce
- 2 hřebíčky
- Kukuřičná mouka, je-li třeba
- Čerstvě mletý pepř
Kančí guláš – postup
- Maso osmahněte na rozpáleném oleji. Oloupejte a nakrájejte cibuli, vložte ji na pánev s nakrájenou slaninou a orestujte. Přidejte rajčatový protlak a krátce povařte.
- Rajčata nakrájejte na kostičky, přidejte do guláše a pokračujte ve vaření.
- Přidejte 400 ml vody, šest lžic sójové omáčky, červené víno, jalovcové bobule a hřebíček, přiklopte pokličkou a vařte přibližně 2,5 hodiny.
- Jalovcové bobule a hřebíček vyjměte. Podle chuti guláš zahustěte kukuřičnou moukou, dochuťte zbylou sójovou omáčkou a pepřem a podávejte.
Nejlepší kančí guláš – recept
Představujeme vám recept na bezkonkurenčně nejlepší kančí guláš. Vychutnejte si lahodnou kombinaci křehkého masa a vynikající omáčky.
Ingredience na nejlepší kančí guláš
- 1 kg divočáka nakrájeného na kostky
- 50 g hladké mouky
- řepkový olej
- 2 litry vývaru
- 100 g prorostlé slaniny
- 25 g rajčatového protlaku
- 1 na kostičky nakrájená červená paprika
- 5 g tymiánu
- 5 bobkových listů
- 10 g papriky
- 3 g kajenského pepře
- 4 rozdrcené stroužky česneku
- 2 cibule nakrájené na kostičky
- 150 g žampionů
- 250 ml červeného vína
- 10 g petrželky
- Sůl a pepř podle chuti
Nejlepší kančí guláš – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Do mísy dejte mouku se solí a pepřem – přidejte maso a rukama ho promíchejte, dokud nebude dobře obalené v mouce.
- V pekáči se silným dnem rozehřejte řepkový olej na středním plameni. Přidejte maso a lehce ho osmahněte, dokud nezhnědne.
- Přidejte slaninu a smažte dalších 5 minut.
- Přilijte vývar a přiveďte k varu, poté vmíchejte ostatní přísady.
- Vložte na dvě hodiny do předehřáté trouby.
- Podávejte s kopečkem zakysané smetany a sezónní zeleninou, kouskem čerstvého chleba nebo bramborovou kaší.
Guláš z kance – recept
Máte doma kančí maso a chtěli byste si připravit guláš z kance? Díky tomuto receptu si guláš z kance připraví levou zadní i naprostí začátečníci.
Ingredience na guláš z kance
- 1,2 kg masa z divočáka, např. z plece
- 1 velká mrkev
- 150 g celeru
- 1 velká cibule
- 300 ml červeného vína, suššího
- 100 ml portského vína
- 400 ml vývaru ze zvěřiny
- 1 pomeranč
- 3 lžíce brusinek
- 50 g másla
- trochu přepuštěného másla
- 1 kousek zázvoru
- 3 bobkové listy
- Sůl a pepř, černý
- pepř, červený
- Jalovcové bobule
Guláš z kance – postup
- Divočáka, mrkev, celer a cibuli nakrájejte nahrubo.
- Velkou pánev na plotně prudce rozpalte na stupeň 9 z 10 a maso osmahněte na troše přepuštěného másla. V případě potřeby smažte ve dvou fázích, aby maso dostalo ze všech stran trochu barvy.
- Maso vyjměte z pekáče a opečte zeleninu.
- Znovu přidejte maso a podlijte červeným vínem a portským vínem. Nechte ho vyvařit na 1/4 tekutiny. Pepř, jalovec a nové koření vložte stejným dílem do hmoždíře a prudce je rozdrťte.
- Do hrnce přidejte lžičku směsi a stejné množství soli a dobře promíchejte. Přidejte vývar ze zvěřiny a bobkové listy.
- Přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni na stupni 4 z 10 asi 2 až 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Patnáct minut před koncem vaření přidejte na plátky nakrájený zázvor a velký kus pomerančové kůry.
- Zázvor a pomerančovou kůru odstraňte. Přidejte brusinky. V případě potřeby směs osolte a opepřete a vmíchejte máslo.
Recept na kančí guláš
Hledáte ten nejlepší recept na kančí guláš? Už nemusíte. Díky tomuto postupu si snadno připravíte ten nejlepší kančí guláš.
