Už týden je jaro a počasí na to dneska teda vůbec nevypadá. Tak si jej vykouzlete alespoň na talíři. Stačí Vám k tomu opravdu málo – pórek, brambory, vývar, smetana, sůl, pepř a uzený lososovitý pstruh. Polévka je chuťově velmi jemná a s plátky uzené ryby se to krásně doplňuje. Polévky většinou nezahušťuji moukou, takže ani v této mouka není. Tudíž je vhodná pro bezlepkáře.

Na 4 porce pórkové polévky budete potřebovat:

Na polévku:

  • 340 g pórku
  • 280 g brambor
  • 1800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 20 g olivového oleje
  • šťáva ze čtvrtky citrónu
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Pórek očistěte a nakrájejte na půlkolečka. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na kostky.

2. Na sporák dejte střední hrnec a rozehřejte na něm olivový olej.

3. Když je olej rozpálený, vhoďte do hrnce pórek a chvíli ho restujte, aby povolil a zesklovatěl.

4. Do hrnce přidejte brambory a přilijte vývar.

5. Osolte a vařte 15 minut, dokud nebudou brambory měkké.

6. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte.

7. Přidejte smetanu a citrónovou šťávu, promíchejte a vařte ještě cca 5 minut.

8. Podle chuti dosolte a opepřete.

Na podávání:

  • 100 g plátků uzeného lososovitého pstruha
  • několik koleček pórku

1. Pstruha natrhejte na menší kousky.

2. Do talíře vložte kolečka pórku, na ně položte kousky pstruha a opatrně po krajích přilijte pomocí naběračky polévku.

Tip: Místo uzeného lososovitého pstruha můžete samozřejmě použít uzeného lososa. A tady v článku je uvedený rozdíl mezi lososem a pstruhem lososovitým.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang