Oreo cheesecake je lahodný dezert, který je oblíbený v mnoha kulturách již desítky let. Obsahuje klasickou kombinaci smetanového sýra, sušenek Oreo a slazeného kondenzovaného mléka. Přestože přesný původ Oreo cheesecaku není znám, tato klasická kombinace je známá již mnoho let. Tato lahodná pochoutka jistě vykouzlí úsměv na tváři každému a je skvělým způsobem, jak zakončit jakékoli jídlo nebo setkání.
Historie sušenek Oreo sahá až do roku 1912, kdy společnost Nabisco uvedla tyto sušenky na trh jako první komerční sušenku Spojených států. Název Oreo byl odvozen z řeckého slova Oros, což znamená „hora“. Název Oreo zvítězil v soutěži o nejlepší název sušenky a od té doby se stal jednou z nejznámějších sušenek na světě. Původně se sušenky skládaly ze dvou čokoládových oplatek plněných krémovou náplní. Od svého debutu v roce 1912 představila společnost Oreo řadu variant svých klasických sušenek, včetně sezónních tvarů a příchutí.
Přestože přesný vznik Oreo cheesecaku není znám, legendy uvádějí, že byl poprvé vyroben v polovině 50. let 20. století. Předpokládá se, že dokonalé spojení slazeného kondenzovaného mléka, smetanového sýra a Oreo objevil cukrář v Chicagu. Od té doby se tato klasická kombinace ingrediencí stala synonymem pro cheesecake a objevuje se na jídelních lístcích a v pekárnách po celém světě.
V průběhu let se Oreo cheesecake stal stále oblíbenějším dezertem. Oblíbilo si ho mnoho kultur a lze si ho vychutnat jako součást sladké svačiny, dezertu nebo dokonce dortu pro zvláštní příležitosti. Dokonalé spojení sušenek Oreo, smetanového sýra a slazeného kondenzovaného mléka stále přináší radost a potěšení lidem všech věkových kategorií.
Recept na Oreo cheesecake
Připravte si krémový a nadýchaný cheesecake s Oreo sušenkami. Tento dort je skvělým dezertem i ve všedních dnech. Pokud máte naopak rádi jahody za vyzkoušení stojí i tradičnější jahodový cheesecake.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 45 minut
- Doba ztuhnutí: 3 hodiny
- Celkem: 4 hodiny 5 minut
Ingredience
- 24 rozdělených sušenek Oreo
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 3 balení (750 g) smetanového sýra Philadelphia
- ¾ hrnku cukru
- 1 lžička vanilky
- 3 velká vejce
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vložte 16 sušenek do uzavíratelného plastového sáčku. Sušenky rozdrťte válečkem přes sáček. Rozdrcené sušenky vložte do mísy. Přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Směs pevně přitlačte na dno formy.
- Ve velké míse vyšlehejte elektrickým mixérem při střední rychlosti smetanový sýr, cukr a vanilku, dokud se dobře nespojí. Po jednom zašlehejte vejce, dokud se nespojí.
- Nasekejte zbývajících 8 sušenek. Polovinu nasekaných sušenek opatrně vmíchejte do tvarohového těsta. Nalijte na připravený korpus a posypte zbývajícími nasekanými sušenkami.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud střed není ztuhlý, asi 45 minut.
- Po vychladnutí můžete dort polít čokoládovou polevu a dozdobit dle Vašeho uvážení.
- Uložte do chladničky na 3 hodiny až přes noc.
Oreo dezert – Oreo nepečený cheesecake – jednoduchý cheesecake
Nepečený Oreo cheesecake používá Oreo sušenky v korpusu, náplni i polevě! Jedná se o snadný dezert, který lze připravit před večírkem nebo sváteční oslavou.
Ingredience
- 24 sušenek Oreo
- 4 lžíce rozpuštěného másla (60 g)
Náplň
- 450 g smetanového sýra
- 1 šálek moučkového cukru (120 g)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky studené smetany ke šlehání (480 ml)
- 16 nasekaných sušenek Oreo
Na ozdobu
- Šlehačka
- 12 až 14 nasekaných mini sušenek Oreo (nebo 6 velkých sušenek Oreo rozkrojených na polovinu)
Postup
- Vložte Oreo do kuchyňského robotu a zpracujte je, dokud nezískáte jemnou drť. Drobky nasypte do mísy, přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud nejsou drobky vlhké.