Ingredience na kančí guláš
- 1 kg divočáka nakrájeného na kostky
- 3 lžíce hladké mouky
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 4 šalotky nakrájené na plátky
- 1 cibule nakrájená na půlměsíčky
- 8 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky
- 170 g pancetty, nakrájené na kostičky
- 1 červená chilli paprička, nakrájená na plátky
- 3 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na plátky
- 1 litr vývaru (hovězího, kuřecího nebo zeleninového)
- 4 mrkve nakrájené na plátky
- 375 ml plného červeného vína
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce sušeného oregana
- 2 lžíce sladké papriky
- 4 bobkové listy
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- Kysaná smetana (100-200 ml podle chuti)
- Nasekaná petrželová nať (na ozdobu)
Recept na kančí guláš – postup
- Maso důkladně obalte ve směsi mouky, soli a pepře.
- Ve velkém pekáči opečte maso na oleji na vysoké teplotě (v případě potřeby po částech) a často je otáčejte.
- Snižte teplotu na středně vysokou, přidejte šalotku a cibuli a smažte 5 minut. Přidejte česnek, smažte další minutu a poté vmíchejte chilli a papriku. Pokračujte ve vaření dalších 5 minut a občas promíchejte, aby se nepřipálily.
- Přidejte vývar a mrkev, promíchejte a přiveďte k varu. Přidejte víno a snižte teplotu varu. Vmíchejte bylinky, bobkové listy a rajčatový protlak.
- Přikryjte a za občasného míchání vařte 45-50 minut. V případě potřeby přidejte další vývar, ale ne příliš mnoho.
- Když je maso uvařené, vyjměte bobkové listy a podávejte horké. Podle potřeby dochuťte kysanou smetanou.
Kančí plec – recept
Přinášíme vám recept, podle kterého si doma snadno připravíte vynikající a chutnou kančí plec. Tak směle do toho.
Kančí plec ingredience
- 1,5 kg kančí plece
- 1 palička česneku
- 2 lžíce másla nebo sádla
- 150 g kvalitní slaniny
- 2 ks cibule
- 2 lžíce dijonské hořčice
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžičky kmína
Kančí plec recept – postup
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Očištěnou kančí plec nakrájejte na plátky a prošpikujte kousky slaniny. Osolte, opepřete, posypejte kmínem a potřete dijonskou hořčicí.
- Předehřejte troubu na 205 °C.
- Ve vhodné pánvi rozpusťte na sporáku máslo nebo sádlo, vložte kančí plec a ze všech stran orestujte.
- Do pekáčku vložte česnek a cibuli a z pánve přemístěte kančí plec i s rozpuštěným tukem.
- Pečte v troubě zhruba 60 minut, maso při pečení často podlévejte a obracejte.
- Vyjměte maso z pekáčku a zbylý obsah vlijte do vhodné mísy, kde jej mixérem rozmixujte najemno. Můžete podávat.
Kančí guláš na víně – recept
Tento kančí guláš na víně představuje doslova esenci podzimu, a to díky geniální kombinaci chuti zvěřiny, vína a hub.
Ingredience na kančí guláš na víně
- 1,4 kg kančí pečeně
- 60 g italské pancetty, nakrájené na plátky
- 340 g hub
- 14 g sušených hříbků
- 1 bílá cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce nesoleného másla
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 láhev kvalitního červeného vína
- 4 listy čerstvé šalvěje
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce zahuštěného rajčatového protlaku
- 3 bobule jalovce
- 1 lžička papriky
- 1 lžička žlutých hořčičných semínek
- 2 hřebíčky
- 1 tyčinka skořice
- 1 lžička mletého pepře
- podle chuti kuchyňská sůl
Kančí guláš na víně – postup
- Stejně jako ostatní druhy zvěřiny je třeba i divočáka před tepelnou úpravou naložit nebo okořenit. Často se doporučuje marinování, aby se zmírnila divoká chuť masa.
- Pokud chcete kančí před vařením marinovat, ponořte maso na 24 hodin do červeného vína a k přípravě receptu použijte stejné množství koření a zeleniny.
- Víno a ostatní přísady použité k marinování vyhoďte a nahraďte novými.
- Plátky pancetty vložte do vhodného hrnce se silným dnem.
- Hrnec postavte na mírný oheň a přidejte 1 lžíci olivového oleje, hořčičná semínka, hřebíček, skořici, papriku, lístky šalvěje a jalovcové bobule.
- Tuk z pancetty nechte pomalu rozpustit.
- Nyní nakrájejte nahrubo cibuli a mrkev, poté oloupejte a rozdrťte 1 stroužek česneku.
- Když se pancetta dobře rozpustí, přidejte zeleninu a rozmarýn.
- Mezitím, co se zelenina vaří, nakrájejte maso na kostky.
- Osmahněte cibuli, dokud není měkká a průsvitná, pak přidejte rajčatový protlak a několik minut smažte.
