Jednoduchý mrkvový dort

Luxusní mrkvový dort je sladký a vlhký kořeněný koláč plný nakrájené mrkve a opražených ořechů, potřený jednoduchým tvarohovým krémem. Součástí dortu je, že nakrájená mrkev dodává dortu barvu a strukturu spolu se sladkostí a vláčností.

Postupem času se mrkvový koláč vyvíjel a přidávaly se do něj přísady, jako jsou rozinky, vlašské ořechy a jednoduchý tvarohový krém. Dnes existuje nespočet variant tohoto klasického dezertu, včetně veganských a bezlepkových.

Nadýchaný mrkvový dort

Ačkoli se o přesném tvůrci moderního, jednoduchého nadýchaného mrkvového dortu se smetanou a sýrem vedou spory, všichni se shodují, že pochází ze středověké palácové kuchyně jako dušený nebo vařený mrkvový „pudink“, který se vařil pomalu, aby se zvýraznily přirozené cukry mrkve, obohatil se kořením a spojil se moukou a vejci.

Jednoduchý mrkvový koláč je zdravý

Navzdory všeobecnému přesvědčení může být jednoduchý mrkvový dort víc než jen lahodná pochoutka. Díky svým pozoruhodným zdravotním účinkům, včetně antioxidantů, podpory zraku, posilování imunitního systému, vlákniny a podpory zdraví srdce, si jednoduchý mrkvový koláč můžete vychutnat jako požitek bez pocitu viny.

Mrkev a zdraví

Mrkev obsahuje mnoho živin, včetně beta-karotenu a antioxidantů, které mohou podpořit vaše celkové zdraví jako součást stravy bohaté na živiny. Je křupavá, chutná a vysoce výživná. Mrkev je obzvláště dobrým zdrojem beta karotenu, vlákniny, vitaminu K1, draslíku a antioxidantů.

Má také řadu zdraví prospěšných účinků. Patří mezi potraviny vhodné pro hubnutí a je spojována se snižováním hladiny cholesterolu a zlepšováním zdraví očí. Navíc jsou její antioxidanty karoteny spojovány se sníženým rizikem rakoviny.

Jednoduchý mrkvový dort – recept na nejlepší mrkvový dort

Tento jednoduchý mrkvový koláč je patří mezi oblíbené recepty a jeho příprava není vůbec složitá. Příprava zabere 1 hodinu 20 minut.

Ingredience na jednoduchý mrkvový dort

Mrkvový dort

  • 2 šálky bílého cukru
  • 1 a ¼ šálku rostlinného oleje
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky soli
  • 3 šálky strouhané mrkve
  • 1 šálek nasekaných pekanových ořechů

Poleva

  • ½ šálku změklého másla
  • 225 g smetanového sýra, změklého
  • 4 šálky moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek nasekaných pekanových ořechů (lze vynechat, pokud je nemáte rádi)

Postup na jednoduchý mrkvový dort

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte a vysypte moukou formu 23 x 33 cm.
  2. Ve velké míse vyšlehejte elektrickým mixérem cukr, olej, vejce a 2 lžičky vanilky, dokud se dobře nespojí. Přimíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl. Vmíchejte mrkev. Přisypte pekanové ořechy. Nalijte do připravené formy.
  3. Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá, asi 40 minut. Nechte koláč 10 minut vychladnout, poté jej vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout.
  4. Příprava polevy: máslo, smetanový sýr, moučkový cukr a 1 lžičku vanilky vyšlehejte ve velké míse elektrickým mixérem do hladkého krému. Vmíchejte nasekané pekanové ořechy. Vychladlý mrkvový dort potřete polevou.
Delší příprava nejlepšího mrkvového dortu se vyplatí.

Nejlepší rychlý mrkvový koláč – recept na rychlý dort

Rychlý dort s mrkví ozdobte lahodnou polevou a nasekanými vlašskými nebo pekanovými ořechy. Podávejte jako sladkou pochoutku k šálku čaje kdykoli během dne. Připravíte během hodiny.

