Přeskočte nepořádek a čas strávený výrobou kachního konfitu. S touto snadnou metodou získáte ohromující výsledky pouze z kachních stehen a soli za 2 hodiny, nikoli za 2 dny.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 2 hodiny
- Přídavný čas: 20 minut
- Celkem: 2 hodiny 25 minut
- Počet porcí: 2
Ingredience
- kachní stehna (alespoň 1 na porcí)
- sůl
Postup
- Kachní stehna osušte papírovými utěrkami.
- Vezměte jehlu nebo velmi špičatý nůž a propíchněte kůži kachny po celém těle. Zaměřte se na kůži, která pokrývá tuk.
- Snažte se nepropíchnout samotné maso a propíchněte kůži šikmo přes stehno a střed kýty.
- Děláte to proto, aby tuk, který se nachází pod kůží, měl kam vytéct. Pokud to neuděláte, bude mnohem obtížnější dosáhnout křupavé kůže.
- Kachní stehna dobře osolte, vlastně víc, než si myslíte, že byste měli.
- Nechte je odpočívat při pokojové teplotě alespoň 20 minut a maximálně 1 hodinu.
- Tip: kachnu můžete dokonce osolit a nepřikrytou ji uložit do chladničky až 8 hodin předem.
- Dno malého pekáčku potřete tenkou vrstvou oleje nebo rozpuštěného kachního sádla a pak do něj vložte kachní stehna kůží nahoru těsně vedle sebe tak, aby se nepřekrývala.
- Vložte pekáč do trouby a zahřejte ji na 150 °C.
- Pokud máte digitální troubu, můžete teplotu snížit až na 140 °C.
- Troubu nepředehřívejte. Kachnu chcete uvařit co nejšetrněji.
- Pečte minimálně 90 minut, ale lepší jsou 2 hodiny.
- Po 90 minutách kachnu zkontrolujte: měla by být částečně ponořená v rozpuštěném tuku a kůže by měla být křupavá.
- Jakmile začne kůže vypadat křupavě, zvyšte teplotu na 190 °C.
- Po 15 minutách ji zkontrolujte. Měla by být lehce zlatavě hnědá.
- Pokud jste jehlou přehlédli některá místa a kůže na nich nekřupe, nevadí – je to lepší než spálená kůže jinde.
- Před konzumací je vyjměte z trouby a nechte 10 až 15 minut vychladnout.
- Nahromaděný tuk si uschovejte na přípravu zeleniny nebo jiného masa.
- Tuk můžete přecedit přes plátno, ale to je nutné udělat pouze v případě, že tuk uchováváte několik týdnů nebo měsíců.
- Přeceděný vydrží v lednici pevně přikrytý 6 měsíců. Dobře zabalené kachní maso vydrží v lednici až 2 týdny.
- Maso od kostí lze použít do salátu, s fazolemi nebo rýží nebo do těstovin.