Už týden je jaro a počasí na to dneska teda vůbec nevypadá. Tak si jej vykouzlete alespoň na talíři. Stačí Vám k tomu opravdu málo – pórek, brambory, vývar, smetana, sůl, pepř a uzený lososovitý pstruh. Polévka je chuťově velmi jemná a s plátky uzené ryby se to krásně doplňuje. Polévky většinou nezahušťuji moukou, takže ani v této mouka není. Tudíž je vhodná pro bezlepkáře.
Na 4 porce pórkové polévky budete potřebovat:
Na polévku:
- 340 g pórku
- 280 g brambor
- 1800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 20 g olivového oleje
- šťáva ze čtvrtky citrónu
- sůl
- pepř
Postup:
1. Pórek očistěte a nakrájejte na půlkolečka. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na kostky.
2. Na sporák dejte střední hrnec a rozehřejte na něm olivový olej.
3. Když je olej rozpálený, vhoďte do hrnce pórek a chvíli ho restujte, aby povolil a zesklovatěl.
4. Do hrnce přidejte brambory a přilijte vývar.
5. Osolte a vařte 15 minut, dokud nebudou brambory měkké.
6. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte.
7. Přidejte smetanu a citrónovou šťávu, promíchejte a vařte ještě cca 5 minut.
8. Podle chuti dosolte a opepřete.
Na podávání:
- 100 g plátků uzeného lososovitého pstruha
- několik koleček pórku
1. Pstruha natrhejte na menší kousky.
2. Do talíře vložte kolečka pórku, na ně položte kousky pstruha a opatrně po krajích přilijte pomocí naběračky polévku.
Tip: Místo uzeného lososovitého pstruha můžete samozřejmě použít uzeného lososa. A tady v článku je uvedený rozdíl mezi lososem a pstruhem lososovitým.