Jednoduchý recept na jogurtovou polevu s vanilkovou příchutí, s nízkým obsahem sacharidů a bez cukru, s použitím stévie nebo práškového sladidla.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Přídavný čas: 2 hodiny 30 minut
- Celkem: 2 hodiny 40 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 2 kelímky obyčejného řeckého jogurtu
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek moučkového cukru (nebo 1 šálek práškového sladidla bez cukru, případně 1 lžíce glyceridu stévie)
- 2 lžíce kokosové mouky (pouze v případě použití stévie)
Postup
- Nad malou misku umístěte sítko s jemnými oky.
- Vložte jogurt do sítka.
- Zabalte ho do plastové fólie a dejte do chladničky, aby se scedil alespoň na dvě hodiny, nejlépe však přes noc.
- Tento krok je důležitý, jinak bude jogurt příliš tekutý na to, aby se z něj dala udělat správná poleva.
- Elektrickým ručním mixérem nastaveným na střední rychlost šlehejte scezený jogurt, vanilku a sladidlo (a případně kokosovou mouku), dokud poleva nezhoustne, asi 2 minuty.
- Přikryjte ji a dejte na 30-60 minut do lednice, zatímco budete péct a chladit dort nebo dortíky.
- Na polevu počkejte, dokud dortíky zcela nevychladnou.
- Poté naplňte čtvrtlitrový sáček na zip polevou, ustřihněte roh a použijte jej k potření košíčků polevou.
- Nebo jednoduše použijte stěrku nebo lžíci k rozetření polevy na dortíků.