Tento jednoduše zdobený a elegantní vanilkový svatební dort má 2 patra. S pomocí tohoto pečlivě podrobného příspěvku tento recept na svatební dort dokonale zvládne každý.
Tento svatební dort je:
- zcela od základu
- zvládnutelný pro každého
- jednoduchý, ale elegantní – rustikální styl se snoubí s tradičním
- ideální pro malou svatbu (přibližně 30-35 osob)
- báječné pro větší svatbu, pokud jsou k dispozici i jiné možnosti dezertů
Formy na svatební dort
Před přidáním těsta vždy vyložte kulaté formy pečícím papírem. Nejprve lehce postříkejte dno a boky každé z nich nepřilnavým sprejem nebo je vymažte máslem. Přidejte kolo z pečícího papíru a poté ho rovněž vymažte tukem.
TIP: Hosté ocení také čokoládový dort s marcipánem.
Jak zabránit vzniku vzduchových bublinek v máslovém krému
Při nadměrném šlehání vanilkového máslového krému vznikají vzduchové bubliny. Chuť se neliší, ale máslový krém už není hladký a sametový.
Zde najdete návod, jak se zbavit vzduchových bublin v polevě: Vykašlete se na mixér. Vezměte lžíci a začněte míchat krém ručně. Míchejte polevu o stěnu mísy, abyste „vypustili“ bublinky.
Dělejte to tak dlouho, dokud většina vzduchových bublinek nevyskočí, asi 1-2 minuty. Tento trik vyžaduje hodně svalů na rukou.
Příprava
- Příprava: 5 hodin
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 6 hodin
- Počet porcí: 30 až 35 porcí
Ingredience
Do velké dortové formy:
- 433 g mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 345 g másla, změklého na pokojovou teplotu
- 400 g krystalového cukru
- 3 velká vejce + 2 další bílky, pokojové teploty
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 180 g plnotučné zakysané smetany, pokojové teploty
- 180 ml plnotučného mléka, pokojové teploty
Do menší dortové formy:
- 207 g mouky na koláč
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 šálku másla, změklého na pokojovou teplotu
- 200 g krystalového cukru
- 1 velké vejce + 1 další bílek, pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 120 g plnotučné zakysané smetany, pokojové teploty
- 120 ml plnotučného mléka, pokojové teploty
Poleva na větší formu dortu:
- 2 šálky másla, změklého na pokojovou teplotu
- 960 g moučkového cukru
- 90 ml plnotučného mléka nebo tučné smetany
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky soli
Poleva na menší formu dortu:
- 1 hrnek másla, změklého na pokojovou teplotu
- 480-600 g moučkového cukru
- 60 ml tučné smetany nebo plnotučného mléka
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- sůl podle chuti
Postup
- Každý korpus připravte zvlášť. Začněte spodním patrem.
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Vymažte tři velké dortové formy a vyložte je pečícím papírem.
- Mouku, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu prošlehejte.
- Odstavte.
- Pomocí mixéru šlehejte máslo a cukr společně při vysokých otáčkách, dokud nebudou hladké a krémové, asi 3 minuty.
- Šlehejte 3 vejce, 2 bílky a vanilkový extrakt při vysokých otáčkách, dokud se nespojí, asi 2 minuty (směs bude vypadat sraženě v důsledku spojení vaječné tekutiny a tuhého másla).
- Vmíchejte zakysanou smetanu.
- Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady, dokud se nespojí.
- Při stále nízkém stupni mixéru pomalu přilévejte mléko, dokud se nespojí.
- Nepřemíchávejte.
- Vše několikrát ručně prošlehejte, abyste se ujistili, že na dně mísy nejsou žádné hrudky.
- Těsto bude mírně husté.
- Budete mít 8-9 šálků dortového těsta.
- Těsto rovnoměrně nalijte do dortových forem.
- V případě potřeby je odvažte, abyste zajistili přesnost.
- Pečte přibližně 23-26 minut nebo dokud nejsou koláče propečené.
- Koláče nechte zcela vychladnout ve formičkách postavených na drátěné mřížce.
- Koláče musí být zcela vychladlé, než je začnete polévat polevou.
- Nechejte troubu zapnutou.
- Horní patro. Menší dortová forma.
