K Velikonocům prostě patří určité pokrmy, ať je to mazanec, beránek nebo třeba velikonoční nádivka. Mezi velikonoční pokrmy patří také jehněčí maso. V České republice není jehněčí maso zas tak oblíbené, což je velká škoda, protože jde o maso velmi kvalitní.
Mnoho lidí se jehněčího masa bojí, buď neví, jak jej připravit, nebo naopak se bojí určité pachuti, které by maso mohlo mít. Stačí však dodržet určité postupy a jehněčí maso Vám zachutná, ba dokonce se stane jedním z Vašich nejoblíbenějších jídel.
TIP: Pokud si budete jehněčí připravovat na Velikonoce, můžete si k němu připravit také výbornou nádivku.
Kvalitní jehněčí maso seženete například v prodejnách Náš Grunt, stejně tak jako český česnek, velmi chutné brambory, farmářské máslo, poctivou zakysanou smetanu i hotový vývar s příhodným názvem Konečně vývar.
Recept je na 4 porce a níže vypsané, co bude potřeba.
Na jehněčí kýtu
- 950 g jehněčí kýty s kostí
- 250 g másla
- 4 stroužky česneku
- větší hrst čerstvé majoránky
- mořská sůl
- 200 g kuřecího vývaru (můžete použít třeba hotový „Konečně vývar“)
- 200 ml vody
- olivový olej
Postup:
1. Troubu předehřejte na 150 stupňů.
2. Jehněčí maso očistěte (zbavte všech blan).
3. Očištěné maso důkladně osolte ze všech stran, potřete jej prolisovaným česnekem a čerstvou majoránkou.
4. V pánvi rozehřejte máslo s trochou olivového oleje a ze všech stran maso prudce zatáhněte.
5. Maso přendejte do pekáče a přilijte k němu i všechno máslo z pánve na kterém jste maso opekli.
6. Do pekáče přilijte kuřecí vývar i vodu.
7. Pekáč zakryjte a dejte do trouby péct na 3 hodiny.
8. Po třech hodinách maso obraťte, zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě hodinu.
9. Po této době by mělo být maso úplně měkké a mělo by jít krásně od kosti.
Na opékané brambory s růžičkovou kapustou
- 8 větších uvařených brambor
- 12 kousků růžičkové kapusty
- 2 plátky másla
Postup:
1. Růžičkovou kapustu omyjte a chvíli (cca 5 minut) povařte ve vroucí vodě, poté kapustu sceďte a nechte chvíli vychladnout.
2. Vychladlou kapustu překrojte na půlky, to samé udělejte s uvařenými bramborami.
3. V pánvi rozehřejte máslo a na něj vhoďte brambory s kapustou.
4. Opékejte dle Vaší chuti.
Na pažitkovou omáčku
- 400 g zakysané smetany
- svazek pažitky
Pažitku nakrájejte nadrobno a smíchejte se zakysanou smetanou.
A co příště zkusit další oblíbený recept, kterým je recept na hamburskou kýtu.