Budete překvapeni, kolik koření pro tento recept na jehněčí kofty již máte – jsou to standardní koření ze spíže.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
Na kofty
- 500 g jehněčího mletého masa (mleté jehněčí)
- 1/2 cibule, nastrouhaná
- 1/4 šálku strouhanky, nejlépe panko
- 2 stroužky česneku , drcené
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Na koření
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky koriandru
- 2 lžičky papriky
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 1 lžička kajenského pepře (je trochu pálivý, snižte ho podle chuti nebo vynechejte)
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 černého pepře
Na dresink
- 1 kelímek řeckého nebo jiného hustého jogurtu
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/4 lžičky soli a pepře, každá z nich
K podávání
- 8 špízů (špejle)
- 8 plochých chlebů (malých) nebo 4 velké, ohřáté (domácí nebo kupované)
- salát z červeného zelí, mrkve a máty nebo drcený salát, rajčata a plátky cibule
Postup
- Smíchejte ingredience na jogurtovou omáčku a nechte ji v chladničce alespoň 20 minut, aby se rozvinula její chuť (ještě lépe přes noc).
- Cibuli nastrouhejte do mísy pomocí běžného struhadla.
- Přidejte zbývající ingredience na koftu a rukama dobře promíchejte.
- Navlhčenýma rukama rozdělte maso na 8 stejných dílů a napíchněte a vytvarujte maso na 8 špejlí.
- Udělejte je hladké (vypadají hezčí) nebo trochu vroubkované (větší plocha na opečení).
- Můžete připravit na kamnech nebo na grilu.
- Kamna: na velké pánvi rozehřejte 1/2 lžíce oleje na středně vysokou teplotu.
- Smažte po dávkách celkem 5 minut a otáčejte, aby byly rovnoměrně opečené po celém povrchu.
- Gril: Grilujte na středně vysoké teplotě asi 6 minut, otáčejte, aby se opekly po celém povrchu.
- Vezměte si plochý chléb, potřete ho jogurtovou omáčkou, navrch dejte salát z červeného zelí a máty, pak koftu a pokapejte ji další jogurtovou omáčkou.