Kachní konfit je obdivovaná, odvěká francouzská úprava kachny. Kachní stehna se francouzsky nazývají Confit de Canard a pomalu se vaří v kachním tuku, dokud maso není rozplývavě měkké, a poté se kůže dokonale opeče do zlatova.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 8 hodin 15 minut
- Marinování: 12 hodin
- Celkem: 21 hodin 5 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 4 x 250 g kachních stehen s kůží a kostí
- 750 ml kachního tuku
- 4 lžičky kuchyňské soli
- 1/3 šálku snítek tymiánu
- 1/3 šálku šalvějových větviček
- 1/3 šálku snítek rozmarýnu
- 1/3 šálku větviček oregana
- 6 stroužků česneku, rozmačkaných se slupkou
- 1 šalotka, oloupaná a nakrájená na plátky o tloušťce 0,7 cm
- 1 lžíce černého pepře
- 1 lžíce semínek koriandru
- 8 hvězdiček anýzu
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce jalovcových bobulí
- 8 hřebíčků
Postup
- Kachní stehna a všechny suché přísady vložte do velké mísy. Dobře promíchejte rukama.
- Přeneste do keramické nebo skleněné nádoby dostatečně velké, aby se kachna vešla do jedné vrstvy, ale těsně k sobě.
- Přikryjte ji a uložte na 12 až 24 hodin do chladničky.
- Očistěte kachnu od nálevu a opláchněte ji pod tekoucí vodou (odstraňte veškerou sůl a černé kousky).
- Osušte ji papírovými utěrkami.
- Předehřejte troubu na 100 °C s roštem umístěným uprostřed trouby.
- Vložte kachnu do malé kovové pečicí pánve s vysokými stěnami. Měla by se těsně přiléhat, dotýkat se navzájem, ale v jedné vrstvě.
- Kachnu přelijte tukem. Měl by pokrývat téměř celá stehna.
- Na sporák postavte pánev na středně vysokou teplotu.
- Tuk zahřívejte, dokud nebude bublat po celém povrchu (tj. nejen na okrajích).
- Vypněte sporák. Povrch zakryjte pečicím papírem, nastříhaným tak, aby seděl na povrchu tuku nad kachnou.
- Jemně přitlačte, abyste odstranili vzduchové bubliny.
- Pánev pevně přikryjte dvojitou vrstvou alobalu.
- Opatrně přeneste do trouby. Pečte 8 hodin.
- Zkontrolujte vnitřek: vyjměte jedno kachní stehno (opatrně).
- Otočte ji a zkontrolujte stranu masa – maso by mělo být měkké.
- Předehřejte troubu na 240 °C. Umístěte mřížku nad hluboký pekáč.
- Vyjměte kachnu z tuku a nechte odkapat přebytečný olej.
- Přebytečný olej otřete papírovými utěrkami.
- Do pekáče nalijte 2,5 cm vroucí vody (pára udržuje maso vlhké).
- Kachnu položte na mřížku kůží nahoru.
- Kachnu pečte 40 minut, dokud není kůže sytě zlatá a křupavá. Podle potřeby pánev otáčejte, aby byla barva rovnoměrná.
- Krátce ji nechte vychladnout a podávejte.
- Klasickou francouzskou přílohou ke kachnímu konfitu je čočkové ragú.