Ingredience na rychlý mrkvový koláč – rychlý dort

Mrkvový koláč

  • 230 ml rostlinného oleje plus další na plechovku
  • 100 g přírodního jogurtu
  • 4 velká vejce
  • 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ pomeranče zbaveného kůry
  • 265 g hladké mouky
  • 335 g světlého cukru Muscovado
  • 2 a ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ čerstvého muškátového oříšku, jemně nastrouhaného
  • 265 g mrkve (asi 3), nastrouhané
  • 100 g rozinek
  • 100 g vlašských nebo pekanových ořechů, nahrubo nasekaných (nepovinné)

Poleva

  • 100 g mírně osoleného změklého másla
  • 300 g moučkového cukru
  • 100 g měkkého krémového sýra

Postup na rychlý mrkvový koláč – rychlý dort

  1. Troubu předehřejte na 180 °C/160 °C s ventilátorem/plyn. Dno a boky dvou 20 cm dortových forem vymažte olejem a vyložte papírem na pečení. Vyšlehejte olej, jogurt, vejce, vanilku a kůru. V míse smíchejte mouku, cukr, skořici a muškátový oříšek s pořádnou špetkou soli. Případné hrudky cukru vymačkejte přes prsty a několikrát mísou zatřeste, aby se hrudky dostaly na povrch.
  2. Přidejte mokré přísady k suchým spolu s mrkví, rozinkami a polovinou ořechů, pokud je používáte. Dobře promíchejte a rozdělte do plechů.
  3. Pečte 25-30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá. Pokud se na špejli přilepí mokrá směs, vraťte ji na 5 minut do trouby a znovu zkontrolujte. Nechte koláč ve formě vychladnout.
  4. Máslo a cukr vyšlehejte dohladka. Přidejte polovinu měkkého sýra a znovu vyšlehejte, poté přidejte zbytek (přidáváním po částech zabráníte rozdělení polevy). Vyjměte koláče z forem a spojte je polovinou polevy. Navrch naneste zbývající polevu a posypte zbylými vlašskými ořechy.
  5. Rychlý mrkvový koláč vydrží v lednici až pět dní. Nejlépe se jí při pokojové teplotě.

Zbylou mrkev můžete využít v receptech na mrkvovou bábovku nebo mrkvové muffiny.

Recept na luxusní mrkvový dort – mrkvový dort na plech

Tento luxusní mrkvový dort je považovaný za nejlepší mrkvový dort na plech, protože je tak snadný na přípravu, dokonale vláčný a přelitý snadnou krémovou polevou. Nadýchaný mrkvový dort připravíte za 1 hodinu a 10 minut.

Ingredience na luxusní mrkvový dort – mrkvový dort na plech

Mrkvový dort

  • 2 šálky hladké mouky (250 g)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 a ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky soli
  • ¾ šálku řepkového nebo rostlinného oleje (180 ml)
  • 4 velká vejce při pokojové teplotě
  • 1 a ½ šálku baleného světlého hnědého cukru (300 g)
  • ½ šálku krystalového cukru (100 g)
  • ½ šálku neslazeného jablečného pyré (125 g)
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 3 šálky lehce zabalené strouhané mrkve (300 g)

Poleva

  • 1 balení změklého smetanového sýra (226 g)
  • ½ šálku nesoleného másla (115 g) změklého
  • 2 šálky moučkového cukru (240 g)
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Postup na luxusní mrkvový dort – mrkvový dort na plech

  1. Příprava mrkvového koláče: předehřejte troubu na 180 °C. Dvě 23 cm kulaté dortové formy dobře vystříkejte nepřilnavým sprejem na vaření a dno každé formy vyložte kolečkem pečicího papíru. Odložte stranou.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl, dokud se dobře nespojí. Odstavte.
  3. V samostatné velké míse vyšlehejte olej, vejce, hnědý cukr, krystalový cukr, jablečné pyré a vanilkový extrakt, dokud se zcela nespojí. Přidejte nastrouhanou mrkev k mokrým přísadám a promíchejte, dokud se dobře nespojí.
  4. Mokré přísady vlijte do suchých a metličkou nebo gumovou stěrkou míchejte, dokud se těsto nespojí, a dávejte pozor, abyste ho nepromíchali příliš.
  5. Těsto rovnoměrně nalijte do obou připravených dortových forem. Pečte 30 až 35 minut nebo dokud vrchní části koláčů neztuhnou a párátko zapíchnuté do středu každého z nich nevyjde čisté.
  6. Vyjměte koláče z trouby, přeneste je na drátěnou mřížku a nechte je 20 až 25 minut vychladnout. Jakmile koláče vychladnou, vyjměte je z formy a vraťte je zpět na drátěný rošt, aby vychladly.
  7. Příprava jednoduchého tvarohového krému: v míse stojanového mixéru s pádlovým nástavcem nebo ve velké míse ručním mixérem vyšlehejte smetanový sýr dohladka. Přidejte máslo a míchejte asi 30 sekund až 1 minutu, dokud se dobře nespojí a nebude hladké.
  8. Přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt a pokračujte v míchání, dokud se zcela nespojí, a podle potřeby přestávejte seškrabovat stěny mísy.
  9. Sestavte dort: vyrovnejte vršek každého dortu nožem nebo vodováhou. Jednu z vrstev dortu položte na dortový stojan, navrch dejte něco málo přes 1/2 hrnku polevy a uhlaďte ji do jedné rovnoměrné vrstvy. Na ni položte druhou vrstvu dortu a zbývající polevu použijte na polevu horní části a boků dortu. Podle potřeby posypte ořechy nebo jinou polevou.
  10. Mrkvový dort lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 4 dny.
Lze připravit jak mrkvový dort na plechu, tak v kulatých formách.