- Dno kulaté formy vyložte pergamenovým papírem, směs naberte do formy a pevně ji přitlačte do jedné rovnoměrné vrstvy. Přeneste do chladničky a nechte vychladnout, zatímco budete připravovat tvarohovou náplň.
- Příprava náplně: Smetanový sýr vyšlehejte do hladka. Přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Do samostatné mísy nalijte smetanu ke šlehání. Začněte mixovat při nízkých otáčkách a poté zvyšte rychlost na středně vysokou, dokud směs nezhoustne a nevytvoří se tuhé špičky. Přidejte šlehačku ke směsi smetanového sýra a jemně ji vmíchejte nebo ji mixérem vmíchejte na nízkých otáčkách, dokud se nespojí. Poté vmíchejte nasekané Oreo.
- Vyjměte formu z chladničky, nandejte náplň na korpus a opatrně ji rozetřete do jedné rovnoměrné vrstvy.
- V případě potřeby okraje ozdobte šlehačkou a navrch nasypte Oreo.
- Pevně přikryjte a přeneste zpět do chladničky, kde nechte chladit alespoň 4 až 5 hodin nebo přes noc.
- Nepečený cheesecake vyjměte z formy, nakrájejte a vychutnejte si ho!
Oreo sušenky recept
Domácí sušenky Oreo chutnají stejně jako slavné sendvičové sušenky koupené v obchodě – ale jsou lepší! Tyto lahodné domácí sušenky Oreo se snadno připravují a můžete si je upravit pomocí oblíbené ochucené náplně (chcete-li, tak dvojité!).
Ingredience
Na sušenky
- 160 g hladké mouky
- 45 g holandského kakaa
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 200 g krystalového cukru
- 140 g másla při pokojové teplotě, nakrájeného na kousky
- 1 velké vejce, pokojové teploty
Na náplň
- 110 g másla, při pokojové teplotě.
- 2 a ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
- 310 g moučkového cukru, prosátého
- 1/8 lžičky jemné mořské soli
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C. Dva plechy vyložte pergamenovým papírem.
- V kuchyňském robotu smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a cukr. Za pulzování nebo při nízkých otáčkách přidejte po několika kusech máslo a poté přidejte vejce. Pokračujte ve zpracování nebo míchání, dokud se těsto nespojí v hmotu, asi 1 minutu.
- Pomocí malé naběračky na sušenky rozdělte těsto na kuličky o velikosti 1 polévkové lžíce a vhoďte je na připravené plechy, nejméně 6 cm od sebe. Před zploštěním každé kuličky těsta na sušenky si navlhčete dlaň, aby byla asi 0,5 cm silná. Před pečením každý plech se zploštělým těstem na sušenky alespoň na 10 minut zchlaďte v lednici.
- Pečte 9 až 10 minut, přičemž jednou otočte, abyste zajistili rovnoměrné propečení, nebo dokud nejsou sušenky voňavé a zcela ztuhlé. Plechy položte na mřížku, aby vychladly. V této fázi lze sušenky skladovat ve vzduchotěsné nádobě po dobu 2 dnů. Nezapomeňte, že čím déle jsou skladovány, mohou být méně křupavé.
- Připravte si náplň. V mixéru šlehejte máslo a vanilku při středně nízkých otáčkách, dokud se dobře nespojí. Postupně přidejte moučkový cukr a poté sůl. Zapněte mixér na vysoký výkon a šlehejte 2-3 minuty, dokud nebude náplň lehká a nadýchaná.
- Složte sušenky. Vložte náplň do středu jedné sušenky pomocí cukrářského sáčku nebo stěrky. Na krém položte další sušenku, stejně velkou jako první. Lehce přitlačte, aby se náplň rovnoměrně rozprostřela směrem k vnější straně sušenky. Postup opakujte se zbývajícími sušenkami a náplní.
- Podávejte ve stejný den, kdy jste sušenky sestavili, aby měly co nejlepší konzistenci.
Pečený cheesecake z mascarpone
Tento vydatný dezert vás jistě potěší krémovou náplní, šlehačkou a sladkou karamelovou polevou. Je vhodným zakončením výjimečného jídla.
Ingredience
- 3/4 hrnku grahamových sušenek
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce rozpuštěného másla
Náplň
- 2 balení změklého smetanového sýra.