- Nyní přelijte zeleninu do mísy. Ve stejném hrnci přidejte pár lžic olivového oleje a na prudkém ohni opečte maso po několika kusech, dokud nebude ze všech stran zlatavě hnědé.
- Když je maso dobře opečené, přidejte osmaženou zeleninu, zvyšte plamen a všechny ingredience podlijte červeným vínem.
- Pár minut vařte na prudkém ohni, poté hrnec přikryjte pokličkou a plamen nastavte na minimum.
- Guláš musí pod pokličkou velmi jemně probublávat.
- Vařte 3 hodiny.
- Mezitím, co se divočák vaří, ponořte sušené hříbky do šálku teplé vody.
- Nyní očistěte druhé houby a nakrájejte je na čtvrtky.
- Oloupejte a rozdrťte 1 stroužek česneku a pak ho v kombinaci se 2 lžícemi rozpuštěného másla osmahněte na pánvi na středním plameni dozlatova.
- Nyní přidejte bílé houby a za stálého míchání je na prudkém ohni osmahněte.
- Když hříbky změknou, vymačkejte je a vodu si nechte.
- Nasypte hříbky do pánve a vařte, dokud se tekutina z hub neodpaří.
- Když je divočák velmi měkký a dobře upečený, oddělte maso od ostatních ingrediencí – vyhoďte větvičku rozmarýnu a skořicovou tyčinku, přidejte vodu použitou ke změkčení hříbků a 1 lžičku kukuřičného škrobu.
- Mixujte mixérem, dokud nezískáte konzistentní omáčku.
- Omáčku přeceďte a nalijte do hrnce s masem a houbami.
- Vařte bez pokličky na mírném ohni, dokud omáčka středně nezhoustne.
- Dokončete přidáním soli podle chuti a černého pepře.
Žebra z divočáka – recept
Z divočáka si můžete také připravit lahodná žebra – třeba v BBQ variantě podle tohoto receptu.
Žebra z divočáka ingredience
- 4 pláty kančích hřbetů, opláchnuté a osušené
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 2 lžíce chilli
- 2 a 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky mletých hřebíčků
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky jemné nebo pálivé papriky
- 1 lžíce jablečného octa nebo sherry
Žebra z divočáka – postup
- V míse smíchejte hnědý cukr, chilli, sůl, česnekový prášek, hřebíček a skořici. Každý plát žebírek položte na dostatečně velký kus alobalu, aby se dal složit do balíčku.
- Žebra posypte kořením a bohatě je ze všech stran poklepejte. Žebra otočte masovou stranou dolů a alobal pevně přehněte, aby vznikl uzavřený balíček.
- Vložte na plech na pečení (potřebujete dvě mřížky a dva plechy) a vložte do trouby. Pečte 4 hodiny při teplotě 100 °C, poté snižte teplotu na 85 °C na další dvě hodiny nebo dokud do masa snadno nepronikne vidlička.
- Každý balíček opatrně otevřete a nahromaděnou šťávu vylijte do hrnce. Šťávu povařte a zredukujte na polovinu, čímž získáte sirupovitou omáčku, která snadno pokryje lžíci.
- Vmíchejte španělskou papriku a jablečný ocet nebo sherry.
- Vyndejte žebra z alobalu a buď je omáčkou potřete, nebo omáčku podávejte spolu s žebry.
TIP: K servírování se skvěle hodí třeba tento kukuřičný chléb či topinky v troubě. Můžete také vyzkoušet recept na pečená vepřová žebra.
Jednoduchý kančí guláš – recept
Máte chuť na kančí guláš, nicméně se nechcete pouštět do složité a zdlouhavé přípravy? Naučíme vás, jak si připravit jednoduchý kančí guláš.
Ingredience na jednoduchý kančí guláš
- 300 g masa z divočáka
- 100 ml červeného vína
- 100 ml vývaru ze zvěřiny
- 4 mrkve
- 6 žampionů
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 větvička tymiánu
- 2 větvičky šalvěje
- několik bobulí jalovce
- pepř a sůl podle chuti
Jednoduchý kančí guláš – postup
- Cibuli a stroužek česneku nakrájejte najemno. Houby očistěte kartáčkem na houby nebo papírovou kuchyňskou utěrkou a nakrájejte je na tenké plátky. Maso z divočáka nakrájejte na kousky.
Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na kousky, ne příliš tenké. - Do pomalého hrnce přidejte divočáka, červené víno, vývar ze zvěřiny, nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a kaštanové houby.
- Nyní přidejte bylinky: rozmarýn, šalvěj, tymián, jalovcové bobule, pepř a sůl. Nastavte hrnec na 3,5 hodiny a počkejte, až bude maso šťavnaté, měkké a plné lahodnosti.