Konečně je zpět období teplých snídaní, nadýchaných lívanců, horkých vaflí a krémových kaší. Nejenže vás kaše po ránu náramně prohřejí a nastartují trávení pro následující den, zároveň vás zasytí opravdu na dlouho. Jak si doma připravit výbornou, ale zdravou ovesnou kaši?
Zvlášť v tomto chladném období se snažím dbát na pořádný příjem vitamínů, proto do jídel mimo řádné dávky čerstvého ovoce a zeleniny, ráda přidávám i některé z takzvaných superfoods. Jedním z nich je acai prášek, který je přímo nabitý antioxidanty a vitamíny.
Navíc má nádherně fialovou barvu a úžasnou chuť připomínající borůvky v čokoládě. Každému jídlu dodá příjemnou svěžest a šťavnatost.
Ještě bych se s vámi chtěla podělit o můj objev měsíce – čekankový sirup. Jedná se o alternativní sladidlo, které má oproti ostatním sirupům minimální glykemický index a vy nemáte ihned po dojedení snídaně potřebu vyluxovat ledničku, a zároveň velmi nízkou kalorickou hodnotu.
Ingredience
Budeme potřebovat:
- 50 g jemných ovesných vloček
- 200 ml mléka (já použila ovesné)
- 2 lžíce nepraženého kakaa
- 2 lžíce acai prášků
- 1 lžíce čekankového sirupu
- ovoce na ozdobení
A jak na to?
Postup přípravy
Ovesné vločky nasypeme do hrnce, zalijeme je mlékem a pomalu přivedeme k varu. Osladíme čekankovým sirupem (pokud ho nemáte, použijte med nebo jiné vaše oblíbené sladidlo) a vaříme na mírném plameni do zhoustnutí přibližně 10 minut. Ve chvíli, kdy je kaše hustá tak akorát podle našich představ, vypneme plotýnku a vmícháme kakao a acai prášek.
Hotovou kaši ozdobte oblíbeným ovocem, zakápněte sirupem a pak už si jen vychutnejte vaši snídani.