- 2 krabičky sýra Mascarpone
- 1 šálek cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 4 vejce, pokojová teplota, lehce našlehaná
Na ozdobení
- šlehačka
- karamelový topping
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C. Vymaštěnou kulatou formu položte na dvojitou vrstvu alobalu a ten pevně omotejte kolem formy.
- V malé misce smíchejte sušenky a cukr; vmíchejte máslo. Přitlačte na dno připravené formy. Formu položte na plech na pečení. Pečte 10 minut. Nechte vychladnout na mřížce.
- Na náplň ve velké míse vyšlehejte sýry, cukr, citronovou šťávu a vanilku dohladka. Přidejte vejce; šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí. Nalijte na korpus. Formu vložte do velkého pekáče a nalijte do něj 3 cm horké vody.
- Pečte, dokud střed není právě ztuhlý a vrch se nezdá matný, 1 až 1-1/4 hodiny. Vyjměte formu z vodní lázně. Na drátěné mřížce nechte 10 minut vychladnout. Opatrně přejeďte nožem po okraji formy, aby se koláč uvolnil; nechte vychladnout ještě 1 hodinu.
- Přes noc uložte do chladničky. Odstraňte boky formy.
- Ozdobte šlehačkou a pokapejte karamelem.
Recept na nepečený cheesecake s mascarpone
Tento nepečený cheesecake je ten nejjednodušší cheesecake, který kdy připravíte! Díky sušenkovému korpusu a mandlově voňavé náplni je to dokonalý dezert pro každou příležitost nebo svátek. Zmražená náplň má strukturu podobnou zmrzlině, která při konzumaci pomalu měkne a stává se ultra krémovou.
Ingredience
- 170 g mandlových sušenek (obyčejných nebo bezlepkových)
- 4 lžíce rozpuštěného másla
Náplň
- 220 g mascarpone, pokojová teplota
- 80 g moučkového cukru
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo ½ lžičky vanilkové pasty
- ¼ lžičky mandlového extraktu
- špetka soli
Poleva
- 1 šálek třešňového džemu
- Čerstvé třešně nebo višně maraschino na ozdobu (nepovinné)
Postup
- Sušenky vložte do kuchyňského robotu a zpracujte je najemno. Přidejte rozpuštěné máslo a pulzujte, dokud směs nebude mít strukturu vlhkého písku. Drobky nasypte do kulaté formy a přitlačte je na dno do kompaktní, rovnoměrné vrstvy. Zatímco budete připravovat náplň, dejte korpus do mrazáku.
- Ve velké míse vyšlehejte ručním šlehačem mascarpone a ¼ hrnku cukru, dokud se zcela nespojí.
- V samostatné míse smíchejte smetanu, zbývající 3 lžíce cukru, vanilkový extrakt, mandlový extrakt a špetku soli. Vyšlehejte směs do měkkých špiček.
- Smetanovou směs postupně pomalu zašlehávejte do mascarpone krému.
- Náplň naneste na studený korpus a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy. Zakryjte formu a nechte ji 1 hodinu (nebo až přes noc) zmrazit.
- Džem zahřejte na plotně nebo v mikrovlnné troubě, dokud nezřídne. Nechte mírně vychladnout. Nalijte marmeládu na vrch koláče a rozetřete ji v tenké vrstvě. Pokud byl dort zmrazen pouze 1 hodinu, zmrazte jej znovu alespoň na 3 hodiny. Pokud byl dort zmrazen přes noc, zmrazte jej znovu, dokud džem neztuhne, přibližně 30 minut.
- Při podávání vyjměte dort z formy. Velkou stěrkou (nebo tenkým nožem) zajeďte pod kůrku, aby se uvolnila od dna, a přeneste dort na talíř nebo dortový stojan. Pokud byl dort přes noc v mrazáku, nechte ho 10-15 minut stát při pokojové teplotě, aby mírně změkl. Nakrájejte dort na klínky a podávejte.
Bez ohledu na svůj přesný původ jsou cheesecaky stále lahodnou klasikou, kterou si může vychutnat každý. Díky dokonalé kombinaci ingrediencí se stane hitem při každém jídle, setkání nebo zvláštní příležitosti. Ať už zvolíte verzi s Oreo sušenkami nebo klasiku jako limetkový nebo citronový cheesecake, víte, že připravíte nadčasovou pochoutkou, která jistě potěší davy lidí.