Recept na jednoduchý steak ze svíčkové

GrilováníHlavní jídlaHovězí masoMasoSlané recepty
jednoduchy-steak-ze-svickove

Osvojte si umění přípravy dokonalého steaku ze svíčkové, abyste získali skutečně křehké maso, a už se nikdy neohlédnete zpět. Podávejte s hranolky a salátem jako víkendovou pochoutku.

Ingredience

  • 2 steaky ze svíčkové, každý o hmotnosti asi 200 g a tloušťce 2 cm
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku, ponechaný vcelku, avšak jednou rozmačkaný
  • snítka tymiánu nebo rozmarýnu (nepovinně)

Recept je na 2 porce.

Postup

  1. Steaky vyjměte z lednice asi 30 minut před plánovanou přípravou, aby měly pokojovou teplotu.
  2. Steaky osušte kuchyňským papírem a osolte a opepřete.
  3. Vezměte těžkou pánev, na kterou se pohodlně vejdou oba steaky, přidejte olej a zahřejte jej na silném plameni.
  4. Když se olej začne třpytit, snižte teplotu na středně vysokou a přidejte máslo.
  5. Jakmile začne prskat, opatrně na pánev položte steaky a po stranách zastrčte česnek a bylinky.
  6. Pomocí kleští steaky opékejte a každých 30 sekund až 1 minutu je otočte, aby získaly pěknou hnědou kůrčičku.
  7. Hrubým vodítkem je, že každý steak se bude opékat 3 minuty, pokud je propečený. 4-5 minut, pokud je středně propečený, a 7-8 minut, pokud je dobře propečený.
  8. Pokud máte digitální teploměr, měl by mít střed steaku teplotu 50 °C pro rare, 60 °C pro medium a 70 °C pro well done.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang