Recept na jehněčí na kari

Hlavní jídlaJehněčí masoMaso
Jehněčí na kari

Máte chuť na jehněčí na kari? Připravte si tento recept na plotně nebo v tlakovém hrnci. Ať už se rozhodnete jakkoli, pomalé vaření jehněčího masa je klíčem ke křehkému jehněčímu masu v tomto pokrmu.

Příprava

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 2 hodiny
  • Celkem: 3 hodiny
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 900 g vykostěného jehněčího masa na dušení, jehněčí kolínka nebo steaky z jehněčí plece
  • 2 cibule, nakrájené na kousky
  • 3 až 5 stroužků česneku, rozdrcených
  • 2 až 3 lžíce ghí (přepuštěného másla) nebo 1 lžíce extra panenského olivového oleje s 1 lžící másla
  • 2 až 3 lžíce kari (podle chuti)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu, nasekaná
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 plátky citronu s kůrou
  • 2 oloupaná a nakrájená jablka (nejlépe kyselá zelená jablka)
  • 40 g zlatých rozinek
  • 350 ml kuřecího vývaru
  • 680 g malých brambor, rozčtvrcených
  • 2 šálky rýže basmati
  • čatní nebo jogurt k podávání

Postup

  1. Ve velkém hrnci se silným dnem (s poklicí) nebo v holandské troubě rozehřejte ghí nebo máslo s olivovým olejem na střední teplotu.
  2. V případě potřeby maso po částech dobře opečte ze všech stran a vyjměte ho z pánve.
  3. Snižte teplotu na středně nízkou a do ghí nebo oleje přidejte kari. Minutu nebo dvě mírně vařte.
  4. Přidejte cibuli a česnek a vařte 5 minut.
  5. Vraťte jehněčí na pánev a přidejte koriandr, černý pepř, kmín, rozmarýn, tymián, plátky citronu, jablka, rozinky, kuřecí vývar a sůl.
  6. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a hrnec přikryjte (hrnec můžete také vložit do trouby s teplotou 150 °C).
  7. Vařte 2 hodiny. Po dvou hodinách zkontrolujte, zda maso odpadává od kosti. Mělo by se začít uvolňovat.
  8. Vařte do změknutí dalších 45 minut.
  9. Zatímco se kari vaří, uvařte rýži.
  10. Do středně velkého hrnce se silným dnem dejte 2 šálky rýže basmati.
  11. Přidejte 3 šálky vody (méně nebo více podle návodu na obalu), lžíci másla nebo ghí a lžičku soli.
  12. Přiveďte ji k varu, snižte teplotu na mírný var, hrnec přikryjte a nechte vařit 15 minut (opět se podívejte na pokyny na obalu).
  13. Odstavte z ohně, nechte přikryté a nechte 10 minut dusit, poté je načechrejte vidličkou.
  14. Při podávání můžete maso z kostí stáhnout nebo ho nechat na místě.
  15. Podle chuti osolte a přidejte ještě trochu kari, případně přidejte kayenský pepř, pokud chcete jídlo pikantnější.
  16. Podávejte s rýží a čatní nebo jogurtem na pokapání.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang