Osvojte si umění přípravy dokonalého steaku ze svíčkové, abyste získali skutečně křehké maso, a už se nikdy neohlédnete zpět. Podávejte s hranolky a salátem jako víkendovou pochoutku.
Ingredience
- 2 steaky ze svíčkové, každý o hmotnosti asi 200 g a tloušťce 2 cm
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 stroužek česneku, ponechaný vcelku, avšak jednou rozmačkaný
- snítka tymiánu nebo rozmarýnu (nepovinně)
Recept je na 2 porce.
Postup
- Steaky vyjměte z lednice asi 30 minut před plánovanou přípravou, aby měly pokojovou teplotu.
- Steaky osušte kuchyňským papírem a osolte a opepřete.
- Vezměte těžkou pánev, na kterou se pohodlně vejdou oba steaky, přidejte olej a zahřejte jej na silném plameni.
- Když se olej začne třpytit, snižte teplotu na středně vysokou a přidejte máslo.
- Jakmile začne prskat, opatrně na pánev položte steaky a po stranách zastrčte česnek a bylinky.
- Pomocí kleští steaky opékejte a každých 30 sekund až 1 minutu je otočte, aby získaly pěknou hnědou kůrčičku.
- Hrubým vodítkem je, že každý steak se bude opékat 3 minuty, pokud je propečený. 4-5 minut, pokud je středně propečený, a 7-8 minut, pokud je dobře propečený.
- Pokud máte digitální teploměr, měl by mít střed steaku teplotu 50 °C pro rare, 60 °C pro medium a 70 °C pro well done.