Máte rajčata navíc? Udělejte si tento jednoduchý recept na rajčatový salát. Je chutný a snadno se připravuje. Pokud jej zvolíte jako přílohu k hrachovým karbanátkům rozhodně si pochutnáte!
Ingredience
- ½ šálku nakrájené červené cibule (asi ½ červené cibule)
- 2 šálky cherry rajčat, rozpůlená na poloviny
- 2 střední rajčata, nakrájená na kousky
- ¼ šálku čerstvé bazalky (nebo můžete nahradit petrželkou, koprem či pažitkou)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce hustého balzamikového octa
- ½ lžičky mořské soli, podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Nepovinné doplňky:
- ½ okurky, nakrájená na tenké plátky
- 1 šálek mini mozzarelly nebo na kostičky nakrájená polotučná mozzarella
- 1 zralé avokádo, nakrájené na plátky nebo kostičky
- Hrst baby rukoly
Postup
- Nejprve naplňte malou misku ledovou vodou a přidejte do ní nakrájenou červenou cibuli (namočením cibule zkrotíte její intenzivní chuť a bude křupavější). Odložte stranou, zatímco budete připravovat ostatní ingredience.
- Salát sestavte tak, že na velký servírovací talíř rozložíte plátky rajčat. Cibuli dobře osušte a navrstvěte na ni asi třetinu cibule. Přidejte polovinu cherry rajčátek, pak vrstvu libovolných doplňků a nakonec další třetinu cibule.
- Nakonec položte zbývající cherry rajčata, po nich zbývající cibuli a vše posypte bazalkou.
- Salát pokapejte olivovým olejem a poté balzamikovým octem. Povrch posypte solí a několika snítkami černého pepře. Ihned podávejte.
- Tento salát je nejlepší zkonzumovat během několika hodin, ale zbytky salátu vydrží v lednici přikryté 3 dny.
TIP – Pro lepší chuť salátu jej můžete ozvláštnit jiným druhem zálivky vinaigrette.