Malá křepelčí vajíčka jsou ideální ke zdobení jednohubek. Mají tu správnou velikost, aby z koleček rohlíků nepadala, a líbí se opravdu každému. Jsou vhodná v kombinaci s koprem, ten má ale poměrně velký tábor odpůrců, proto je dobré dělat i bezpečnou „klasickou“ variantu.
Jako podklad slouží sedmizrnný rohlík – křupavá semínka dodávají jednohubkám další chuťový rozměr. Z jednoho rohlíku nakrájeného mírně našikmo uděláte minimálně deset koleček a konečky jsou bonus pro kuchaře – na vytření zbytků pomazánky.
Přestože je křepelčí vejce asi 5 x menší než slepičí vejce, obsahuje 2,5 násobně víc vitamínu A, 2,8 násobně více vitamínu B1 a 2,2 násobně více vitamínu B2.
Na koprové jednohubky budete potřebovat:
- 1 vaničku Lučiny
- 2 snítky kopru
- 1 lžičku hořčice
- 5–6 ředkviček
Na jednohubky se šunkou od kosti budete potřebovat:
- 50–100 g másla
- 2–3 lžíce hořčice
- 100 g šunky od kosti
- hrst polníčku
Kromě toho:
- 5 sedmizrnných rohlíků
Vícezrnný rohlík obohacený cereáliemi a semínky (len, slunečnice, pšeničné otruby, žitné a ovesné vločky, pšeničné vločky a sójový šrot). Zlatavá kůrka zdobená speciálním cereálním posypem se zlatožlutou kukuřičnou krupicí.
- cca 15 křepelčích vajíček
- kvalitní sůl
Křepelčí vajíčka vyndejte z lednice tak hodinu před vařením, aby dosáhla pokojové teploty. Přiveďte vodu k varu, vložte vajíčka, vařte je 2 minuty 20 sekund a poté prudce zchlaďte. Při loupání buďte trpěliví – naťukněte skořápku a snažte se zachytit tuhou blanku pod ní. Pomůže, když vajíčko na chvilku ponoříte pod studenou vodu.
Rohlíky nakrájejte na kolečka.
V míse smíchejte Lučinu, jemně nasekané lístky kopru a hořčici. Potřete jednohubky, obložte kolečky ředkviček, čtvrtkou vajíčka a dekorujte snítkou kopru.
Na šunkové jednohubky potřete rohlíky máslem a malým množstvím hořčice, obložte smotaným kouskem šunky od kosti, polníčkem a vajíčkem. Každé vajíčko posypte malinkou špetkou dobré soli – třeba růžové himalájské.