- Vymažte tři velké dortové formy a vyložte je pečícím papírem.
- Dort připravte přesně stejným způsobem jako spodní patro.
- Těsto bude řidší než těsto na spodní patro.
- Těsto rovnoměrně nalijte do dortových forem.
- Pečte asi 18-22 minut nebo dokud nejsou koláče propečené.
- Koláče nechte zcela vychladnout ve formičkách postavených na drátěné mřížce.
- Koláče musí být zcela vychladlé, než je začnete polévat polevou.
- Velkým zubatým nožem odřízněte tenkou vrstvu z vrchní části všech koláčů, abyste vytvořili rovný povrch.
- Připravte si polevu na velký korpus.
- Máslo šlehejte ve velké míse mixérem na střední rychlost, dokud nebude krémové, asi 2 minuty.
- Přidejte moučkový cukr, mléko, vanilkový extrakt a sůl a mixér zapněte na nízký výkon.
- Zvýšíme rychlost a šleháme 2 minuty.
- Pokud je poleva příliš řídká, přidejte více moučkového cukru, pokud je příliš hustá, přidejte více mléka nebo přidejte špetku soli, pokud je poleva příliš sladká.
- Na dortovou desku položte 1 vrstvu dortu.
- Pomocí velké stěrky na polevu rovnoměrně pokryjte vrchní část malým množstvím 1 a 1/2 šálku polevy.
- Navrch položte druhou vrstvu dortu a rovnoměrně ji pokryjte slabým 1 a 1/2 hrnkem polevy.
- Navrch položte třetí vrstvu dortu.
- Použijte asi 1-1 a 1/4 šálku polevy a rozetřete ji po celém povrchu a bocích v tenké vrstvě, které se také říká drobenka.
- K nanášení drobenky se hodí velká stěrka na polevu a škrabka.
- Zbytky polevy dejte stranou při pokojové teplotě.
- Pokud budete dort zdobit postupně v průběhu 1-2 dnů, zbytky polevy přikryjte a uložte do lednice.
- Vložte dort do lednice.
- Připravte polevu menší dort, stejně jako jste připravili první dávku polevy.
- Položte menší dort na desku na dort.
- Pomocí malé stěrky na polevu rovnoměrně pokryjte vrchní část malým množstvím 3/4 šálku polevy.
- Navrch položte druhou vrstvu dortu a rovnoměrně ji pokryjte slabými 3/4 šálku polevy.
- Navrch položte třetí vrstvu dortu. Asi 3/4 hrnku polevy rozetřete po celém povrchu a bocích v tenké vrstvě, které se také říká drobenka.
- Vložte dort do lednice.
- Vyjměte spodní patro z lednice.
- Na dort naneste zbývající polevu na spodní patro, přičemž si nechte asi 6-8 lžic na zdobení.
- Použijte malou stěrku na polevu a přejíždějte s ní po dortu a zároveň otáčejte obracečkou na dort, vytvoříte tím ozdobné vlnky.
- Umyjte a osušte 4 kolíčky na dorty.
- Odměřte výšku spodní části dortu.
- Odměřte a nařežte dortové hmoždinky tak, aby se shodovaly s dortem.
- Vložte hmoždinky do dortu a rozmístěte je od sebe tak, aby tvořily 4 rohy čtverce.
- Zatlačte hmoždinky rovně dolů, dokud se každá z nich nedotkne spodní desky dortu.
- Odložte stranou.
- Vyjměte horní patro z lednice.
- Ozdobte ho stejně jako spodní patro, včetně zvlněné strukturované polevy.
- Spolu s dortovou deskou opatrně zvedněte malý dort a opatrně jej umístěte do samého středu spodního patra.
- Po položení malého patra na vrchol můžete zbytek polevy vytlačit kolem jeho spodní části.
- Tím zakryjete případné mezery nebo šmouhy, které se mohly objevit při aranžování horního patra.
- Mezi jednotlivými patry i kolem dna celého dortu naneste polevu, jako krásné perly.
- vrcholky těchto „perel“ vyhladíte tak, že špičku prstu navlhčíte vodou a jemně přitlačíte.
- Přidejte všechny dekorativní prvky, například umělé květiny.
- Dort uložte do lednice, dokud nebude připraven k podávání.
- Po několika hodinách poleva „ztuhne“.