Recept na hrníčkový mrkvový dort

Tento hrníčkový mrkvový dort má vláčnou a jemnou kůrku, podobně jako mrkvový koláč na plechu v troubě. Je skvělý podávaný teplý, s řeckým jogurtem a je hotový za méně než 5 minut.

Ingredience na hrníčkový mrkvový dort

Suché ingredience

  • ¼ šálku hladké mouky
  • 2 lžíce zlatého nebo světle hnědého cukru balené
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ⅛ lžička soli

Mokré ingredience

  • ¼ šálku mléka
  • ¼ šálku jemně nastrouhané mrkve
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce zlatých rozinek
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Poleva

  • slazený řecký jogurt
  • sekané opražené pekanové ořechy

Postup na hrníčkový mrkvový dort

  1. Do hrnku v mikrovlnné troubě přidejte všechny suché přísady a dobře je promíchejte lžící nebo vidličkou.
  2. Přidejte všechny mokré přísady a promíchejte do hladka.
  3. Nastrouhejte mrkev jemnou stranou struhadla. Díky tomu se během krátké doby pečení upeče velmi měkká, takže se z větší části rozpustí v koláči.
  4. Vařte v mikrovlnné troubě 2 minuty pro standardní hrnek na kávu nebo minutu a 50 sekund pro širší hrnek.
  5. Doba vaření se může lišit u různých mikrovlnných trub a také u různých velikostí hrnků. Pokud s pečením v mikrovlnné troubě začínáte, doporučujeme zkontrolovat po jedné minutě a 50 sekundách. Měl by být dobře vykynutý a na dotek heboučký. V případě potřeby můžete vařit dalších 10 až 15 sekund.
  6. Vyjměte, nechte pár vteřin vychladnout, posypte oslazeným řeckým jogurtem a nasekanými opraženými pekanovými ořechy.
  7. Hrníčkový mrkvový dort se jí nejlépe horký. Stejně jako u moučníků z mikrovlnné trouby může při delším odstavení trochu oschnout.
Hrníčkový mrkvový dort chutná stejně dobře jako mrkvový dort na plechu.

Mrkvový dort – recept na jednoduchý korpus na dort

Vyzkoušejte skvělý mrkvový dort – recept obsahuje jednoduchý korpus na dort a silnou vrstvu bohatého, ale zároveň jednoduchého tvarohového krému.

Ingredience na mrkvový dort – recept na jednoduchý korpus na dort

Jednoduchý korpus na dort

  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1/3 šálku řepkového oleje
  • 2 velká vejce
  • 1 šálek hladké mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky košer soli
  • 1 šálek jemně nastrouhané mrkve
  • 3/4 šálku nasekaných opražených pekanových ořechů a další na ozdobu
  • nepřilnavý sprej na vaření

Mrkvový dort – recept

  • 2 balení smetanového sýra o hmotnosti 225 g, při pokojové teplotě
  • 1/2 šálek zakysané smetany
  • 1/2 šálek krystalového cukru
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1/4 lžičky košer soli
  • 2 velká vejce při pokojové teplotě
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup na mrkvový dort – recept na jednoduchý korpus na dort

  1. Na dort: ve velké míse vyšlehejte cukr krystal, olej a vejce. V samostatné míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl. Moučnou směs přidejte do vaječné směsi a prošlehejte. Vmíchejte mrkev a pekanové ořechy a dobře promíchejte.
  2. 23 cm pružinovou formu lehce vymažte nepřilnavým sprejem na vaření. Do formy nalijte mrkvové těsto a rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy. Pečte asi 18 minut, dokud okraje koláče neztuhnou a povrch se již neleskne. Jednoduchý korpus na dort nechte 30 minut vychladnout.
  3. Na koláč: smetanový sýr šlehejte v míse elektrického mixéru s pádlovým nástavcem na střední rychlost, dokud nezůstanou žádné hrudky, asi 2 minuty. Postupně přidávejte zakysanou smetanu, cukr, mouku a sůl při střední rychlosti a šlehejte, dokud nebude těsto hladké a krémové, asi 1 minutu. Podle potřeby seškrábejte stěny a dno mísy.
  4. Snižte rychlost mixéru na středně nízkou a přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání šlehejte, dokud se nespojí. Podle potřeby pokračujte ve škrábání po stěnách a dně mísy. Vmíchejte vanilkový extrakt. Odstavte.
  5. Od vnějších okrajů opatrně a rovnoměrně nalijte těsto na mrkvový koláč a dokončete uprostřed.
  6. Formu položte na vyložený plech a pečte, dokud nejsou okraje koláče pevné a střed se po zatřesení formy sotva pohne, 50 až 55 minut. Přeneste formu na drátěnou mřížku, aby zcela vychladla, asi 2 hodiny. Přikryjte a nechte chladit alespoň 8 hodin.
  7. Při podávání přejeďte nožem po stěnách plechu, aby se uvolnil. Odstraňte boky pružinové formy. Povrch koláče ozdobte pekanovými ořechy. Nakrájejte a podávejte.

