Máte chuť na jehněčí na kari? Připravte si tento recept na plotně nebo v tlakovém hrnci. Ať už se rozhodnete jakkoli, pomalé vaření jehněčího masa je klíčem ke křehkému jehněčímu masu v tomto pokrmu.
Příprava
- Příprava: 1 hodina
- Vaření: 2 hodiny
- Celkem: 3 hodiny
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 900 g vykostěného jehněčího masa na dušení, jehněčí kolínka nebo steaky z jehněčí plece
- 2 cibule, nakrájené na kousky
- 3 až 5 stroužků česneku, rozdrcených
- 2 až 3 lžíce ghí (přepuštěného másla) nebo 1 lžíce extra panenského olivového oleje s 1 lžící másla
- 2 až 3 lžíce kari (podle chuti)
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce černého pepře
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu, nasekaná
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 plátky citronu s kůrou
- 2 oloupaná a nakrájená jablka (nejlépe kyselá zelená jablka)
- 40 g zlatých rozinek
- 350 ml kuřecího vývaru
- 680 g malých brambor, rozčtvrcených
- 2 šálky rýže basmati
- čatní nebo jogurt k podávání
Postup
- Ve velkém hrnci se silným dnem (s poklicí) nebo v holandské troubě rozehřejte ghí nebo máslo s olivovým olejem na střední teplotu.
- V případě potřeby maso po částech dobře opečte ze všech stran a vyjměte ho z pánve.
- Snižte teplotu na středně nízkou a do ghí nebo oleje přidejte kari. Minutu nebo dvě mírně vařte.
- Přidejte cibuli a česnek a vařte 5 minut.
- Vraťte jehněčí na pánev a přidejte koriandr, černý pepř, kmín, rozmarýn, tymián, plátky citronu, jablka, rozinky, kuřecí vývar a sůl.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a hrnec přikryjte (hrnec můžete také vložit do trouby s teplotou 150 °C).
- Vařte 2 hodiny. Po dvou hodinách zkontrolujte, zda maso odpadává od kosti. Mělo by se začít uvolňovat.
- Vařte do změknutí dalších 45 minut.
- Zatímco se kari vaří, uvařte rýži.
- Do středně velkého hrnce se silným dnem dejte 2 šálky rýže basmati.
- Přidejte 3 šálky vody (méně nebo více podle návodu na obalu), lžíci másla nebo ghí a lžičku soli.
- Přiveďte ji k varu, snižte teplotu na mírný var, hrnec přikryjte a nechte vařit 15 minut (opět se podívejte na pokyny na obalu).
- Odstavte z ohně, nechte přikryté a nechte 10 minut dusit, poté je načechrejte vidličkou.
- Při podávání můžete maso z kostí stáhnout nebo ho nechat na místě.
- Podle chuti osolte a přidejte ještě trochu kari, případně přidejte kayenský pepř, pokud chcete jídlo pikantnější.
- Podávejte s rýží a čatní nebo jogurtem na pokapání.