Myslím, že receptů na muffiny není nikdy dost, a proto jsem se poprvé pustila do pečení s proteinem, který se samozřejmě postará o nutnou dávku proteinů, zároveň ale těsto taky krásně osladí. Už jsem několik proteinů ochutnala, ale většina z nich měla výraznou chuť po umělých sladidlech a vůbec mi nechutnala.
Zpět ale k našim muffinům. Na těsto jsem použila mou oblíbenou celozrnnou špaldovou mouku, která má takovou zvláštní oříškovou chuť dodávající dezertům úplně jiný rozměr. A navíc je to mnohem zdravější, než klasická bílá pšeničná mouka.
Ingredience
Přichystáme si:
- 40 g kokosového oleje
- 150 g jablečného pyré
- 1 lžíce jablečného octa
- 150 ml mléka/vody
- 50 g vanilkového proteinu
- 100 g hladké ječné mouky
- 100 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 3 lžíce nepraženého kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
Postupujeme následovně.
Postup přípravy
V jedné míse smícháme všechny tekuté ingredience, tj. jablečné pyré, mléko, rozehřátý kokosový olej a jablečný ocet. Ve druhé pak všechny suché, tzn. mouku, prosáté kakao, protein a prášek do pečiva. Nakonec suché ingredience nasypeme k tekuté směsi a vytvoříme hladké těsto.
Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, které naplníme zhruba do 3/4 jejich výšky. Pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut. Propečení raději průběžně kontrolujte pomocí špejle.
Recepty obsahující kakao se těší velké oblibě, pro další populární dezert doporučujeme podívat se na recept na kakaové pracny.