Upekla jsem dort. A je tak jednoduchý, že ho zvládnete připravit byt jen jednou rukou a se zavázanýma očima (i když tady mi věřte a nezkoušejte to)! A je boží! Dvakrát tak!
Kakaová Pavlova s fialkovou smetanou, borůvkami, ostružinami a jarními květy
Ingredience:
- 1 bílek z velkého vejce (nebo 2 z malých)
- 1 špetka soli
- 55 g moučkového cukru
- ½ lžičky bílého vinného octa
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 a ½ lžičky holandského kakaa
Fialková smetana:
- 1 plná hrst fialkových květů (nebo lžička fialkového extraktu)
- 2 – 3 lžičky moučkového cukru
- 250 ml smetany
- 3 lžíce mascarpone
Na ozdobu:
- borůvky
- ostružiny
- květy na ozdobu (já použila třešňové)
Postup
Troubu předehřejte na 170°C. Bílek se špetkou soli vyšlehejte do polotuha. Přidejte přes sítko přesetý moučkový cukr a došlehejte do pevného, lesklého sněhu. Do něj zašlehejte ocet a škrob. Jednu lžičku kakaa opatrně spojte se sněhem pomocí stěrky.
Na plech vyložený papírem na pečení lžící navrstvěte sníh a rozprostřete ho do neupraveného kruhu. Zbylým kakaem korpus poprašte. Vložte do trouby a ihned snižte teplotu na 120 °C. Pečte 45–60 minut. Poté nechte dokonale vychladnout.
Fialky (bez stonků) spolu s cukrem rozetřete v hmoždíři na pastu. Smetanu vyšlehejte s mascarpone do hladkého tuhého krému a ochuťte fialkovou pastou. Krém navrstvěte na korpus a ozdobte ovocem a květy.
Redakce Receptik.cz