Mrkvový dort s mascarpone – recept

Tento mrkvový dort s mascarpone, který je vždy oblíbený, je třeba uchovávat v chladničce. Kousky vlašských ořechů jsou levné a do koláčů se skvěle hodí.

Ingredience na mrkvový dort s mascarpone

Dort

  • 225 g hladké mouky s práškem do pečiva
  • 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
  • 150 g světlého cukru Muscovado
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 100 g mrkve nastrouhané nahrubo
  • 2 zralé banány, rozmačkané
  • 2 velká vejce
  • 150 ml slunečnicového oleje

Poleva

  • 250 g sýra Mascarpone
  • 2-3 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce moučkového cukru, prosátého
  • asi 25 g vlašských ořechů nasekaných na kousky

Postup na mrkvový dort s mascarpone

  1. Předehřejte troubu na 180 °C ventilátor 160 °C plyn. Hlubokou kulatou formu o průměru 20 cm lehce vymažte tukem a dno vyložte nepřilnavým papírem na pečení.
  2. Všechny ingredience na dort dejte do velké mísy a promíchejte, dokud se důkladně nespojí; nejlepší je k tomu elektrický mixér, ale samozřejmě můžete šlehat i ručně dřevěnou lžící. Směs přelijte do připravené formy a jemně zarovnejte povrch.
  3. Pečte 50-60 minut, dokud dort dobře nevykyne, nezezlátne a nezačne se smršťovat od stěn formy. Jemná špejle zapíchnutá do středu koláče by měla vyjít čistá.
  4. Nechte koláč ve formě několik minut vychladnout, poté malým nožem na paletu nebo tupým nožem uvolněte bok koláče z formy, vyklopte koláč na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  5. Na polevu dejte sýr mascarpone do malé misky, přidejte vanilkový extrakt, moučkový cukr a vlašské ořechy a vyšlehejte. Rovnoměrně rozetřete na povrch dortu a uložte do chladničky.
Chcete-li vyzkoušet jedinečný dezert, pak je mrkvový dort s Mascarpone skvělou volbou.

Zdravý mrkvový dort – mrkvový dort s tvarohem

Sladký a vláčný mrkvový dort s tvarohem je zdravý a snadno připravitelný dezert. Zdravý mrkvový dort je výživný, vyrobený z celozrnné mouky, plný živin, bez rafinovaného cukru a nízkokalorický.

Ingredience na zdravý mrkvový dort – mrkvový dort s tvarohem

Dort

  • 1 a ½ šálku celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • 4 vejce
  • 2 lžíce extra panenského kokosového oleje rozpuštěného a vychlazeného
  • 5 lžic medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2-3 lžíce kravského nízkotučného nebo rostlinného mléka
  • 2 šálky syrové mrkve nastrouhané

Jednoduchý tvarohový krém

  • 1 šálek tvarohu
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce extra panenského kokosového oleje rozpuštěného a vychlazeného
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na zdravý mrkvový dort – mrkvový dort s tvarohem

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. V míse smíchejte suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření.
  3. V samostatné míse rozšlehejte vejce. Přidejte rozpuštěný, ale vychladlý kokosový olej, med a vanilku. Dobře promíchejte.
  4. Suché přísady přidejte k mokrým a důkladně promíchejte. Vmíchejte nastrouhanou mrkev a lžící dobře promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, přidejte mléko.
  5. Směs nalijte do formy a pečte 25-30 minut (zkontrolujte špejlí, pokud vyjde čistá, je dort hotový). Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Během této doby si připravte polevu.
  6. Všechny ingredience smíchejte elektrickým mixérem, dokud směs nebude hladká.
  7. Směs nechte 20 minut ztuhnout v lednici.
  8. Potřete jím povrch vychlazeného dortu.
  9. Mrkvový dort s tvarohem uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladu až do podávání.

Vyzkoušejte klasický cheesecake, nepečený cheesecake, jahodový cheesecake nebo oreo cheesecake.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang